MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Witam wszystkim.
Mam pytanie chciałbym aby pszczółki zapylały u mnie czereśnie.
Termin kwitnienia czereśni (początek) w mojej okolicy to tak ok 24-28 kwietnia
To kiedy ich wystawić 2 czy 3 tyg przed. (moje plany były na początek kwietnia)
Mam pytanie chciałbym aby pszczółki zapylały u mnie czereśnie.
Termin kwitnienia czereśni (początek) w mojej okolicy to tak ok 24-28 kwietnia
To kiedy ich wystawić 2 czy 3 tyg przed. (moje plany były na początek kwietnia)
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Normalnie to byłoby na początku kwietnia, jednak w tym roku moim zdaniem należy pszczółki wyprowadzić do końca tego tygodnia lub na początku przyszłego...
Pozdrawiam,
GP
GP
Wystawić kokony już spokojnie można. Zapylać będą do końca maja.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już minionym sezonie planowałam zrobić "domek" dla murarek, ale jak zaczęłam czytać ten wątek, że można je "hodować" i że kokony sie chowa na zimę itd. to chyba będe musiała przebrnąc przez cały wątek i nieco poszerzyc moje plany
Dziunia87
Facet z expert-ogrody twierdzi,że nie koniecznie trzeba chować na zimę.Można zabezpieczyć je np. w kartoniku z trocinami jako rekompensatę za usuniętą osłonę,np. trzcinę. I trzymać na zewnątrz.
Facet z expert-ogrody twierdzi,że nie koniecznie trzeba chować na zimę.Można zabezpieczyć je np. w kartoniku z trocinami jako rekompensatę za usuniętą osłonę,np. trzcinę. I trzymać na zewnątrz.
-
- 50p
W sumie to można również nic z nimi nie robić i pozostawić w rurkach do wiosny, tyle że narażamy je na różne niebezpieczeństwa związane z nieusunięciem kokonów zagrzybiałych...
Pozdrawiam,
GP
GP
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
jak w forach pisane jest przez nas....możesz też zostawić na zime tylko licz sie z tym że wiecej wyginie przez mrozy
:)
- Dziunia87
Szkoda, że w pierwszych postach pierwszej części tego wątku zdjęcia są już "nieaktywne".. na pewno by wiele pomogly, ale pomijając to mam do Was pierwsze pytania związane z hodowlą murarek.
Wszędzie znajduję informację, że na koniec marca (wiadomo zależy od aury pogodowej) wystawia się już kokony na zewnątrz, co by się przegryzły. Nigdzie nie znalazłam info co w praktyce to oznacza... Otóż czy kokony wsadzamy pojedynczo do rurek w nowym gnieździe? Czy po prostu wystawiamy pudełko z kokonami jakoś w pobliżu nowego gniazda...? Podpowiedzcie prosze jak Wy to robicie, czy zabezpieczacie jakoś te kokony po wystawieniu na zewnątrz?
Pytanie numer 2: Czy jeśli okazałabym sie zbyt leniwa do akcji corocznego wydobywania kokonów, to czy te gniazda mogę pozostawić samym sobie i dopiero w po 3 roku hodowli wyciągnąć kokony i na wiosnę zastąpić gniazdo nowym (bez patogenów,i pasożytów)?
Z góry dziękuję za podpowiedź
Wszędzie znajduję informację, że na koniec marca (wiadomo zależy od aury pogodowej) wystawia się już kokony na zewnątrz, co by się przegryzły. Nigdzie nie znalazłam info co w praktyce to oznacza... Otóż czy kokony wsadzamy pojedynczo do rurek w nowym gnieździe? Czy po prostu wystawiamy pudełko z kokonami jakoś w pobliżu nowego gniazda...? Podpowiedzcie prosze jak Wy to robicie, czy zabezpieczacie jakoś te kokony po wystawieniu na zewnątrz?
Pytanie numer 2: Czy jeśli okazałabym sie zbyt leniwa do akcji corocznego wydobywania kokonów, to czy te gniazda mogę pozostawić samym sobie i dopiero w po 3 roku hodowli wyciągnąć kokony i na wiosnę zastąpić gniazdo nowym (bez patogenów,i pasożytów)?
Z góry dziękuję za podpowiedź
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Dziunia - cofnij się na 23 stronę i już masz na drugim i trzecim zdjęciu odpowiedź jak wystawić kokony.
Jeśli zależy Ci na rozmnożeniu pszczółek to wyciągaj kokony rokrocznie, przy okazji spalisz wiele szkodników.
Zostawiając w rurkach narażasz się na rozmnożenie szkodników.
Niektórzy twierdzą, ze w przyrodzie nikt nie wyłuskuje kokonów i jakoś sobie murarki radzą. Zgadza się, ale zdecydowana większość ginie - warto porównać ile 1 murarka złoży jajeczek, a populacja w przyrodzie nie zwiększa się z roku na rok kilkanaście razy.
Poza tym człowiek tworzy duże kolonie i szkodniki mają ułatwione zadanie - w przyrodzie trudniej im wyszukiwać pojedyncze odosobnione małe domki pszczół.
Jeśli zależy Ci na rozmnożeniu pszczółek to wyciągaj kokony rokrocznie, przy okazji spalisz wiele szkodników.
Zostawiając w rurkach narażasz się na rozmnożenie szkodników.
Niektórzy twierdzą, ze w przyrodzie nikt nie wyłuskuje kokonów i jakoś sobie murarki radzą. Zgadza się, ale zdecydowana większość ginie - warto porównać ile 1 murarka złoży jajeczek, a populacja w przyrodzie nie zwiększa się z roku na rok kilkanaście razy.
Poza tym człowiek tworzy duże kolonie i szkodniki mają ułatwione zadanie - w przyrodzie trudniej im wyszukiwać pojedyncze odosobnione małe domki pszczół.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Dziunia87
O dziękuję W tym wątku jeszcze nie buszowałam, na razie trochę we wcześniejszych.
A co z praktyką "nie ruszam" przez 3 sezony?
Bo w sumie same to one też sobie świetnie radzą i przez piersze 2 sezony po prostu dostawiałabym w pobliżu starego gniazda jakies nowe, a dopiero po 3 sezonie wyciągnęłabym kokony ze "starego" gniazda i na wiosne buch dostawiła nowe świeżutkie
Ach no i jedynie może stare gniazdo przez te 2 sezony chowałabym do altany/kanciapy na zimę, co by nie zamarzły. Co Wy na to?
A co z praktyką "nie ruszam" przez 3 sezony?
Bo w sumie same to one też sobie świetnie radzą i przez piersze 2 sezony po prostu dostawiałabym w pobliżu starego gniazda jakies nowe, a dopiero po 3 sezonie wyciągnęłabym kokony ze "starego" gniazda i na wiosne buch dostawiła nowe świeżutkie
Ach no i jedynie może stare gniazdo przez te 2 sezony chowałabym do altany/kanciapy na zimę, co by nie zamarzły. Co Wy na to?
Parę informacji w skrócie i po przetłumaczeniu, np. w Chromie.
W tym opis szkodników. Ja też nie zamierzam co roku wydłubywać kokonów.Ale nie wykluczone,że zostanę z czasem do tego zmuszony.
http://www.aktion-wespenschutz.de/Bilde ... thilfe.htm
Polecam także zagraniczne serwisy (ciekawe opisy i zdjęcia różnych pszczółek),choć tłumaczenie na translatorach online - pożal się Boże...
http://www.tierundnatur.de/wildbienen
http://www.flickr.com/photos/90408805@N ... 508048613/
W tym opis szkodników. Ja też nie zamierzam co roku wydłubywać kokonów.Ale nie wykluczone,że zostanę z czasem do tego zmuszony.
http://www.aktion-wespenschutz.de/Bilde ... thilfe.htm
Polecam także zagraniczne serwisy (ciekawe opisy i zdjęcia różnych pszczółek),choć tłumaczenie na translatorach online - pożal się Boże...
http://www.tierundnatur.de/wildbienen
http://www.flickr.com/photos/90408805@N ... 508048613/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Grzesiek 1209 nie jestem Ogrodnik88 ale wstawiam zdjęcia jak to u mnie wygląda :grzesiek1209 pisze:Ogrodnik88 możesz podrzucić zdjęcia takiej budki ? Trudne jest jej zrobienie ? Też chciałbym coś takiego zbudować...Ogrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Z góry wielkie dzięki!
Wymiary budki wewnątrz ok 13 cm x 13 cm (deski nie heblowane) , otwór z tego co pamiętam fi 16 mm lub 18 mm ,wywiercony troszkę powyżej środka i lekko przesunięty w jedną ze stron
Otwierana tylna ścianka ,ale myślę ,że wygodniejsze do zaglądania było by otwieranie daszka.
Do środka mech i trawa (suche) Na zdjęciu mech wygląda na zielony, ale jest wysuszony na słońcu przez kilka dni . Trawa z mchem zmieszana i do budki. - Łatwizna.
Mam nadzieję ,że trzmiele i w tym roku zawitają, bo w zeszłym jak już pisałem się udało.
....
....
-
- 50p
Ja wczoraj wystawiłem podobną budkę. Ustawiłem ją w sadzie w lekko wyrośniętej trawie. Wystawiłem również domek dla murarek. Mam nadzieję na zasiedlenie i jednego i drugiego... ;)
Pozdrawiam,
GP
GP