Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

DankaWS sprawdz jeszcze pod tą nazwą Pachypodium saundersii
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

hmmmm też podobne :? Ważne, że ładny kwiatek
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Upierać się,że mam rację nie będę :D :D :D ,
ale uważam ,że nie jest to Pachypodium,
żadna jego odmiana .
Jedną z nich miałam w swojej kolekcji (tu na forum gdzieś również pokazywałam) - pałla mi wiosną tego roku.
Jako Pachypodium dyskwalifikują Twoją roślinę w moich oczach liście -u Pachypodium są one długie,lancetowate z wyraźnym białawym nerwem dzielącym je na pół,które występują na tylko czubku łodygi ,a która (łodyga)w tak młodym wieku powinna mieć jeszcze kolce.
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Cóż no to kolejny problem, bo liście nie mają białych nerwów, są na całej łodydze, ale łodyga ma kolce
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Wczoraj znów byłam w centrum ogrodniczym i mam kolejne cudo na parapecie Obrazek Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Droga Karo ja również nie upieram się że jest to pach.... ale u róży pustyni kolców nie widziałam :?: A drugi kaktusik Danka stawiam na jakiegoś cereusa, a wy :?: Karo jak myślisz :P
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

No własnie, jest mały problem z tym centrum, niby tanio, blisko domu - ale nie ma nazw roślin :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

olcia123 pisze:Dzięki za informacje. Ale ten na zdjęciu jest jakiś inny. U mne kwiatki są tylko na czubkach . Cały ma dośc dże kolce i gubi dolne liście. Przepraszam, że jestem taka marudna.
A ja mam taki Wilczomlecz lśniący- kwiatki też tylko na czubkach ,ale wcale mnie to nie martwi :D :D

Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
Zdjęcie nie jest zbyt aktualne :? dopiero teraz sobie o nim przypomniałam :oops:
W tej chwili już jest całkiem przekwitnięty a i na fotce nie prezentuje pełni piękna (dwa dni przed zrobieniem fotki miał 7 takich kwiatów!!).
Ten kwiat wyrósł na tym wielkim kaktusie w tyle ;-) Niestety nie mam lepszej fotki a aparat coś mi odmawia posłuszeństwa (jakiś żarnik w lampie spalił się :()
Czy nasi eksperci dopasują nazwę do tej mojej "dyni" (z braku poprawnej nazwy został nazwany dynią :D hihi)
Jutro postaram się wstawić lepsze zdjęcie...
Oglądałam fotki innych kaktusów ale coś nie potrafię się na nich wyznać, kaktusy są trudniejsze do nazwania niż inne rośliny (przynajmniej dla mnie :oops: )
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorka WD Twój kaktusik to Echinopsis najprawdopodobniej eryiesii
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Ka-Ro . To ten sam kwiatek. Niemcy nazywają go " Ciernie Chrystusa". Właśnie od nich dostałam tę szczepkę i znałam tylko tę nazwę. Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorko, to tez Echinopsis, ale nie eryiesii (eryiesii ma inne ciernie i żebra zakończone takimi kłaczkami - watą trudno powiedzieć czym). Jutro podam jego nazwę
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mam wielką prośbę do tych ,którym udało się ukorzenić wilczomlecza ,jak to robicie :?: mi się to za każdym razem nie udaje,czy trzeba go trzymać w wodzie aż puści korzenie :?:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”