Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

A ja kupiłem coś takiego:
Obrazek

Obrazek

Zastosowałem do storczyków, które powinno się doświetlać w okresie zimowym.
Teraz zastanawiam się czy nie mógł bym użyć ich do pomidorów, sałaty, czy kwiatów które teraz wysiewam.
Powiedzmy 2x 0,5m listwy (każda ma po 15watt) i wąskie tacki pod nimi. Stosunek światła czerwonego do niebieskiego to 3:1.
Niestety nie wiele więcej wiem na ich temat. Diody 5050, używane do hydroponiki itp.

Co myślicie?.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mam trochę nietypowy problem.
Tytułem wstepu: time laps - to pokazanie przy pomocy zdjęć poklatkowych, kolejnych faz rozwoju kwiatów. Ze względów technicznych, zdjęcia takie realizowane sa w przestrzeni odizolowanej świetlnie od otoczenia. Oświetlenie takiej przestrzeni - w moim przypadku - stanowią 4 lampy z żarówkami LED. Nie wiem jakie mają długości widm, ale są to lampy ze światłem białym (choć nie dziennym!) o temperaturze ok. 2850 K.
I tu zaczyna się problem. Niektóre rosliny w takich warunkach kwitną normalnie, tzn. rozwijają się ich kwiaty (nawet cięte!) Inne (także i te cięte) potrafią stać tydzień - dwa - trzy - i nic! Tak jak były zamknięte - tak są zamkniete nadal. Zwiędną - a się nie otworzą.
I teraz pytanie: czy na fakt, że rośliny umieraja w fazie pąków mają wpływ nastepujące czynniki:
- niewłaściwa długośc fali świetlnej
- fakt, że sa oświetlone 24 godziny na dobę?
- czy kwiaty cięte, przed dostarczeniem ich do sklepów (sieciowych, typu Lidl czy Aldi) sa nasączane jakims preparatem, który zatrzymuje je w fazie pąków?
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Witaj

Wydaje mi się że mogę odpowiedzieć na dwa z Twoich pytań

1.Dla prawidłowej fotosyntezy rośliny powinny być doświetlane 10 do 12 godzin i powinna nastąpić przerwa 10 godzin w doświetlaniu.

2.Jeśli chodzi o żarówki LED to minimum 6000 K czyli o świetle białym zimnym choć są specjalne żarówki LED do doświetlania o spektrum dedykowanym specjalnie dla roślin.

:wit
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Ula.
Fotosynteza - fotosyntezą. To rozumiem. Ale czy dotyczy to także roslin ciętych?
Jakakolwiek przerwa w oświetleniu nie wchodzi w grę. Zdjęcia robione sa co kilka minut (4-10) i jeśli dam kwiatom 'noc' to na filmie będzie widac wyraźny 'skok'.
Hmmm... Sugerujesz zatem, że należy wymieć LEDy na te, które maja 5400 K - czyli światło dzienne?
A jarzeniówki?
x-u-3
---

Post »

Są jarzeniówki dedykowane do doświetlania roślin w akwarystyce

Sama mam też takie firmy Sylvania o nazwie Grolux oraz Aquastar

Pierwsza świeci mi z niebieskawo/ różową poświatą choć te odcienie są delikatne
druga imituje światło dzienne i ma chyba 10.000 K
Wykorzystywałam je w akwarium w którym miałam mnożarkę hoyi , fiołków, skrętników itp.

Kupuję cięte sadzonki i sama ukorzeniam . Tego typu światło również ciętym roślinom pozwala utrzymać się przy życiu a jak pisałeś chodzi Ci o to by pąki ciętych kwiatów się rozwijały jest to równoznaczne z tym , iż muszą zachodzić w roślinie procesy dalszej wegetacji mimo iż usunięto im system korzeniowy.
Nadmieniam jednak iż nie jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie a jedynie długoletnim praktykiem który ciągle się doszkala by zebrana kolekcja roślin miała się dobrze a nowe nabytki zbytnio nie obciążyły budżetu domowego ;:108
Nie mam pojęcia które są lepsze by Twoje zdjęcia były najlepsze z możliwych
Mam jednak wątpliwości czy długo wytrzymają Ci cięte rośliny doświetlane non stop
Noc jest roślinom potrzebna do prawidłowej fotosyntezy tak samo jak odpowiednie oświetlenie imitujące fazę dnia .
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z temperatura barwową sobie poradzę.
Natomiast nie mam mozliwości przerwania 'dnia' i zrobienia roslinom 'nocy'.
Szczerze mówiąc, to bardziej podejrzewałem nasycanie roslin jakimiś preparatami, żeby jak nadłużej w sklepie wyglądały świeżo. I wyglądając 'świeżo' potrafią umrzeć.

Jest to dla mnie o tyle niezrozumiałe, że częśc roślin - nawet w świetle LED przez 24 godziny na dobę, rozwijała sie normalnie. I te udało mi sie sfilmować.
To taki - jeszcze nie skończony, testowy film:

https://vimeo.com/118126347
x-u-3
---

Post »

Film super ;:63 Bardzo fajna sprawa . Gratuluję ;:108
Wiem też , że w kwiaciarniach na noc kwiaty przechowują niektórzy kwiaciarze w chłodniach zawinięte w wilgotne zwykłe gazety.
Chodzi o to , że farba drukarska ma działanie bakteriobójcze co pozwala dłużej utrzymać kwiaty w dobrej kondycji . Szczegółów jednak nie znam.
Z tego co pamiętam to niektórzy dodają cukier do wody nie pamiętam jednak do jakich kwiatów lub przypalają końcówki cięć .
Jest też specjalna odżywka którą dodaje się do wody w wazonie . Na pewno do kupienia w małych saszetkach w kwiaciarniach.
Renomowane kwiaciarnie dodają ją jako gratis do zakupionych ciętych kwiatów .

Najlepiej podpytać pracowników kwiaciarni lub u florystów na internecie.
Ja bynajmniej jak i wielu na tym forum wolę kwiaty rosnące i w temacie ciętych kwiatów nie jestem dobrze zorientowana ;:108
Awatar użytkownika
acer
50p
50p
Od: 14 maja 2014, o 20:10

Post »

Do przygotowania rozsady używam akwarium wyposażonego w dwie świetlówki po 15 W, mają charakterystykę emitowanego światła dobraną do doświetlania roślin.

Obrazek

Jedna ze świetlówek jest nieco obniżona, co zapewnia lepsze doświetlanie.

Obrazek

Sadzonki nie wyciągają się i nie są wiotkie, poniżej zbliżenie sadzonek.

Obrazek

Podrośnięte sadzonki od trzeciej dekady marca przenoszę na ruchomy regał ustawiony przy drzwiach balkonowych.

Przepraszam, zdjęcia nie najlepsze, ale myślę, że pozwalają zorientować się w temacie.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co to za rośliny? papryka?
Awatar użytkownika
acer
50p
50p

Post »

Tak. To różne odmiany papryki. Niektóre z odmian dojrzewają dość długo i trzeba je wysiewać wcześniej.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na tym pierwszym zdjęciu wyglądają na wyciągnięte.
Awatar użytkownika
acer
50p
50p

Post »

Rzeczywiście tak wyglądają, ale to są zdjęcia tego samego zbiornika, dlatego zrobiłem zbliżenie roślin by widać było faktyczny wygląd sadzonek.
Naświetlam je 12 godzin dziennie, praktycznie nie mają dostępu do światła dziennego bo wszystkie parapety zastawione sadzonkami.
Od trzech lat przygotowuję tak sadzonki i nawet odmiany takie jak Trinidad Moruga Scorpion o okresie wegetacji (od posiania do owocu) około 180 dni owocują w gruncie. Mankamentem jest niewielka powierzchnia akwarium (choć używam trzech), ale trudno zmienić sypialnię w szklarnię, cóż taki mamy klimat...
Ashe1002
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2015, o 21:50

Post »

Witam wszystkich :D . Chciała bym się poradzić Was w sprawie oświetlenia LED. Otóż planuje zrobić doświadczenie w którym zamierzam oświetlać daną roślinę światłem barwy czerwonej,niebieskiej i zielonej. Myślałam najpierw nad świetlówkami jednak wiąże się to ze znacznymi kosztami, gdyż musiała bym zakupić oprócz światlówek także oprawy. I tu moje pytanie czy taniej by wyszło założyć diody? Jaką ilość musiała bym zakupić aby rośliny mogły jakoś funkcjonować?

Z góry dziękuje i pozdrawiam :wink:
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”