Brokuły- uprawa, odmiany
Re: Jak uprawiać brokuł?
Tak zrobię.Już wysiałam i zobaczymy .
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam z wymiany nasionka brokuła, ale wiedzy na temat jego uprawy nie mam. Kiedy najlepiej wysiać nasionka na rozsadę?
Jeżeli masz odmianę na zbór letni to siej pomiędzy marcem a kwietniem. Rozsada będzie sobie rosła jakieś 4-5 tygodni.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kropek dziękuję Będę musiała pożyczyć parapety od sąsiada
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może zapytaj darczyńcy? powinien taką wiedzę mieć. Ja też dawałam na akcję nasiona brokuła, ale nie wiem, czy to te ode mnie?
Mam nasiona brokuła Limba, na opakowaniu jest informacja aby wysiewać prosto do gruntu w II poł. maja, lub wcześniej pod osłony. Osłon nie mam więc ta opcja odpada - tylko nie wiem czy nie lepiej i szybciej będzie jeśli wysieję najpierw rozsadę w domu a w maju gotowe wysadzę do gruntu? Chyba tak szybciej będzie?
Pozdrawiam Asia
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Ja też bym tak zrobiła. Zastrzegam się, że nie znam odmiany Limba, a poszczególne odmiany jakoś tam różnią się czasem potrzebnym do uzyskania zbioru. Ale większość brokułów można sobie wyhodować w domu jako rozsadę, byle tylko roślinki nie przegrzać. Tzn. jak wykiełkują, lepiej nie trzymać ich w temperaturze powyżej 20 st. typu południowy parapet okienny.
Pozdrawiam, Ilona
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Przez miesiąc na parapecie nie wzeszły? A nasionka zdrowe były?
Pozdrawiam, Ilona
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
oglądając zagraniczne programy ogrodnicze zwróciłam uwagę na specjalne siatki rozpięte nad zagonami z kapustą, brokułami i jarmużem...takie zielone plastikowe...czy wiecie gdzie można coś takiego kupić aby ochronić warzywa przed bielinkiem i innymi cwaniakami, które zjadają nam plony?
Świetna alternatywa dla oprysków
oglądając zagraniczne programy ogrodnicze zwróciłam uwagę na specjalne siatki rozpięte nad zagonami z kapustą, brokułami i jarmużem...takie zielone plastikowe...czy wiecie gdzie można coś takiego kupić aby ochronić warzywa przed bielinkiem i innymi cwaniakami, które zjadają nam plony?
Świetna alternatywa dla oprysków
Aśka
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
hmmm... nie wiem jakie siatki, ale czasem można spotkać w marketach budowlanych na ogrodniczych siatki maskujące - mają drobne oczka. albo siatki cieniujące - głównie w kolorze zielonym - oczka też malutkie. sprawdź sobie czy o to chodzi.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga