Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Miało być napinać, a nie napisać... wdarł się błąd .Kasencja pisze:No w sumie normalnie . Staram się tak napisać sznurki, żeby potem już tylko klipsy zaczepiać.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I będziesz się slalomem poruszać ?
Przejście w ten sposób nie będzie mi przeszkadzać,
tylko czy nie za małe rozstawy?
tylko czy nie za małe rozstawy?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z matematycznego punktu widzenia to nie jest ergonomiczne rozwiązanie, z praktycznego również - tracisz dużo miejsca na dziwnie poprowadzoną ścieżkę, zrób ją przez środek a po obu stronach po dwa rzędy pomidorów, symetrycznie. Tak naprawdę pomidorom porządek i symetria nie jest do niczego potrzebna - im chodzi wyłącznie o doświetlenie i przewietrzenie...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Kombinowałem tak bo myślałem że na 80cm dwa rzędy nie wejdą..
Max szerokość to 200 - 40 = 160 czyli 2 x 80..
Ale jeśli na 80 cm wejdą mi dwa rzędy to będzie bardzo fajny wynik..
Bo na całości to da ok. 22 krzaczki..
Max szerokość to 200 - 40 = 160 czyli 2 x 80..
Ale jeśli na 80 cm wejdą mi dwa rzędy to będzie bardzo fajny wynik..
Bo na całości to da ok. 22 krzaczki..
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Przy dwóch rzędach wejdą, odsuń po 15 cm od folii i ścieżki i masz 0,5 metra między krzakami (80-2x15=50), jak chcesz więcej od ścieżki (np. 25cm) to 40 cm między krzakami też będzie OK. Pamiętaj tylko, że jak w jednej płaszczyźnie bardziej ścieśnisz to w prostopadłej zostaw nieco więcej - światło i powietrze - o tym wystarczy pamiętać.Pabblo_Pl pisze:Kombinowałem tak bo myślałem że na 80cm dwa rzędy nie wejdą
A teraz poważnie - ja tak średnio się znam i wymyśliłem te teorie teraz, może ktoś z większym doświadczeniem je potwierdzi to wtedy bierz je pod uwagę
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Spoko, w tym roku przetestuje taki rozstaw w gruncie a szklarnie postawie na przyszły sezon tzn. we wrześniu tego roku na przyszły sezon
Pozdrawiam i dzięki za pomoc..
Pozdrawiam i dzięki za pomoc..
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Ten sam megagron po ścięciu, jak widac ma już całkiem ładne listki
Pozostała część rośliny niestety męczy się na razie w domu w kubkach - liście klapły. Nie są bezpośrednio na słońcu aby oszczędzić im dodatkowego szoku.
Pozdrawiam
Marcin
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Megagron jest wysoki i ma długie międzyźla, taka jego uroda.
A ja dzisiaj musiałem na szklarni siatkę cieniującą zainstalować bo upał był taki że pomidory mdleć zaczęły, są sugestie że będą przymrozki, wydaje mi się że mnie ta przyjemność ominie
Czytam, że pewnie mógłbym więcej pomidorów(11 sztuk) wcisnąć do mojej 6m2 szklarenki. Teraz się zastanawiam czy nie wdusić w wolne przestrzenie papryki z 4 sztuki.
I jeszcze jedno pytanie czy muszę czymś zasilić dodatkowo pomidory teraz czy za jakiś czas?. Posadzone zostały 30 kwietnia, rozsada kupna(5 Carmello, 6 zapomniałem nazwy , jakiś do szklarni ) Wcześniej w pasie gdzie rosną nawiozłem rzędowo 2 worki(ok. 100 litrów) przekompostowanego obornika bydlęcego. Ziemia u mnie strasznie słaba praktycznie piach.
I jeszcze jedno pytanie czy muszę czymś zasilić dodatkowo pomidory teraz czy za jakiś czas?. Posadzone zostały 30 kwietnia, rozsada kupna(5 Carmello, 6 zapomniałem nazwy , jakiś do szklarni ) Wcześniej w pasie gdzie rosną nawiozłem rzędowo 2 worki(ok. 100 litrów) przekompostowanego obornika bydlęcego. Ziemia u mnie strasznie słaba praktycznie piach.