Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Tacca, muszę od razu napisać bo i ja te swoje bidule grusze pryskałam. Wyglądają jak Twoje.
Niemniej już zauważyłam, że jak przyjdzie lato to się okaże co w trawie piszczy.
W każdym razie, objawy szpeciela na jednej są, ale na kilku listkach,a nie na wszystkich jak w ubiegłym roku.
Miałam jakiegoś dziwnego robaczka w kwiatach, on się pojawia jak jeszcze jest wszystko w pąkach zupełnych.
Jednak mniej go było i teraz nie widzę, żeby kwiaty były uszkodzone.
Tu opisałam tą gadzinę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=74986
Dodam, że ja zaczęłam opryskiwać grusze b.wcześnie, jak jeszcze listki były w pąkach.
Niemniej już zauważyłam, że jak przyjdzie lato to się okaże co w trawie piszczy.
W każdym razie, objawy szpeciela na jednej są, ale na kilku listkach,a nie na wszystkich jak w ubiegłym roku.
Miałam jakiegoś dziwnego robaczka w kwiatach, on się pojawia jak jeszcze jest wszystko w pąkach zupełnych.
Jednak mniej go było i teraz nie widzę, żeby kwiaty były uszkodzone.
Tu opisałam tą gadzinę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=74986
Dodam, że ja zaczęłam opryskiwać grusze b.wcześnie, jak jeszcze listki były w pąkach.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
jokaer, Ja swoją gruszę pryskałam jeszcze w fazie bezlistnej , tak jak pryska się brzoskwinie,na razie nie znalazłam żadnego szpeciela, a z uśpionych i wcześniej uszkodzonych oczek pomału wyłażą młode zdrowe listki.
Co do robaków, to od paru lat walczę z nimi na jabłoniach , gruszy i pigwie. Drzewa kwitną w różnym czasie i trudno było mi upilnować , ledwo pączek się zawiązał i już był nakłuty a w środku znajdowałam mięsistą larwę . W tym roku bardzo pilnuję, bo lubię eksperymenty. Na razie wszystkie drzewa są czyste, ani jednego robala , drzewa są obsypane kwiatami.
Co do robaków, to od paru lat walczę z nimi na jabłoniach , gruszy i pigwie. Drzewa kwitną w różnym czasie i trudno było mi upilnować , ledwo pączek się zawiązał i już był nakłuty a w środku znajdowałam mięsistą larwę . W tym roku bardzo pilnuję, bo lubię eksperymenty. Na razie wszystkie drzewa są czyste, ani jednego robala , drzewa są obsypane kwiatami.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Córka przywiozła mi kredę bolońską,czy mogę jej użyć ,napisane jest /miękki delikatny siarkowy węglan wapnia/. Nie mi pasuje ten siarkowy.Proszę pomóżcie, co robić?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
A ja mam pytanie co do pryskania: czy pryskać rośliny calusie? To znaczy listki od góry i od spodu?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
chcę opryskać jabłonie przeciw parchowi tabelka na początku wątku podawała że OW jest skuteczny na tego grzyba
2 opryski robiłam samym OW bez hydrolizatu białka . czy do oprysku jabłoni wskazany jest dodatek hydrolizatu ?.
Do jakich warzyw stosować jeszcze OW z dodatkiem hydrolizatu białaka
1- truskawka
2- ogórek .
3- myślę że na parcha jabłoni też trzeba pryskać z hydrolizatem białka
2 opryski robiłam samym OW bez hydrolizatu białka . czy do oprysku jabłoni wskazany jest dodatek hydrolizatu ?.
Do jakich warzyw stosować jeszcze OW z dodatkiem hydrolizatu białaka
1- truskawka
2- ogórek .
3- myślę że na parcha jabłoni też trzeba pryskać z hydrolizatem białka
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
A jak wypadły testy z octem spirytusowym ?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Krystyna ja truskawki pryskam Ow + HB, przy okazji jabłonki, brzoskwinie i wszystkie dostepne krzaczki, zeby sie płyn nie zmarnował
Regulamin się kłania
Czy mogę prosić o przepis na HB. Chciałbym zrobić opryski truskawek, ogórków i drzew owocowych.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Melduje ze zaczelam pryskac swoje sadzonki pomidorow OW zrobionym z octu jablkowego 6%. Na razie zauwazylam ze liście zrobiły sie ciemniejsze.
w tym roku mam jakos dziwnie z sadzonkami, jedna część niska a druga dwa razy wyzsza. Chyba powinnam tylko te niskie na razie pryskac zeby zobaczyc czy dogonia te wysokie?
forumowicz czy przepis na HB mógłbyś mi przeslac?
w tym roku mam jakos dziwnie z sadzonkami, jedna część niska a druga dwa razy wyzsza. Chyba powinnam tylko te niskie na razie pryskac zeby zobaczyc czy dogonia te wysokie?
forumowicz czy przepis na HB mógłbyś mi przeslac?
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
Truskawki mam drugi rok w ub.sezonie miałam białą plamistość liści część zwalczyłam Mleczanem Wapnia ale na wiosnę jeszcze pokazała się biała plamistość ,oberwałam liście chore i podzieliłam truskawki na dwa poletka jedno opryskuje samym OW zrobiony z octu winnego a drugie OW+HB jedne i drugie ładnie rosną krzaki duże zielone zdrowe ani jednej plamki nie ma i jest zatrzęsienie kwiatów. Czy OW ma wpływ na lepsze (większe) owocowanie,pytam bo sadzonki mam od koleżanki ale nie miała tak dużo naraz kwiatów na jednym krzaku jak ja teraz mam i zastanawiam się czy to może dzięki OW.
Zrobiłam zdjęcia ale mam problem z wstawieniem zdjęć przez Fotosik
Zrobiłam zdjęcia ale mam problem z wstawieniem zdjęć przez Fotosik
Bożena
Ja też chciałabym prosić o przepis na HB bo jestem bardzo ciekawa jego działania razem z OW. Moja rozsada sałaty z OW wygląda dużo lepiej niż ta bez. Opryskałam też groszek cukrowy, bób i szpinak. Pozdrawiam.
Hydrolizat białka jest aktywnym biologicznie adiuwantem.Po wyschnięciu tworzy hydrofilny film na powierzchni liści . Zapobiega tym sposobem zmywaniu przez deszcz pozostałego, niewchłoniętego OW,. Po deszczu film białkowy pęcznieje wchłaniając wodę i tym samym pozostały na liściach OW ponownie ulega wchłanianiu przez roślinę. Dzięki HB rośliny są chronione nawet w czasie deszczu.
Bożenko
Zalążki kwiatów truskawek tworzą się jesienią poprzedniego roku, więc to raczej nie jest wpływ OW.
Zalążki kwiatów truskawek tworzą się jesienią poprzedniego roku, więc to raczej nie jest wpływ OW.