Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4

Post »

Gratuluję uratowania maluszka ;:3 Takie roślinki, są potem najcenniejsze ;:108
Przykryłaś go kubeczkiem i miał szklarenkę? Czy coś jeszcze wykombinowałaś?
Awatar użytkownika
KrysTe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2014, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przykryłam go tylko kieliszkiem od syropku i sprawdzałam kilka razy dziennie jak sobie radzi ;:306 .

Straciłam kilka listków fiołków czerwono różowych, padały po kolei rosnące obok siebie, miałam po dwa jednej odmiany, dlatego zawalczyłam o tego maluszka. Następnym razem nie będę ukorzeniać w wielodoniczkach, a każdy oddzielnie, tak zajmują mniej miejsca, ale w razie katastrofy można odseparować pozostałe.

Prawdopodobnie dlatego, że w ziemi zostały resztki liścia i łodyżki, zagnieździły mi się skoczogonki, chciałam wszystko przesadzać, ale sadzonki dopiero pojawiały się przy listkach i zrezygnowałam. Jak widać informacje o skoczogonkach są wiarygodne, nie uszkadzają roślin.
Jutro zrobię zdjęcie stanu aktualnego, akumulatorki są w ładowaniu :wink:.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Moje listki zakończyły okres kwarantanny...

Obrazek

i poszły dziś do swoich kumpli na półeczkę z lampami. Czekam z niecierpliwością na potomstwo :)
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

illonka,
jaki fajny regalik, maluchy wyglądają bardzo elegancko :D
?? ??????? ?????? ???? ma piękne barwy, powiedziałabym jesienne, chociaż tu już wiosna, ale prezentuje się bogato :D

justus27,
Optimara Little Moonstone bardzo ładnie rozkwitła ;:oj Pięknie wybarwiona!

Frodo1,
bardzo, bardzo ładny kundelek ;:167 Obsypany kwiatami tak, że prawie liści nie widać ;:oj "Postarał się" to nawet za mało powiedziane, on chyba sam siebie przeszedł :D

Mam pytanie tak w ogóle do wszystkich, zwłaszcza do znawczyń. Co robicie ze sportami?
I czy zdarzają się Wam fiołki tzw. (przeze mnie tak zwane) niedorobione?
U mnie problemem jest Tańczący Płomień. Raz zakwitł ładnie, ale potem coś mu odbiło, zaczął wypuszczać sadzonki/kwiaty bez czerwonego pigmentu.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Ja swoje sporty wyrzucam lub przekazuję w dobre ręce jeśli ktoś chce :)

Twój Tańczący Płomień najwyraźniej się zesporcił. Jeśli widzisz, że rozetka się zmienia, przechodzi w sport można próbować uratować odmianę, ukorzenić starsze liście (dolne), które zawierają geny wzorcowej odmiany i wyhodować następne rośliny, które mają duże szanse zakwitnąć prawidłowo.
Poza tym warto troszkę poczekać, np do następnego kwitnienia bo zdarza się, że wybarwienie się zmienia z powodu warunków uprawy.
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Ja swoje trzymam dopóki mi się nie znudzą. :D Ja raczej niczego nie wyrzucam, więc oddaję osobom, dla których nazwa nie ma żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Wiolu, kwiaty są spore, Rubin Mogolov ok 7 cm, LE Ispanskij Tanec ok 6, LE Ognennyj Cvetok podobnie. Na zdjęciach sa pierwsze kwitnienia bardzo młodych sadzonek, potem kwiaty oberwałam, nawet nie zdążyły się zestarzeć, zobaczymy jakie teraz będą :D
Awatar użytkownika
jagoda1
200p
200p
Od: 9 mar 2012, o 23:22

Post »

Proszę nie mylcie fiołków odmianowych z tymi z marketów.Są często prześliczne ,mają swoje etykiety ,ale to są nazwy handlowe.
Są to fiołki z Holandii a nazwa Curlies Ocean nie jest nazwą odmiany ,tylko nazwą "produkcyjną" , handlową.Nie jest zarejestrowana w AVSA ,nie ma podanego hodowcy - selekcjonera. Ja też się spotkałam w ofertach z tym fiołkiem jako odmianowym ale on nim nie jest.
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Dziewczyny, znów mam problem ;:145 Coś dziwnego dzieje się z moim Kei Yoki. Rósł sobie w najlepsze i kwitł obficie, aż ostatnio patrzę, a tu listki w środku zrobił się takie wiotkie, kudłate i zaczęły padać (więdnąć, gnić?? ). Jeszcze czegoś takiego nie miałam, myślałam, że to może po oprysku, ale on był już dawno... Może zbyt obficie go podlałam? Spotkałyście się z czymś takim? Proszę o radę i pomoc.

Obrazek

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kilka razy miałam taki problem. Wystąpił on wtedy, kiedy po przesuszeniu zbyt obficie podlałam. Roślin nie uratowałam, ale szybko pobrałam listki na sadzonki, dopóki były jeszcze ładne i mam nowe egzemplarze!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Miłka, dziękuję za tak szybką odpowiedź. Może jest jeszcze jakaś nadzieja, nie wiem, czy wierzchołek wzrostu mógł zostać zniszczony ;:145 Głupia ja, po co zaczęłam podlewać dwa razy w tygodniu? Jak podlewałam raz to wszystko było ok. Jak się nic nie poprawi i dopadnie więcej liści to zacznę pobierać zdrowe.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Justynko, asekuracyjnie pobierz juz teraz, nie czekaj. Ja tak czekałam i juz niestety było za późno..
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Ja bym stawiała na chorobę grzybową :( Rozpoczyna się teraz czasu wzrostu temperatur i związanych z tym problemów z naszymi kolekcjami :(
Oddziel tego fiołka od pozostałych.I obserwuj.Jeżeli to choroba grzybowa, to efekty będziesz widziała w przeciągu 24 godzin.
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”