Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
@ Justka ? takie trójpalczaste liście ma Ipomoea nil? niektóre odmiany mają kwiaty właściwie identyczne z kwiatami Ipomoea purpurea... Poniżej dwa linki do zeszłorocznych fotek Ipomoea nil z mojego balkonu:
http://imageshack.us/photo/my-images/52 ... anil3.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... eanil.jpg/
Pozdrawiam!
LOKI
http://imageshack.us/photo/my-images/52 ... anil3.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... eanil.jpg/
Pozdrawiam!
LOKI
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki dzięki za info
Intersujące jest też to, że niektóre rosną w bardzo szybkim tempie inne bardzo powoli. Pewnie to zależy od ziarenka, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, niemniej to ciekawe. Niektóre u mnie przerosły kratki na ktorych się oplatają inne dpiero są w połowie.
Ale kwitną Mam je pierwszy raz, w zeszłym roku miałam minę lobatę, którą byłam zachwycona, ale że nie chciało mi się siac w marcu to padło na wilce w maju
Intersujące jest też to, że niektóre rosną w bardzo szybkim tempie inne bardzo powoli. Pewnie to zależy od ziarenka, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, niemniej to ciekawe. Niektóre u mnie przerosły kratki na ktorych się oplatają inne dpiero są w połowie.
Ale kwitną Mam je pierwszy raz, w zeszłym roku miałam minę lobatę, którą byłam zachwycona, ale że nie chciało mi się siac w marcu to padło na wilce w maju
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Locutus
- Kontakt:
Też nie wiem, od czego to zależy ? i też moje wilce rosną bardzo nierównomiernie... Ale odkąd z donicy wysadziłem je do gruntu ? ciągle obsypane są kwiatami... Co do wilca klapowanego (Ipomoea lobata, syn. Mina lobata) ? raz spróbowałem i dziękuję... Posiałem bodajże z początkiem kwietnia, wykiełkowały po miesiącu, rosły rachitycznie, a zakwitły kilkoma kwiatkami pod koniec września...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Loki zrezygnowałeś po jednym razie to jak nie Ty Mnie znajomi pytają czemu juz nie mam tych kwiatków - czytaj mina lobata - bo im bardzo sie podobały. Mnie zresztą też. Mam mnóstwo siewek, które wysiały się w zeszlym roku, ale wiadomo, lato za krotkie ...Justka pisze:Co do wilca klapowanego (Ipomoea lobata, syn. Mina lobata) ? raz spróbowałem i dziękuję... Posiałem bodajże z początkiem kwietnia, wykiełkowały po miesiącu, rosły rachitycznie, a zakwitły kilkoma kwiatkami pod koniec września...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Locutus
- Kontakt:
Wiesz co, Justka... Rzeczywiście to do mnie niezbyt podobne, ale oglądnąłem sobie pełnowymiarową minę w paryskim ogrodzie botanicznym i jakoś niespecjalnie mnie zachwyciła... Dlatego się więcej na nią nie porywałem.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
A poniżej dwa kolejne wilce purpurowe oraz jeden szkarłatny (Ipomoea sloteri).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Super! A to pomarańczowe obok to tunbergia ?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- Tusia1986
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2011, o 21:18
jakieś pojedyncze sztuki dimorfoteki