Pielęgnacja starych drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Shokey
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2024, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ochrona starych drzew owocowych

Post »

Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Będę musiał zrezygnować z tej pianki... faktycznie nie wydaje się to dobrym pomysłem.

Dziurkę na wodę wywiercę, to prosta opcja w porównaniu do robienia daszków, i chyba będzie skuteczniejsza. Jak się pomaluje to maścią ogrodniczą powinno też stwardnieć.

Wiem, że kiedyś wypełniało się takie ubytki gliną zmieszaną z wapnem, ale prawdę mówiąc nie chce mi się :P
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ochrona starych drzew owocowych

Post »

To dobrze że Ci się nie chce bo inna szkoła mówi że to bez sensu bo też włażą robaki, glina wysycha, drzewo rośnie robią się szczeliny w których wilgoc zalega. Ja bym gliny nie dawał.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pielęgnacja starych drzew owocowych

Post »

Jestem dziś świeżo po "spacerze z dendrologiem" zorganizowanym przez lokalne stowarzyszenie, w lesie, za moim płotem, więc się powymądrzam :wink:
Wiek sędziwy drzewa (różny dla każdego z gatunków drzew) charakteryzuje się min. tym, że drzewo wewnątrz jest puste. Tak ma być i tak powinniśmy to pozostawić. Można usunąć próchno (naturalnie robią to larwy chrząszczy, np. pachnicy dębowej) i zapewnić wnętrzu pnia wentylację i osłonić je przed wodą opadową. Niczego tam nie lać, nie psikać i niczym nie wypełniać. Podobno obecnie, nie zaleca się również stosowania maści ogrodniczych z fungicydami.
Wiek sędziwy drzewa nie oznacza jego rychłego końca, może ono w tym stanie przeżyć jeszcze wiele lat. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na statykę drzewa. Naturalnie sędziwe drzewa zrzucają część korony aby obniżyć środek ciężkości. Pan dendrolog zwrócił tu uwagę, na to, że zapewnienie odpowiedniej statyki jest ważniejsze niż np. usunięcie wszystkich suchych gałęzi. Jeśli usunięcie suchego konaru zagrozi statyce drzewa, nie powinno się go usuwać. Drzewa mają własne, naturalne metody walki z patogenami np. grzybami, więc nie powinniśmy martwić się, że przez taki suchy konar wejdzie coś co zabije nam drzewo. Jeśli już narozrabialiśmy i pousuwaliśmy co się da, a zagroziło to statyce, trzeba zastosować podpórki czy odciągi. Ważna rzecz, którą trzeba wiedzieć, to, że drzewa po osiągnięciu maksymalnego wzrostu, starają się obniżyć. Pozwólmy im na to i wspierajmy w tym co dla nich dobre. Kolejna rzecz, korzenie! Uszkodzenie korzeni, np. przez prace ziemne prowadzone w pobliżu pnia to wyrok dla drzewa. Podobnie uszkodzenie łyka, np. poprzez uderzenie w pień maszyną. Zasypanie podstawy pnia i nadmierne zagęszczenie gruntu w granicach bryły korzeniowej to kolejne powody przedwczesnej śmierci drzew. Niestety często sami nieświadomie doprowadzamy nasze drzewa do ich końca. Parkowanie samochodu pod drzewkiem pogarsza strukturę gleby i dusi korzenie, nie mówiąc już o postawieniu pod drzewkiem jakiejś betonowej konstrukcji.
Mając tę garstkę wiedzy, pomagajmy naszym drzewom, powodzenia ;:333
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”