Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JackuP Właśnie przesuszyłam pestki -muszę zakupić i po zjedzeniu owocu wsadzić do ziemi tak jak mówisz opisać ,bo tyle czasu kiełkuje to mogę zapomnieć - co to było posadzone . Tak chciałoby sie szybko zobaczyć
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ewo, tak chyba będzie najlepiej. Z takiej suchej pestki to może nic nie wyrosnąć.
Dziś lekka i fantazyjna sałatka
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
składniki:
2 gruszki
10 dag rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
5 dag żółtego sera
sól, pieprz
sposób wyk.:
- gruszki pokroić i ćwiartki, wybrać gniazda i opiec krótko na ruszcie (1-2 minuty aż się lekko przyrumienią)
- rukiew wymieszać z oliwą, octem, solą i pieprzem
- zetrzeć ser i dodać do rukoli
- na tym ułożyć upieczone gruszki
rada:
- rukolę możemy zastąpić kapustą pekińską, sałatą albo cykorią
- ser - najlepiej parmezan ale może być inny
- z octem balsamicznym najlepsze ale jeśli nie ma, to winnego połowę mniej
Dziś lekka i fantazyjna sałatka
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
składniki:
2 gruszki
10 dag rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
5 dag żółtego sera
sól, pieprz
sposób wyk.:
- gruszki pokroić i ćwiartki, wybrać gniazda i opiec krótko na ruszcie (1-2 minuty aż się lekko przyrumienią)
- rukiew wymieszać z oliwą, octem, solą i pieprzem
- zetrzeć ser i dodać do rukoli
- na tym ułożyć upieczone gruszki
rada:
- rukolę możemy zastąpić kapustą pekińską, sałatą albo cykorią
- ser - najlepiej parmezan ale może być inny
- z octem balsamicznym najlepsze ale jeśli nie ma, to winnego połowę mniej
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JackuP Widzę własnie,że dałeś pekińską - długo trzyma sie w lodówce /wygodna i nie traci wartości /
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Tak Ewo, użyłem kapusty pekińskiej, bo akurat taką miałem pod ręką
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Marzec jak na razie zimowy, brak nowych zdjęć ogordu, to przynajmniej tutaj się poprodukuję
Ta potrawa w sezonie dobrze smakuje ze świeżych owoców. Zimą używam kompotów.
A o kaszy jaglanej warto częściej pamiętać, bo zawiera naturalny antybiotyk więc poprawia naszą odporność
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka ananasów
0,5 szklanki musli
1 szklanka wydrylowanych wiśni lub czereśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
wykonanie:
- kaszę ugotować w syropie ananasowym z puszki wraz z solą
- zmiksować ugotowaną kaszę
- ananasy pokroić drobno
- wiśnie/czereśnie zagotować w rondelku i zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej
- do naczynia wsypać musli, na to pokrojone ananasy
- następnie kaszę i zalać całość kisielem z wiśni/czereśni
- pozostawić do zastygnięcia
rada:
- w oryginale są banany zamiast ananasów. Skoro jednak potrzebny jest sok ananasowy - przepis uprościłem
- jeśli mamy wiśnie/czereśnie z kompotu, to zagotować cały kompot; jeśli mamy świeże owoce - dodać szklankę wody i cukier do smaku
- musli można zrobić samemu, prażąc płatki z bakaliami
Ta potrawa w sezonie dobrze smakuje ze świeżych owoców. Zimą używam kompotów.
A o kaszy jaglanej warto częściej pamiętać, bo zawiera naturalny antybiotyk więc poprawia naszą odporność
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka ananasów
0,5 szklanki musli
1 szklanka wydrylowanych wiśni lub czereśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
wykonanie:
- kaszę ugotować w syropie ananasowym z puszki wraz z solą
- zmiksować ugotowaną kaszę
- ananasy pokroić drobno
- wiśnie/czereśnie zagotować w rondelku i zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej
- do naczynia wsypać musli, na to pokrojone ananasy
- następnie kaszę i zalać całość kisielem z wiśni/czereśni
- pozostawić do zastygnięcia
rada:
- w oryginale są banany zamiast ananasów. Skoro jednak potrzebny jest sok ananasowy - przepis uprościłem
- jeśli mamy wiśnie/czereśnie z kompotu, to zagotować cały kompot; jeśli mamy świeże owoce - dodać szklankę wody i cukier do smaku
- musli można zrobić samemu, prażąc płatki z bakaliami
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Cicho tu Ale u mnie w kuchni cicho nie jest i codziennie szukam nowych smaków i inspiracji. Ostatnio szaleję w temacie zup. Ale zanim je przedstawię, to jeszcze jeden przepis na surówkę:
SURÓWKA PO ROSYJSKU
składniki:
30 dag kapusty białej
1 ogórek świeży
1 pomidor
0,5 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka chrzanu
2-3 łyżki śmietany
wykonanie:
- kapustę drobno poszatkować
- ogórek i pomidor pokroić
- wszystkie składniki wymieszać
- odstawić aż składniki "przejdą sobą"
rada:
- będzie jeszcze lepsza, gdy się zacznie sezon ogórkowo-pomidorowy
- można użyć 1 ząbek czosnku świeżego sprasowanego, jak ktoś lubi (i może jeść świeży czosnek)
SURÓWKA PO ROSYJSKU
składniki:
30 dag kapusty białej
1 ogórek świeży
1 pomidor
0,5 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka chrzanu
2-3 łyżki śmietany
wykonanie:
- kapustę drobno poszatkować
- ogórek i pomidor pokroić
- wszystkie składniki wymieszać
- odstawić aż składniki "przejdą sobą"
rada:
- będzie jeszcze lepsza, gdy się zacznie sezon ogórkowo-pomidorowy
- można użyć 1 ząbek czosnku świeżego sprasowanego, jak ktoś lubi (i może jeść świeży czosnek)
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JackuP Witam poświątecznie - tak myślę,że we wszystkich kuchniach było gorąco . Ta surówka z tym chrzanem zachęca do zrobienia . Czy białą kapustę wcześniej posolić i troche odcisnąc ???
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ewo, ja nie solę wcześniej kapusty do zmiękczenia, bo później trzeba by było odlać sok, a on jest cenny i odżywczy. Kapusta ładnie skruszeje w surówce, jak trochę postoi
Zapowiadałem zupy. Ostatnio stałem się ich fanem i zacząłem poszukiwania nowych smaków. Znalazłem m.in. taką zupę afrykańską. Zawiera proste składniki, a jednak smakuje inaczej; głównie dzięki rzepie. Użyłem czarnej rzepy więc zupa była dosyć ostra
ZUPA LASOPY
składniki:
- 2 l bulionu
- 3 nieduże marchewki
- 1 rzepa
- 6 dymek lub 1-2 duże cebule
- garść fasolki szparagowej
- 2-3 pomidory
- sól, pieprz
wykonanie:
- przygotować bulion, lub zagotować wodę w garnku z kostką rosołową
- warzywa pokroić w kostkę i ugotować w wywarze
- szczypior z dymki osobno posiekać i zostawić do posypania
- zmiksować zupę, zostawiając część warzyw nie zmielonych
- doprawić
- na talerzu posypać szczypiorem
Zapowiadałem zupy. Ostatnio stałem się ich fanem i zacząłem poszukiwania nowych smaków. Znalazłem m.in. taką zupę afrykańską. Zawiera proste składniki, a jednak smakuje inaczej; głównie dzięki rzepie. Użyłem czarnej rzepy więc zupa była dosyć ostra
ZUPA LASOPY
składniki:
- 2 l bulionu
- 3 nieduże marchewki
- 1 rzepa
- 6 dymek lub 1-2 duże cebule
- garść fasolki szparagowej
- 2-3 pomidory
- sól, pieprz
wykonanie:
- przygotować bulion, lub zagotować wodę w garnku z kostką rosołową
- warzywa pokroić w kostkę i ugotować w wywarze
- szczypior z dymki osobno posiekać i zostawić do posypania
- zmiksować zupę, zostawiając część warzyw nie zmielonych
- doprawić
- na talerzu posypać szczypiorem
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku ale się cieszę,że zajrzałam - budyń z kaszy jaglanej zrobię zaraz po niedzieli .
Kasza jaglana i gryczana często gości na naszym stole.
Kasza jaglana i gryczana często gości na naszym stole.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Krysiu, ja też bardzo lubię kasze i szkoda, że trochę zapominamy o nich. Zwłaszcza jaglana - mało popularna. Właśnie robiłem proso z kremem śliwkowym. Przepis już chyba podawałem
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Pisałeś o wypiekaniu chleba na zakwasie od chwili gdy dostałeś porcję gotowego.
Czy tu możesz podać swój przepis - lubię eksperymentować z wypiekiem chleba na różne sposoby.
Czy tu możesz podać swój przepis - lubię eksperymentować z wypiekiem chleba na różne sposoby.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Krysiu, oczywiście, już podaję przepis, który otrzymałem wraz z zakwasem. Z niego wychodzą 2 bochenki więc ja zmniejszam składniki o połowę:
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
4 łyżeczki soli
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienaia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mąki żytnio-razowej
3,5 szklanki mąki pszennej
1l i 0,5 szklanki wody
- składniki wymieszać na sucho w misce
- dodać wodę i zakwas
- odłożyć ok. pół szklanki ciasta na kolejne pieczenie
- foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
- wyłożyć masę i pozostawić do wyrośnięcia na 7 godzin (na noc)
- piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni
- zakwas w lodówce może stać przez 2 tygodnie
Z mojego doświadczenia zakwas może stać i miesiąc. Mi wychodzi chleb zbliżony do pumpernikla, czyli wilgotnawy, który wytrzymuje 2 tygodnie, czyli do następnego pieczenia
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
4 łyżeczki soli
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienaia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mąki żytnio-razowej
3,5 szklanki mąki pszennej
1l i 0,5 szklanki wody
- składniki wymieszać na sucho w misce
- dodać wodę i zakwas
- odłożyć ok. pół szklanki ciasta na kolejne pieczenie
- foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
- wyłożyć masę i pozostawić do wyrośnięcia na 7 godzin (na noc)
- piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni
- zakwas w lodówce może stać przez 2 tygodnie
Z mojego doświadczenia zakwas może stać i miesiąc. Mi wychodzi chleb zbliżony do pumpernikla, czyli wilgotnawy, który wytrzymuje 2 tygodnie, czyli do następnego pieczenia
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JackuP Wypróbowalam surówkę rosyjską . Jest super - taka ostra ,ale była smaczna do śniadania i do obiadu Zresztą do obiadu robiłam drugi raz
Pozdrawiam Ewula