MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III

Post »

Witam wszystkim.

Mam pytanie chciałbym aby pszczółki zapylały u mnie czereśnie.
Termin kwitnienia czereśni (początek) w mojej okolicy to tak ok 24-28 kwietnia

To kiedy ich wystawić 2 czy 3 tyg przed. (moje plany były na początek kwietnia)
grzesiek1209
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Normalnie to byłoby na początku kwietnia, jednak w tym roku moim zdaniem należy pszczółki wyprowadzić do końca tego tygodnia lub na początku przyszłego...
Pozdrawiam,
GP
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wystawić kokony już spokojnie można. Zapylać będą do końca maja.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Już minionym sezonie planowałam zrobić "domek" dla murarek, ale jak zaczęłam czytać ten wątek, że można je "hodować" i że kokony sie chowa na zimę itd. to chyba będe musiała przebrnąc przez cały wątek i nieco poszerzyc moje plany ;:224
Wolfik
200p
200p

Post »

Dziunia87

Facet z expert-ogrody twierdzi,że nie koniecznie trzeba chować na zimę.Można zabezpieczyć je np. w kartoniku z trocinami jako rekompensatę za usuniętą osłonę,np. trzcinę. I trzymać na zewnątrz.
grzesiek1209
50p
50p

Post »

W sumie to można również nic z nimi nie robić i pozostawić w rurkach do wiosny, tyle że narażamy je na różne niebezpieczeństwa związane z nieusunięciem kokonów zagrzybiałych...
Pozdrawiam,
GP
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

jak w forach pisane jest przez nas....możesz też zostawić na zime tylko licz sie z tym że wiecej wyginie przez mrozy
:)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że w pierwszych postach pierwszej części tego wątku zdjęcia są już "nieaktywne".. na pewno by wiele pomogly, ale pomijając to mam do Was pierwsze pytania związane z hodowlą murarek.

Wszędzie znajduję informację, że na koniec marca (wiadomo zależy od aury pogodowej) wystawia się już kokony na zewnątrz, co by się przegryzły. Nigdzie nie znalazłam info co w praktyce to oznacza... :roll: Otóż czy kokony wsadzamy pojedynczo do rurek w nowym gnieździe? Czy po prostu wystawiamy pudełko z kokonami jakoś w pobliżu nowego gniazda...? Podpowiedzcie prosze jak Wy to robicie, czy zabezpieczacie jakoś te kokony po wystawieniu na zewnątrz?

Pytanie numer 2: Czy jeśli okazałabym sie zbyt leniwa do akcji corocznego wydobywania kokonów, to czy te gniazda mogę pozostawić samym sobie i dopiero w po 3 roku hodowli wyciągnąć kokony i na wiosnę zastąpić gniazdo nowym (bez patogenów,i pasożytów)?

Z góry dziękuję za podpowiedź
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dziunia - cofnij się na 23 stronę i już masz na drugim i trzecim zdjęciu odpowiedź jak wystawić kokony.

Jeśli zależy Ci na rozmnożeniu pszczółek to wyciągaj kokony rokrocznie, przy okazji spalisz wiele szkodników.
Zostawiając w rurkach narażasz się na rozmnożenie szkodników.
Niektórzy twierdzą, ze w przyrodzie nikt nie wyłuskuje kokonów i jakoś sobie murarki radzą. Zgadza się, ale zdecydowana większość ginie - warto porównać ile 1 murarka złoży jajeczek, a populacja w przyrodzie nie zwiększa się z roku na rok kilkanaście razy.

Poza tym człowiek tworzy duże kolonie i szkodniki mają ułatwione zadanie - w przyrodzie trudniej im wyszukiwać pojedyncze odosobnione małe domki pszczół.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O dziękuję :) W tym wątku jeszcze nie buszowałam, na razie trochę we wcześniejszych.

A co z praktyką "nie ruszam" przez 3 sezony?
Bo w sumie same to one też sobie świetnie radzą i przez piersze 2 sezony po prostu dostawiałabym w pobliżu starego gniazda jakies nowe, a dopiero po 3 sezonie wyciągnęłabym kokony ze "starego" gniazda i na wiosne buch dostawiła nowe świeżutkie :)

Ach no i jedynie może stare gniazdo przez te 2 sezony chowałabym do altany/kanciapy na zimę, co by nie zamarzły. Co Wy na to?
Wolfik
200p
200p

Post »

Parę informacji w skrócie i po przetłumaczeniu, np. w Chromie.
W tym opis szkodników. Ja też nie zamierzam co roku wydłubywać kokonów.Ale nie wykluczone,że zostanę z czasem do tego zmuszony.

http://www.aktion-wespenschutz.de/Bilde ... thilfe.htm

Polecam także zagraniczne serwisy (ciekawe opisy i zdjęcia różnych pszczółek),choć tłumaczenie na translatorach online - pożal się Boże...

http://www.tierundnatur.de/wildbienen
http://www.flickr.com/photos/90408805@N ... 508048613/
max333
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2010, o 20:17
Kontakt:

Post »

grzesiek1209 pisze:
Ogrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Ogrodnik88 możesz podrzucić zdjęcia takiej budki ? Trudne jest jej zrobienie ? Też chciałbym coś takiego zbudować...
Z góry wielkie dzięki!
Grzesiek 1209 nie jestem Ogrodnik88 :wink: ale wstawiam zdjęcia jak to u mnie wygląda :

Wymiary budki wewnątrz ok 13 cm x 13 cm (deski nie heblowane) , otwór z tego co pamiętam fi 16 mm lub 18 mm ,wywiercony troszkę powyżej środka i lekko przesunięty w jedną ze stron
Otwierana tylna ścianka ,ale myślę ,że wygodniejsze do zaglądania było by otwieranie daszka.

Do środka mech i trawa (suche) Na zdjęciu mech wygląda na zielony, ale jest wysuszony na słońcu przez kilka dni . Trawa z mchem zmieszana i do budki. - Łatwizna.
Mam nadzieję ,że trzmiele i w tym roku zawitają, bo w zeszłym jak już pisałem się udało.

Obrazek.... Obrazek

Obrazek.... Obrazek
grzesiek1209
50p
50p

Post »

Ja wczoraj wystawiłem podobną budkę. Ustawiłem ją w sadzie w lekko wyrośniętej trawie. Wystawiłem również domek dla murarek. Mam nadzieję na zasiedlenie i jednego i drugiego... ;)
Pozdrawiam,
GP
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”