Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Ja trzymałam raczej w ciemnym miejscu nie za gorącym ( chodzi o to aby nalewka która dopiero pracuje nie była narażona na promienie słoneczne)
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A zasapałaś już cukrem - miodem....czy dopiero potem zasypiesz?
Bo ja najpierw sypię cukier i wtedy ok 2 di trzymam na słoncu-na parapecie konkretnie stało....
a dopiero potem zalewam % i wtedy trzymam w ciemnej szafie.
Bo ja najpierw sypię cukier i wtedy ok 2 di trzymam na słoncu-na parapecie konkretnie stało....
a dopiero potem zalewam % i wtedy trzymam w ciemnej szafie.
Zdecydowanie w ciemne miejsce.I na przyszłość lepiej zasypać cukrem / miód można nawet potem wlać.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nalewkę z malin lepiej zostawić w spokoju aż owoce opadną ,potem delikatnie zlać do butelek. Trzęsienie i mieszanie powoduje że nalewka może być mętna a im słodsza tym trudniej się filtruje.
Zalałam spirytusem i wódką , nie dodawałam cukru ani miodu. Tak zalane powinno stać około 6 tygodni. Po tym czasie dopiero cukier ale na osączone już owoce. Inni podają iż cukier bądż miód należy dodać do odsączonego nalewu.
Zostawiłam swój nalew na blacie kuchennym , tam jest jasno i słonecznie. Idę do umieścić w bardziej stosownym miejscu.
W ubiegłym roku robiłam nalewkę wiśniową zasypując pierw cukrem a potem dopiero wlewałam alkohol. Podobno jest dobra Ja jeszcze nie kosztowałam. Robiłam też nalewkę z węgierek oraz gruszkówkę. Teraz leżakują do co najmniej grudnia. nie dam ruszyć
Dzięki za pomoc.
Wszystko co robię oparte jest na waszych przepisach , ja zaczynam nalewkową działalność. Uczę się.
Zostawiłam swój nalew na blacie kuchennym , tam jest jasno i słonecznie. Idę do umieścić w bardziej stosownym miejscu.
W ubiegłym roku robiłam nalewkę wiśniową zasypując pierw cukrem a potem dopiero wlewałam alkohol. Podobno jest dobra Ja jeszcze nie kosztowałam. Robiłam też nalewkę z węgierek oraz gruszkówkę. Teraz leżakują do co najmniej grudnia. nie dam ruszyć
Dzięki za pomoc.
Wszystko co robię oparte jest na waszych przepisach , ja zaczynam nalewkową działalność. Uczę się.
- grazynarosa22
Nie próbowałas tej zrobionej no nie....mnie by chyba językdo **** uciekł gdybym nie spróbowała jak cedzę i filtruję
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
O to, to Grażynko jakże miłe są mi Twoje słowa. Znam jeszcze jednego magika na tym forum, prawda Robertgrazynarosa22 pisze:Nie próbowałas tej zrobionej no nie....mnie by chyba językdo **** uciekł gdybym nie spróbowała jak cedzę i filtruję
A czerwone nalewki trzymam w ciemnym.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Co prawda nie zawsze piszą na końcu przepisów , ale POWINNO PRZEPROWADZIĆ KONTROLĘ JAKOŚCI
Wtedy wiemy czy czegoś dodać , czy nie. Oczywiście nie da na młoda nalewka pełnego smaku / bo on się wytworzy z upływającym czasem, ale co nieco będziemy wiedzieć.Zanim zabutelkujesz spróbuj.Warto
Wojtek jak mowa o alkoholu to jakoś w dziwny sposób jesteśmy tutaj obaj
Wtedy wiemy czy czegoś dodać , czy nie. Oczywiście nie da na młoda nalewka pełnego smaku / bo on się wytworzy z upływającym czasem, ale co nieco będziemy wiedzieć.Zanim zabutelkujesz spróbuj.Warto
Wojtek jak mowa o alkoholu to jakoś w dziwny sposób jesteśmy tutaj obaj
Zamiast mercedesa kupa zielska
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Święte słowa Robercie
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Nie próbowałam , w myśl zasady " pańskie oko konia tuczy" , zaglądam i oczekuje, że ona od tego nabiera mocy , koloru i smaku. Po prostu leżakuje. Jesienią kiedy nastaną chłodne dni na pewno nie będę ich traktowała po macoszemu, będą miały bliski kontakt z moimi ustami. No, jedynie gruszkówka musi poczekać do grudnia.
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
miło się czyta ...
moja malinówka - w tym roku nalew 70% (1 l) na 1 kg malin trzymałem tylko 2 tyg - jakoś poprzednio wyszła gorzkawa - pomyślałem, że to z tych pesteczek.
po zlaniu - maliny zasypałem cukrem - niby w przepisie jest 1 kg, ja daję mniej, ok 70 dag
po rozpuszczeniu zmieszałem oba nastawy i ....
trzymajcie się!
żal mi było tych słodkich malinek - bo wiśnie to zamrażam i mam do ciasta - zacząłem je więc zajadać - słodkie, lekko alkoholowe, zjadłem połowę i ... zjadłem do końca - cały kilogram malin z nastawu
poszedłem zobaczyć na ogród i ... zdrzemnąłem się - obudziłem się po 2 godz. z ... kociokwikiem
ale miało być o malinówce - malinkówka wyszła super - klarowna i smakowita
moja malinówka - w tym roku nalew 70% (1 l) na 1 kg malin trzymałem tylko 2 tyg - jakoś poprzednio wyszła gorzkawa - pomyślałem, że to z tych pesteczek.
po zlaniu - maliny zasypałem cukrem - niby w przepisie jest 1 kg, ja daję mniej, ok 70 dag
po rozpuszczeniu zmieszałem oba nastawy i ....
trzymajcie się!
żal mi było tych słodkich malinek - bo wiśnie to zamrażam i mam do ciasta - zacząłem je więc zajadać - słodkie, lekko alkoholowe, zjadłem połowę i ... zjadłem do końca - cały kilogram malin z nastawu
poszedłem zobaczyć na ogród i ... zdrzemnąłem się - obudziłem się po 2 godz. z ... kociokwikiem
ale miało być o malinówce - malinkówka wyszła super - klarowna i smakowita
- grazynarosa22
Any.....jesteś niemożliwy jak można zeż***....całe kilo malin z %....toż upiłeś się bardziej niż samą nalewką
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
też wydawało mi się to niemożliwe!
pomyślałem, że jest ich mniej - bo sok oddały, razem z alkoholem - doświadczalnie stwierdziłem, że nie miałem racji
a nalewką nigdy się nie upiłem - to eliksir dozowany w małych dawkach
pomyślałem, że jest ich mniej - bo sok oddały, razem z alkoholem - doświadczalnie stwierdziłem, że nie miałem racji
a nalewką nigdy się nie upiłem - to eliksir dozowany w małych dawkach