Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Pomidory powinnaś sadzić mniej więcej co pięćdziesiąt centymetrów, chodzi o światło jak już będą duże, a co nawozenia, to jeśli miałaś dobrą ziemię, to powinnaś obserwować pomidora, liście ciemnozielone u wierzchołka zawinięte, ale nie pokręcone i zniekształcone, krótkie międzywęźla, gruba łodyga , to znaczy, że jest w mocnym wzroście wegetatywnym i nie potrzebuje zasilania, mniej więcej po trzecim gronie ten impet się wytraca, łodyga jest cieńsza, liście jaśnieją to znaczy ,że potrzebuje nawozu.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli już masz dostęp do tego nawozu to nie lepiej teraz rozsypać i przekopać ziemię? Będzie spokój na cały sezon z nawożeniem - ważne aby nie przesadzić z ilością, bo to wydajny nawóz i można łatwo kilkasezonową dawkę zaaplikować...jondi pisze:Jak czesto w szklarni moge/mam podlewac rozcienczonym kurzencem? Boje sie przesadzić a chciałabym spróbować tylko naturalnie odżywiać.glupi pomysl?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niby powinno się sadzić co 50cm, ale ja zawsze wciskam co 40, bo jak zwykle sieję za dużo
Sadzę tak, by między 2 krzaczkami wysokimi był niski. Np:
XBlack Cherry - XMaskotka - XCytrynek - XMalinowy Karłowy
Oczywiście nie znam wysokości wszystkich odmian, ale staram się doczytywać na ile się uda. Wtedy gęstsze nasadzenie jakoś mi uchodzi Potem kiedy rosną sznurkami kieruję te wysokie w puste miejsca, by nie właziły 2 na siebie.
Co to znaczy sznurkami kieruję? Ano mam u góry rozciągnięty sznur poziomo i do niego wiążę pomidory. Sznurki do pomidorów daję dłuższe i wtedy mogę je przewiązać trochę bardziej w lewo czy w prawo, czy nawet popuścić długość, by krzew się obniżył jak już dotyka dachu.
Sadzę tak, by między 2 krzaczkami wysokimi był niski. Np:
XBlack Cherry - XMaskotka - XCytrynek - XMalinowy Karłowy
Oczywiście nie znam wysokości wszystkich odmian, ale staram się doczytywać na ile się uda. Wtedy gęstsze nasadzenie jakoś mi uchodzi Potem kiedy rosną sznurkami kieruję te wysokie w puste miejsca, by nie właziły 2 na siebie.
Co to znaczy sznurkami kieruję? Ano mam u góry rozciągnięty sznur poziomo i do niego wiążę pomidory. Sznurki do pomidorów daję dłuższe i wtedy mogę je przewiązać trochę bardziej w lewo czy w prawo, czy nawet popuścić długość, by krzew się obniżył jak już dotyka dachu.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Odradzam zbyt gęste sadzenie- przy dużym zagęszczeniu szara plamistosć jak w banku
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chce posadzić Faworyta i Corazona do gruntu ( nie teraz ) . Planuje sadzić między rzędami po 70 cm. Ile w rzędzie? 50 cm nie będzie za mało? Wszystkie prowadzone będą na jeden pęd.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Krynka myślę że aguskac dobrze o tym wie i ma na to jakiś sposób
Dzięki za rady z tym kurzencem będę więc obserwować teraz te ktore juz na próbę posadzilam w szklarni jakies dwa tyg temu sa ciemnozielone wyglądają zdrowo (zaraz ide zmierzyć odległości miedzy nimi:) ). A kurzenca nie zakopalam przed sezonem bo to nowa szklarnia i zrobiłam mieszankę z tylu rodzajów ziemi ( w tym kompost humus i nawoz rybi) a rok wczesniej byl dany obornik więc nie chcialam przesadzić zwłaszcza, ze tylko połowa to maja byc pomidory a reszta szklarni rożne eksperymenty( jeszcze nie wiem co jak kiedy po co i dlaczego:) rosnie w szklarni).
-- 12 kwi 2014, o 09:26 --
Aguskac Dzięki za pomysl z tymi luznymi sznurkami wykorzystam dzis chce instalowac "sieć" sznurkow to dam im luz:) Dzięki
-- 12 kwi 2014, o 09:26 --
Aguskac Dzięki za pomysl z tymi luznymi sznurkami wykorzystam dzis chce instalowac "sieć" sznurkow to dam im luz:) Dzięki
Ja tez mam miejsca na ok 20-30 pomidorów a popikowalam 150... Juz nie mam komu wcisnąć sadzonek:)
Zmierzylam odległości ...20 x30 bez komentarza:)... No takie małe mi sie wydawały ...ale ja mam taka chorobę wszystko gęsto sadze nawet drzewa...
- aguskac
Masz na myśli szarą pleśń?krynka pisze:Odradzam zbyt gęste sadzenie- przy dużym zagęszczeniu szara plamistosć jak w banku
To już wiem czemu mi się tak rozpanoszyła
Polciu, nie wiedziałamPaulaPola pisze:Krynka myślę że aguskac dobrze o tym wie i ma na to jakiś sposób
Dzięki dziewczyny za rady i wsparcie. Zastanawiałam się w tamtym roku czemu mi tak masowo kwiatki opadają, powiedziano mi, że to szara. Widocznie się sama o nią prosiłam
W tym roku prysnę zapobiegawczo, bo pewnikiem tam gdzieś przezimowała w szklarni.
-- So 12 kwi 2014 11:28 --
Ten pomysł sprzedał nam na forum Tadeusz co na Nokłach rządzi (a teraz już nie tylko na Nokłach )jondi pisze:Aguskac Dzięki za pomysl z tymi luznymi sznurkami wykorzystam dzis chce instalowac "sieć" sznurkow to dam im luz:) Dzięki
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ubiegły rok był nietypowy po raz pierwszy miałam szarą pleśń na pomidorach w gruncie.
Nawet nie wiedziałam że w gruncie też może panować...
Nawet nie wiedziałam że w gruncie też może panować...
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jaki preparat zwalczający szarą pleśń na pomidorach ,według Was, najlepszy. Ja nie miałam gęsto posadzonych pomidorów w tunelu a problem żółknących i opadających kwiatków też mnie dotknął.
- aguskac
Mi polecano Folpan jak chorowały borówki i faktycznie był bardzo skuteczny, może i na pomidory się nada, ale też poproszę o sugestie jeśli ktoś na doświadczenia w zwalczaniu szarej na pomidorach.