Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Marysiu, na pewno będzie śliczna. Ta odmiana zawsze kwitnie pięknie, to moja ulubienica
Rozkwiecił się Dumplin' (J. Swift)
Odmiana już zalicza się do retro, zarejestrowana w 1980 r.
W zasadzie nie ma "zamiennika". Żadna odmiana nie ma tak pełnych kwiatów, to nie są różyczki, to są kule w dodatku pięknie cieniowane. Płatki są gdzieniegdzie ciemniejsze przy końcach, kwiaty wyglądają jakby były malowane akwarelą
Odmiana już zalicza się do retro, zarejestrowana w 1980 r.
W zasadzie nie ma "zamiennika". Żadna odmiana nie ma tak pełnych kwiatów, to nie są różyczki, to są kule w dodatku pięknie cieniowane. Płatki są gdzieniegdzie ciemniejsze przy końcach, kwiaty wyglądają jakby były malowane akwarelą
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwszy raz widzę odmianę fiołka o pełnych kwiatach I napisałaś, że to odmiana retro więc już dawni były takie znane tylko chyba u nas mało popularne Faktycznie kwiaty tej odmiany podobne są do różyczek
Odmiana ma już prawie 35 lat
Marcin, dużo fiołków ma pełne kwiaty, sporo jest odmian "różyczkowatych", rzadziej spotykane są o kwiatach takich jak Dumplin - kulistych.
Podobny kształt kwiatów mają np. odmiany:
??-???????
??-??????
??-?????? ?????????
Selekcjonerzy w opisie podają, że kwiaty są kulisto kształtne, ale żadna z nich nie jest aż tak "okrągła" jak Dumplin
Marcin, dużo fiołków ma pełne kwiaty, sporo jest odmian "różyczkowatych", rzadziej spotykane są o kwiatach takich jak Dumplin - kulistych.
Podobny kształt kwiatów mają np. odmiany:
??-???????
??-??????
??-?????? ?????????
Selekcjonerzy w opisie podają, że kwiaty są kulisto kształtne, ale żadna z nich nie jest aż tak "okrągła" jak Dumplin
- Dusia 123
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dumplin - jest przepiękny , mam małą sadzonkę myslę,że wiosną i u mnie zakwitnie
Pozdrawiam serdecznie Duśka
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Reigning Beauty (J. Swifts) rewelacyjny, śliczny kolor.
illonka a czemu ma służyć przestawienie roślinki w chłodniejsze miejsce ?
illonka a czemu ma służyć przestawienie roślinki w chłodniejsze miejsce ?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Dusiu, życzę pięknego wiosennego kwitnienia
Iwonko, zielona falbaneczka u fiłasków jest bardziej wyrazista gdy pąki zawiązują się w niższej temperaturze. Czasem bywa tak, że w upale zieleń w ogóle znika. Mój Reigning Beauty kwitł w temperaturze 25 stopni więc istnieje malutka szansa, że zielona obwódeczka może się pojawić przy kolejnym "chłodniejszym" kwitnieniu
Iwonko, zielona falbaneczka u fiłasków jest bardziej wyrazista gdy pąki zawiązują się w niższej temperaturze. Czasem bywa tak, że w upale zieleń w ogóle znika. Mój Reigning Beauty kwitł w temperaturze 25 stopni więc istnieje malutka szansa, że zielona obwódeczka może się pojawić przy kolejnym "chłodniejszym" kwitnieniu
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
Czy dobrze zrozumiałam? Jedno kwitnienie w nieodpowiedniej temperaturze może zadecydować o dalszym kolorze kwiatów?
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejna lekcja - dziękuję za informację.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Temperatura jest jednym z czynników mających wpływ na wybarwianie się kwiatów. Niektóre odmiany są bardzo wrażliwe na jej zmianę i odpowiednie kwitnienie możemy uzyskać tylko w określonych warunkach.
Jest też kilka reguł, które dotyczą większości odmian, np taka, że w niższej temperaturze zielona obwódka jest bardziej wyrazista a w wysokiej może zaniknąć całkowicie.
Odmiany z kwiatami dwukolorowymi (biały + kolor), typu np. Pink Sensation (Sorano) czy ??????? ????? (Morev) w upały często tracą biel, kolor rozlewa się na całe płatki, w niższej z kolei kwiaty mogą być prawie całkowicie białe z delikatną kolorową poświatą.
Odmiany fantasy również reagują na temperaturę, przy niższej rysunek jest bardziej wyraźny, kolory bardziej intensywne w wyższej temperaturze kwiaty mogą być blade.
Temperatura ma wpływ na kwitnienie, ale równie ważne, jeśli nie ważniejsze są inne czynniki, takie jak oświetlenie, odżywianie. Jeśli fiołek jest zdrowy i dobrze rośnie można poeksperymentować z temperaturą i przekonać się, że za każdym razem jego kwiaty moga być dla nas zaskoczeniem
Jest też kilka reguł, które dotyczą większości odmian, np taka, że w niższej temperaturze zielona obwódka jest bardziej wyrazista a w wysokiej może zaniknąć całkowicie.
Odmiany z kwiatami dwukolorowymi (biały + kolor), typu np. Pink Sensation (Sorano) czy ??????? ????? (Morev) w upały często tracą biel, kolor rozlewa się na całe płatki, w niższej z kolei kwiaty mogą być prawie całkowicie białe z delikatną kolorową poświatą.
Odmiany fantasy również reagują na temperaturę, przy niższej rysunek jest bardziej wyraźny, kolory bardziej intensywne w wyższej temperaturze kwiaty mogą być blade.
Temperatura ma wpływ na kwitnienie, ale równie ważne, jeśli nie ważniejsze są inne czynniki, takie jak oświetlenie, odżywianie. Jeśli fiołek jest zdrowy i dobrze rośnie można poeksperymentować z temperaturą i przekonać się, że za każdym razem jego kwiaty moga być dla nas zaskoczeniem
-
- 200p
Może głupie pytanie, ale kiedy fiołki zawiązują kwiaty? W tym samym roku jak np.róża wielkokwiatowa, czy rok wcześniej jak np. magnolia? Chodzi mi o zapewnienie im optymalnej temperatury w czasie zawiązywania pąków.
Fiołki potrafią kwitnąć niemal cały rok, pąki zawiązują kilka razy w roku.
-
- 200p
Illonka, przy zawiązywaniu kwiatów, jaka jest wg. Ciebie optymalna temperatura?