Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Upierać się,że mam rację nie będę ,
ale uważam ,że nie jest to Pachypodium,
żadna jego odmiana .
Jedną z nich miałam w swojej kolekcji (tu na forum gdzieś również pokazywałam) - pałla mi wiosną tego roku.
Jako Pachypodium dyskwalifikują Twoją roślinę w moich oczach liście -u Pachypodium są one długie,lancetowate z wyraźnym białawym nerwem dzielącym je na pół,które występują na tylko czubku łodygi ,a która (łodyga)w tak młodym wieku powinna mieć jeszcze kolce.
ale uważam ,że nie jest to Pachypodium,
żadna jego odmiana .
Jedną z nich miałam w swojej kolekcji (tu na forum gdzieś również pokazywałam) - pałla mi wiosną tego roku.
Jako Pachypodium dyskwalifikują Twoją roślinę w moich oczach liście -u Pachypodium są one długie,lancetowate z wyraźnym białawym nerwem dzielącym je na pół,które występują na tylko czubku łodygi ,a która (łodyga)w tak młodym wieku powinna mieć jeszcze kolce.
Zdjęcie nie jest zbyt aktualne dopiero teraz sobie o nim przypomniałam
W tej chwili już jest całkiem przekwitnięty a i na fotce nie prezentuje pełni piękna (dwa dni przed zrobieniem fotki miał 7 takich kwiatów!!).
Ten kwiat wyrósł na tym wielkim kaktusie w tyle ;-) Niestety nie mam lepszej fotki a aparat coś mi odmawia posłuszeństwa (jakiś żarnik w lampie spalił się )
Czy nasi eksperci dopasują nazwę do tej mojej "dyni" (z braku poprawnej nazwy został nazwany dynią hihi)
Jutro postaram się wstawić lepsze zdjęcie...
Oglądałam fotki innych kaktusów ale coś nie potrafię się na nich wyznać, kaktusy są trudniejsze do nazwania niż inne rośliny (przynajmniej dla mnie )