Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ha! taka ciekawostka (?!). Moja siostra dowiedziała się w sklepiku osiedlowym, a może to było w maglu, że bardzo dobrym sposobem jest obłożenie działki miedzianym drutem !! Podobno ani jeden ślimak przez taką zaporę nie przelezie (??) Teraz głowi się skąd zdobyć miedziany drut :lol: Przyjdzie jej ze złomiarzami w układy wejść, tylko najpierw jakiegoś złomiarza musi znaleźć. A tak na poważnie, ciekawe czy to prawda?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj czytałam ( ale nie pamiętam na czyim wątku ) że to skutkuje :D
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Tylko co z tymi co już na działce mieszkają, kiedy przerabiałam ogród przekopałam całą rabatę wzdłuż granicy z sąsiadem. Pod murkiem co rusz natykałam się na gniazda z jajami, zalewałam to wrzątkiem, bo inny sposób nie przychodził mi do głowy, siedzą głęboko w ziemi i trudno je zlokalizować. Zobaczę z tym miedzianym drutem koło części roślin, może faktycznie pomoże?
I macie rację poprzednimi laty było ich jakby mniej.
Edyta
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

A nie wiecie, czy jeże nie żywią się przypadkiem ślimakami?
I właśnie znalazłam w necie - zjadają ślimaki. Ha,ha jak sięcieszę - mam pomocnika.
Dlaczego pytałam? Bo dziś rano sprowadził się do mojego ogrodu jeżyk.
Ale pewnie zagości u nas na stałe. Całe rano nosił w pyszczku i składał sobie do swojej norki igliwie.
Nawet specjalnie mu nie przeszkadzało, że ja tam chodzę.
Ja swoimi drogami a on swoją jedną wydreptaną.
Zmajstrował ją sobie na skarpie pod kosodrzewiną.
Potem tam wszedł i widać mu było tylko pyszczek. A na koniec zatkał wejście suchą trawą i koniec podglądania.
Zrobiłam fotki - wrzucę je tutaj później.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wrzucam fotki:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Reniu to zostają ci już tylko ekologiczne metody zwalczania ślimaków. A no i żaby jedzą ślimaczą brać też.U mnie jest dochodząca jeża rodzina. Bo jamniczka niestety przepędziła Tupcie z ogrodu. Ale w nocy przychodzą na spacery.
Edyta
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko - no tak - teraz tylko ekologicznie. Mam nadzieję, że sprowadzi ich się więcej i rozprawią się chociaż z częścią ślimaków, a resztę to ja im pomogę.
Tylko piwa na spodkach nie mogę wystawiać, bo jak im posmakuje, to zamiast zbierać ślimaki pójdą spać.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Reniu, jeż w ogrodzie jest bardzo pożyteczny o ile pamiętam to na nornice b.dobry, to jest taki tuptuś jego tupanie w domu to juz nie jest mile, ale w ogrodzie tak!, jak cos podrzuć do mnie,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tara - jesteś pierwsza w kolejce - masz zaklepane - jak ich będzie u mnie ndmiar, to zaraz pakuję w expres i podrzucamy do ciebie. ;:26
A tak na poważnie - kupiłam saszetkę kiti.. coś tam coś tam - no taki mokry pokarm dla kota - bo wyczytałam na naszym forum, że one to lubią - chcę go koniecznie poczęstować i może zatrzyma się u siebie na dłużej.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Plaga ślimaków w tym roku u mnie także straszna :roll: Nigdy wcześniej takiej ich ilości nie było...Ponoć kaczki wcinają ślimaki. Może sobie wypożyczę parkę od sąsiada :lol:
Zastanawiam się czy taka ilość ślimaków zapowiada mokre lato :?: Czy to jakaś prawidłowość, czy przypadek?
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wydaje mi się, że nie zapowiada mokrego lata tylko świadczy o tym że ślimaki mają bardzo dobre warunki bytowania, czyli odpowiednią dla nich temperaturę i wilgotność.
Póki było sucho siedziały w ukryciu a teraz wylazły zbóje :evil:
U mnie jest zatrzęsienie ślimaków nagich, mam ciężką ziemię gliniastą, która trzyma wilgoć, poza tym często pada. Natomiast u moich rodziców ziemia jest bardziej piaszczysta, szybko robi sie sucha i mniej pada no i ślimaków nie ma, chociaż ok. 7 km dalej są od kilku lat.
Pozdrawiam.
Ola
zoha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ślimaczki

Post »

[quote="AJOlek"]Na ślimaki znam dwa sposoby, obydwa wypróbowałam, działają:
1. do płytkiego naczynia nalać piwa, im bardziej aromatyczne tym lepsze, nie może być zwietrzałe, naczynia rozstawić na działce, ślimaki potopią sie w
piwie.

Naczynie musi być głębokie. Z płytkiego ślimaki wychodzą. One musza sie najpierw upić a nastepnie utopić w tym piwie.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Chciałbym tylko potwierdzic skutecznośc piwa przy wyłapywaniu ślimaków.

Sam z niedowierzaniem ale jednak spróbowałem dzisiaj w nocy ..... w pudełeczka (plastikowe) po masle nalałem piwa i zostawiłem na noc przy funkiach.

Rano pływało w nich około 20 ślimaków - zarówno młodziutkich jak i takich dość sporych.

Jak dla mnie metoda skuteczna i beproblemowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”