Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Tacca, muszę od razu napisać bo i ja te swoje bidule grusze pryskałam. Wyglądają jak Twoje.
Niemniej już zauważyłam, że jak przyjdzie lato to się okaże co w trawie piszczy.

W każdym razie, objawy szpeciela na jednej są, ale na kilku listkach,a nie na wszystkich jak w ubiegłym roku.

Miałam jakiegoś dziwnego robaczka w kwiatach, on się pojawia jak jeszcze jest wszystko w pąkach zupełnych.
Jednak mniej go było i teraz nie widzę, żeby kwiaty były uszkodzone.
Tu opisałam tą gadzinę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=74986

Dodam, że ja zaczęłam opryskiwać grusze b.wcześnie, jak jeszcze listki były w pąkach.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jokaer, Ja swoją gruszę pryskałam jeszcze w fazie bezlistnej , tak jak pryska się brzoskwinie,na razie nie znalazłam żadnego szpeciela, a z uśpionych i wcześniej uszkodzonych oczek pomału wyłażą młode zdrowe listki.
Co do robaków, to od paru lat walczę z nimi na jabłoniach , gruszy i pigwie. Drzewa kwitną w różnym czasie i trudno było mi upilnować , ledwo pączek się zawiązał i już był nakłuty a w środku znajdowałam mięsistą larwę . W tym roku bardzo pilnuję, bo lubię eksperymenty. Na razie wszystkie drzewa są czyste, ani jednego robala , drzewa są obsypane kwiatami.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Córka przywiozła mi kredę bolońską,czy mogę jej użyć ,napisane jest /miękki delikatny siarkowy węglan wapnia/. Nie mi pasuje ten siarkowy.Proszę pomóżcie, co robić?

Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

A ja mam pytanie co do pryskania: czy pryskać rośliny calusie? To znaczy listki od góry i od spodu?
Pozdrawiam
Ewa
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

chcę opryskać jabłonie przeciw parchowi tabelka na początku wątku podawała że OW jest skuteczny na tego grzyba
2 opryski robiłam samym OW bez hydrolizatu białka . czy do oprysku jabłoni wskazany jest dodatek hydrolizatu ?.
Do jakich warzyw stosować jeszcze OW z dodatkiem hydrolizatu białaka
1- truskawka
2- ogórek .
3- myślę że na parcha jabłoni też trzeba pryskać z hydrolizatem białka
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A jak wypadły testy z octem spirytusowym ?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

Krystyna ja truskawki pryskam Ow + HB, przy okazji jabłonki, brzoskwinie i wszystkie dostepne krzaczki, zeby sie płyn nie zmarnował :wink:
Regulamin się kłania
wojtekd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2012, o 15:34

Post »

Czy mogę prosić o przepis na HB. Chciałbym zrobić opryski truskawek, ogórków i drzew owocowych.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Melduje ze zaczelam pryskac swoje sadzonki pomidorow OW zrobionym z octu jablkowego 6%. Na razie zauwazylam ze liście zrobiły sie ciemniejsze.
w tym roku mam jakos dziwnie z sadzonkami, jedna część niska a druga dwa razy wyzsza. Chyba powinnam tylko te niskie na razie pryskac zeby zobaczyc czy dogonia te wysokie?
forumowicz czy przepis na HB mógłbyś mi przeslac?
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Od: 20 lis 2012, o 23:08

Post »

Truskawki mam drugi rok w ub.sezonie miałam białą plamistość liści część zwalczyłam Mleczanem Wapnia ale na wiosnę jeszcze pokazała się biała plamistość ,oberwałam liście chore i podzieliłam truskawki na dwa poletka jedno opryskuje samym OW zrobiony z octu winnego a drugie OW+HB jedne i drugie ładnie rosną krzaki duże zielone zdrowe ani jednej plamki nie ma i jest zatrzęsienie kwiatów. Czy OW ma wpływ na lepsze (większe) owocowanie,pytam bo sadzonki mam od koleżanki ale nie miała tak dużo naraz kwiatów na jednym krzaku jak ja teraz mam i zastanawiam się czy to może dzięki OW.
Zrobiłam zdjęcia ale mam problem z wstawieniem zdjęć przez Fotosik
Bożena
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24

Post »

Ja też chciałabym prosić o przepis na HB bo jestem bardzo ciekawa jego działania razem z OW. Moja rozsada sałaty z OW wygląda dużo lepiej niż ta bez. Opryskałam też groszek cukrowy, bób i szpinak. Pozdrawiam.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Hydrolizat białka jest aktywnym biologicznie adiuwantem.Po wyschnięciu tworzy hydrofilny film na powierzchni liści . Zapobiega tym sposobem zmywaniu przez deszcz pozostałego, niewchłoniętego OW,. Po deszczu film białkowy pęcznieje wchłaniając wodę i tym samym pozostały na liściach OW ponownie ulega wchłanianiu przez roślinę. Dzięki HB rośliny są chronione nawet w czasie deszczu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bożenko

Zalążki kwiatów truskawek tworzą się jesienią poprzedniego roku, więc to raczej nie jest wpływ OW.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”