Witam,
Mam problem , poniewaz nie moge moich pomidorow wsadzic bezposrednio do ziemi w tunelu foliowym.
Wiec pomyslalam ze przesadze je pozniej do duzych doniczek i wstawie do tunelu.
Czy mozecie mi podpowiedziec jak duze powinny byc te doniczki?
W jakich odstepach je ustawic?
Czy w tym samym tunelu moge byc 3 rozne rodzaje ( normalne, koktaliowe zolte i czerwone),
przepraszam ze pisze "normalne" ale wysiewalam ze szwedzkich nasion wiec nazwy wam nic nie powiedza.
Czy jeśli beda w doniczkach to czy mam je nawozic? jeśli tak to czym?
Zaznacze ze jestem calkowitym laikiem, to moj pierwszy sezon zabawy w ogrodnika

. Dlatego prosze o pomoc?
Mieszkam w Szwecjii u nas jest jak na razie zimno, nie wiem przy jakiej temperaturze moge je postawic w tunelu.
Jedna osoba juz sie mnie pytala, dlaczego nie moge ich przesadzic do ziemi, wiec wyjasniam:
W tym roku kupilam swoje gospodarstwo, zaznacze ze przez 13 lat nikt tam nic nie robil. Teren ktory przeznaczylam na pod warzywniak byl kiedys laka. Teraz po zimie na tej lace jest piekna, gruba pierzyna z suchej trawy. Probowalismy z mezem jakos sie do tego dobrac, ale nie mamy najmniejszych szans.
Moj sasiad ma traktor ale nie posiada specjalistycznego sprzetu do uprawy ziemi, on go uzywa do dbania o droge. Dodam ze szadnech rolnikow w poblizu nie ma. sasiad mi obiecal ze pozniej jak ta laka wyschnie moze cos z tym zrobi. Ja nie chce czekac dlatego postanowilam oczyscic kawalek po tunel.
Usunelam trawe ale nie mozna nawet wbic szpadla

. Pomyslalam ze poloze czarna folie i poustawiam doniczki. Co o tym sadzicie????