Kawon ( arbuz ) - część 5
- Marcoo16
- 1000p
- Posty: 1053
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Kamilu - To ty już lecisz z OTT na arbuzy?
goha9229 - super arbuz
goha9229 - super arbuz
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- kamil211a
- 200p
- Posty: 413
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Grodzisko Dolne
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Oczywiście że tak, podchodzę bardzo profesjonalnie
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Czy arbuz Bingo może być podłużny ponieważ kupiłem nasiona i wszystkie były owalne a jedna sadzonka wypuszcza same podłużne ?????
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Arbuzy odmiany Bingo są wyłącznie okrągłe. Być może to Charleston Grey, lecz arbuzy tuż po zawiązaniu przybierają różne kształty a dopiero po kilku-kilkunastu dniach uzyskują ostateczny wygląd.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 21
- Od: 29 wrz 2013, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Mielca
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Jak sprawdzić czy arbuz jest dojrzały? Mam jednego arbuza( był pierwszy zawiązany) i od pewnego czau nie rośnie, w porównaniu do reszty arbuzów wygląda jak liliput
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Jest kilka sposobów:jagoda85 pisze:Jak sprawdzić czy arbuz jest dojrzały? Mam jednego arbuza( był pierwszy zawiązany) i od pewnego czau nie rośnie, w porównaniu do reszty arbuzów wygląda jak liliput
1)Miejsce kontaktu arbuza z ziemią robi się intensywnie żółte.
2)Delikatne ściskanie arbuza powoduje trzaski, podobne trzaski wydaje krojony arbuz.
3)Jeśli roślina jest w 100% zdrowa to dobrym sposobem jest też sprawdzanie "świńskiego ogonka" , czyli czepnego pedu bocznego tuż przy naszym owocu. Jeśli zrobi się on brązowy to możemy być raczej pewni że arbuz jest dojrzały.
- kamil211a
- 200p
- Posty: 413
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Grodzisko Dolne
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Super wasze okazy, ja się zbliżam wielkimi krokami do 10 kilogramów, jutro pewnie wrzucę fotki.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4721
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
U mnie chyba nici z arbuzami zostały zniszczone przez grad i bardzo silny wiatr
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4721
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Znalazłem coś ciekawego odnośnie dojrzałości arbuza/ów
- Dokładnie obejrzyj owoc i sprawdź, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń.
- Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce odłóż, bo mogą okazać się niedojrzałe.
- Obejrzyj miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał.
- Zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszysz głęboki, dudniący odgłos.
- Dokładnie obejrzyj owoc i sprawdź, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń.
- Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce odłóż, bo mogą okazać się niedojrzałe.
- Obejrzyj miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał.
- Zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszysz głęboki, dudniący odgłos.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 31
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Kamil, a co ze smakiem takich gigantów.?