Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Post »

pelikano11 pisze:Moim zdaniem przelałeś, ale...nie mój cyrk
Dlaczego Ty z uporem twierdzisz że były przelane, kiedy przelane nie były! W tym samym dniu sadziłem 10 sadzonek każda dostała tą samą ziemię, taką samą ilość po równo, ponieważ ziemia stała w wiadrze ponad miesiąc w ciepłym, więc wyschła na pieprz. Po posadzeniu każda sadzonka dostała po małej szklance wody, przy wymianie ziemi, ziemia we wszystkich doniczkach miała jednakową konsystencję, czyli była pół sucha, rozsypująca się w palcach. Jeśli twierdzisz, że przelałem, to dlaczego pozostałe 7 nie padły, tylko te wybujałe przed czasem?
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Jolu ja podejrzewam wegetację na składnikach zmagazynowanych w sztobrach, zapasy się po prostu wyczerpały i koniec wegetacji. :( Inaczej tego się nie da wytłumaczyć
Pozdrawiam Józef
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego tak podejrzewam? bo dałeś złą ziemię, o małej pojemności wodnej i powietrznej - tak fachowo to się nazywa.
Podlewanie (czy jednorazowe podlanie) spowodowało przekroczenie pojemności wodnej tego podłoża. Woda jak pamiętam nie odpływała z doniczki, proces trwał z 10 dni, zmniejszyła się ilość powietrza dostępnego dla korzeni. Nastąpiło ich zalanie, pojawiły się brązowe plamy, korzenie zaczęły gnić. Jakby KaLo powiedział AMEN.
Ale nie przejmuj się moim zdaniem, o Twojej teorii poczytam na pewno :wit
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Moją winorośl ukorzeniłam niechcący. :oops: Pędy wyciełam na jesień i wrzuciłam do spalenia.Kompletnie zaschły,a że zimą potrzebowałam potpory do storczyka;wygrzebałam kawałek równej gałązki i wsadziłam do doniczki.Po jakimś czasie zauważyłam żywe oczka.Winogrono już od 3-ch lat owocuje ,,zupełnie niechcący,, ;:306
Ostatnio zmieniony 16 maja 2015, o 22:03 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Najczęściej występującym błędem w czasie ukorzeniania winorośli jest nadmierne podlewanie podłoża, doprowadzające do gnicia dolnych części sztobrów. Szczególnie wrażliwa na nadmiar wody jest łoza we wstępnym okresie ukorzeniania. Właściwa ocena optymalnej wilgotności podłoża, wymaga pewnego doświadczenia, którego najczęściej brakuje początkującym. Wychodząc naprzeciw tym problemom postanowiłem wykonać pewne doświadczenie. Na czym polegało i jaki był efekt można przeczytać i zobaczyć tutaj: http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... w-bez.html
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Piotrze, teraz to robiłeś?
W jakiej mniej więcej temp stały sadzonki ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

A moje pytanie - czy sztobry były 'wymoczone' przed doświadczeniem?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ukorzenianie było od 8 stycznia do 8 lutego. Temperatura pokojowa (parapet okienny). Sztobry moczyłem 24 godziny. Jak napisałem to było doświadczenie i sadzonek z tego raczej nie będzie. Jeżeli ktoś chce tak ukorzeniać to radzę zacząć pod koniec marca. Odpowiednia długość dnia po rozwinięciu pąków jest bardzo ważna. Myślę że w marcu czas do wytworzenia korzeni i rozwinięcia pąków będzie znacznie krótszy niż w moim (styczniowym) doświadczeniu.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Piotr, temp.pokojowa to pojęcie b.względne. U mnie to jest 15 st, w porywach 18 ;:3
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Można przyjąć, że stale powyżej 20 st. Nie miałem w tym pokoju termometru ale jest ciepły.
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

:) Witajcie! Hehe widzę, że mój problem z ukorzenionymi sadzonkami wrócił na wokandę. :D Ale tym razem widzę, że już jako lekcja poglądowa, jak nie należy postępować. :wit Czyli moje nie zamierzone doświadczenie przyda się komuś jako przestroga pod tytułem" nie idźcie tą drogą" ;:185
Pozdrawiam Józef
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

To szybkie pędzenie i pośpiech jest potrzebny jak sie te sadzonki chce sprzedać w maju !
Jeżeli zamierzam sadzonki trzymać do jesieni, nie należy się spieszyć i dopiero w maju ukorzeniac w sposób naturalny.
Ważne aby sztobry przetrzymać w dobrej kondycji, nie przesuszyć i nie dopuścić do przedwczesnego startu - najlepiej w zimnej piwnicy, lub w lodówce
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joze1802 pisze::) Witajcie! Hehe widzę, że mój problem z ukorzenionymi sadzonkami wrócił na wokandę. :D Ale tym razem widzę, że już jako lekcja poglądowa, jak nie należy postępować.
Nie, nie. Zamysł był taki, żeby pokazać jak można to zrobić, bez ryzyka przelania i żeby pokazać to odpowiednio wcześnie aby każdy kto zechce skorzystać miał czas na przemyślenie (ewentualnie swoje doświadczenie) i przygotowanie do ukorzeniania we właściwym czasie.
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”