PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Zrobię tak jak radzicie. Drzewa na których mogę zawiesić butelki znajdują się na wolnej przestrzeni.
Wróbli to mam zatrzęsienie, mówię poważnie chyba więcej niż dzikich gołębi na miejskich placach, żywią się one ziarnem które wypada ze słomy w psim kojcu. Gawrony i sroki przylatują do mnie rano i po południu na posiłek, wyjadają psom suchą karmę.
A sroka podziobała huskyego kiedy ten żarł mięso, powiadam wam było na co popatrzeć.
Ale chciałabym by przyleciały kolorowe ptaszki, wiem że gdzieś w okolicy mieszkają bo czasem je widuję.
Teraz zima odpuściła, więc mam czas na wykonanie tych nietypowych karmików, ale wywieszę je szybko żeby zwabić ptaszki .
Dziękuję za pomoc.

Mam do Was pytanie i nie jest ono związane z ptaszkami?
Co to za zwierzaczek? większy od myszy, mniejszy od szczurka, maść jasno brązowa taka rudawa, na grzbiecie ma pręgę biało-czarno-białą, ogonek ma ale nie zauważyłam jaki. Czasem je w ogrodzie widuję.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p

Post »

Nie wiedziałam że to sójki a takie właśnie bywały u mnie latem i jesienią, ale ostatnio ich nie widać.

Latem bardzo rano przylatują do mnie ....ktoś mi mówił że to synogarlice...ptaki podobne do gołębi ale dużo dużo większe, masywniejsze i mają malutką główkę, są powolne, mają głośny,ciężki, powolny,niski lot ale na wysokiego starego dęba pofruną. Takie to dziwności na przedmieściach bywają.
pozdrowienia EG
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mszyca to zwierzątko to zapewne mysz polna
Obrazek[/b]
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p

Post »

Takie też widywałam w dole kompostowym z trawą, myślałam że myszki są tylko szare. Ładne te polne myszki.
Ale brakuje mi u tego zwierzątka jescze białych pasków po bokach czarnego. To zwierzątko miało 3 paski.
pozdrowienia EG
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Od wczoraj rozpocząłem dokarmianie na działce ptaszków. Na razie powiesiłem 2 słoninki. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam "nadprodukcję" dyni. Czy można wyrzucać po kawałku dla drozdów? Skoro jedzą jabłka, to może dynię też...
Pozdrawiam Dorota
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Daj im kawalek i zobaczysz czy będą jadly. :)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Na działce mam cztery budki lęgowe dla ptaków. Zamieszkują w nich sikorki i wróble. Budki zbudowałem sam. W przyszłym roku chyba będę musiał je zmienić. Zastanawiam się nad nowym kształtem budek lęgowych. Ma ktoś pomysł na jakiś oryginalny kształt?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie osobiście podobają się te w kształcie trójkąta :) sam posiadam 3 z otworem dla sikor i 2 dla większych ptaków. Słyszałem że ptaki lubią gnieździć się w budkach, które powstają z wydrążenia małego pnia (drążenie dziury w górnej części np. wiertarką).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wasze upodobania do wyglądu budek lęgowych dla ptaków są ....bez znaczenia.
Tu nie o Was ani o popis Waszych umiejętności chodzi niestety lecz o upodobania i wymagania
konkretnych gatunków ptaków.
W naszych budkach lęgowych mogą zagnieździć się nieliczne gatunki ptaków.
Najczęściej są to wróble i szpaki ale także kowaliki i sikorki i jeszcze inne .
Budki lęgowe muszą więc być dopasowane do odpowiednich wymogów ptaków ,którym mają służyć.Ważny jest jej wymiar, wysokość zawieszenia. a nawet wielkość otworu i wysokość jego znajdowania sie w ściance budki.
Przeglądałam niedawno kilka stron na temat ptaków bo jak wiecie staram się zwabic do mojego ogrodu choćby wróble...
czytałam więc informacje o budkach lęgowych i wiem,że na nic sie one nie zdadzą jeśli wokół nie będzie sprzyjających ptakom warunków gniazdowania.

I najważniejsza sprawa budki lęgowe wywieszamy wiosną ,wczesną wiosną!
otworem skierowanym na wchód na wysokości 3m.
Jeśli znowu uda mi sie trafić to podam Wam stronę z wymiarami budek lęgowych dla poszczególnych gatunków ptaków...do wiosny zdążycie zapewne z wykonawstwem.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Nie tak dawno podawałem ten adres: http://www.panex.pl/budki.html . Może tu znajdziecie potrzebne informacje o budkach dla ptaków i nie tylko o budkach.
Mietek.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dodatkowa strona o budkach lęgowych http://www.broda.szu.pl/zoo/budki_legowe.html
Pozdrawiam, Jagoda
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Także zauważyłam ,że ptaki same decydują o tym gdzie chcą założyć gniazdo. Na domku na działce kilka lat temu powiesiliśmy budkę na wschodniej ścianie.Corocznie (do zeszłego roku)zamieszkiwała w niej rodzina mazurków , chociaż ich domek nigdy nie był czyszczony.Stara drabina się rozsypała,a nikt z sąsiadów nie miał takiej wysokiej ,aby budkę można było zdjąć. W tym roku wiosną zauważyłam,że ptaszków nie ma,a z otworu wystają jakieś sznurki.
Pożyczyliśmy w mieście składaną drabinę i okazało się,że gniazdo corocznie dobudowywane urosło aż do otworu wlotowego i ptaki nie mogły dostać się do środka.Budka odrestaurowana i jesienią powieszona w tym samym miejscu,aczkolwiek trochę niżej czeka na lokatorów. Zobaczymy,czy się zagnieżdżą. Na zachodniej ścianie też wisi,ale nigdy nie była zamieszkała.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”