Rdza i inne choroby gruszy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rdza i inne choroby gruszy
grzesio764 takie czerwone podbarwienia robi wzdymacz gruszowy ale leczenie identyczne jak w przypadku podskórnika.
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
Po dwóch opryskach Ortusem, w odstępie siedmiu dni, nowe listki rozwijają się bez czerwonych uwypukleń, wszystkie starsze z objawami żerowania oberwałem. Oby nie zapeszyć
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez sensu. Składanie jaj następuje jednym rzutem w okresie słonecznej pogody(już nie pamiętam regułki co do pory roku i temperatury) i tylko wtedy możesz zwalczyć osobniki dorosłe.Bez względu czy pokropisz drugi raz i piaty czy nie- ślady porażenia sie nie pojawią.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
To znaczy co sugerujesz, że na nic te opryski Ortusem, dorosłe osobniki zdążyły już złożyć jaja w przyszłorocznych pąkach i interweniować dopiero wczesną wiosną przyszłego roku?
- maryann
Z grubsza tak, tyle że jaja złożyły w tegorocznych liściach i żaden preparat ich już nie dostanie. Jak nie za dużo, to liście możesz zerwać i spalić; zmniejszy to przyszłoroczną infekcję. I doczytaj w necie o cyklu rozwojowym i momencie na zwalczenie tego dziadostwa!
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Szkoda, że Magus stracił rejestrację na drzewa i krzewy owocowe ale możesz zrobić mieszaninę Ortus+ Nissorun i zwalczyć wszystkie stadia szpecieli. Jesienią opadłe liście należy zgrabić i spalić.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: problem z gruszą
Rdza gruszy. Oprysk jak najszybciej preparatem SCORE 250EC.
Pozdrawiam Andrzej.
- maryann
Nic.
Masz 10 miesięcy by spokojnie poczytać o tym .
Masz 10 miesięcy by spokojnie poczytać o tym .
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Rdza gruszy i czerniejące liście
Witam,
Na swojej gruszy zauważyłem symptomy charakterystyczne dla rdzy gruszy. Kupiłem w celu leczenia środek o nazwie Zato 50 WG. Niestety liście nadal mają żółte plamy (domyślam się że one już nie znikną z porażonych liści ale mam nadzieję że nie pojawią się na nowych) i dodatkowo liście zaczęły czernieć na brzegach jak na zdjęciu. Jakieś porady? (istnieje prawdopodobienstwo że użyłem zbyt dużo tego środka ale chciałbym mieć opinie specjalisty)
Na swojej gruszy zauważyłem symptomy charakterystyczne dla rdzy gruszy. Kupiłem w celu leczenia środek o nazwie Zato 50 WG. Niestety liście nadal mają żółte plamy (domyślam się że one już nie znikną z porażonych liści ale mam nadzieję że nie pojawią się na nowych) i dodatkowo liście zaczęły czernieć na brzegach jak na zdjęciu. Jakieś porady? (istnieje prawdopodobienstwo że użyłem zbyt dużo tego środka ale chciałbym mieć opinie specjalisty)