Mój mały kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały kawałek raju

Post »

Witaj Aniu tak u mnie wszystko póżniej niż gdzie indziej, ale kocham to miejsce, bo jak przyświeci słoneczko, to och... jak tu pięknie :wit
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Oj tak, pięknie jest na górkach, i nie tylko w słońcu. Przecież Beskidy to najpiękniejszy region świata. :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ale macie śniegu dużo. Pięknie :) Niczym u mnie w zeszłym roku Wszystkim krokusy kwitły, a ja machałam łopatą do śniegu bo zaspy sięgały ponad metra. No ale to w zeszłym roku-w tym śniegu nie ma już ani odrobiny :) Sama nie wiem czy to tak dobrze przy znacznym mrozie w nocy.
Fantastycznie, że zakwitła Ci hoja. Uwielbiam ten zapach. Moja obdarzyła mnie jednym baldaszkiem tylko raz-zaraz po przeprowadzce do nowego domu. Czyli ponad trzy lata temu. Od tamtej pory cisza, pomimo że jej nie dotykam, nie ruszam, nie przestawiam i podlewam gdy sobie przypomnę i gdy chce mi się drabinkę przytargać i podstawić :D Inaczej bym ją przelała. Żałuję, że nie chce mnie obdarzyć choćby kilkoma kwiatkami.
Krysiu, a fiołki możesz bezpośrednio do ziemi-po trzy listki w doniczkę i po miesiącu, dwóch zobaczysz kilkanaście młodziutkich listeczków Nie trzeba ich ukorzeniać w wodzie :) Kolega tak mi powiedział bo też wcześniej ukorzeniałam w wodzie i nie chciało mi się potem przesadzać, bawić. A tak bezpośrednio do ziemi i 100% się ukorzenia :)
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Krysiu :wit Czy ja dobrze czytam ze azalie też można z sadzonek rozmnażać ??? robiłaś już tak ???
Krokusy śliczne ;:63 ;:63 aż cieplej na sercu się zrobiło .
Bardzo dziękuję za życzenia i również zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu żółte słoneczka były mi potrzebne, ;:196 u nas szaro buro. Bardzo dobrze, że jeszcze masz śnieg, bo tak ma być w lutym. ;:108 Jeszcze się napracujemy w ogrodzie, przycięłam tylko drzewa i obiecałam sobie, że zacznę porządki dopiero w marcu, pod warunkiem, że będzie powyżej 10 stopni.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie drzewa też przycięte ;:333
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margitko Zgadzam się z Tobą ;:196

Aniu Andzia Witaj ;:196 Tak sobie myślę o tej Twojej Hojce, może ma za ciemno, moja stoi na zachodnim oknie, podlewam nie za często,a jednak kwitnie regularnie, zwykle właśnie jak teraz ma pączki, a ja chcę zrobić wiosenne mycie okien, no i muszę tak delikatnie, nie otwieram tylko wychodzę na parapet i myję z drugiej strony, kosmicznie to wygląda ;:306 ale tak lubię jej kwiaty, że tak się poświęcam ;:173 Listeczki Fiołkowe znowuż w ziemi mi padały, dlatego tak zrobiłam. Pozdrawiam ;:3

Tereniu W 2013 roku przysypałam gałązkę japońskiej azali, w tamtym roku odgarnęłam, patrzę są korzonki, odcięłam wsadziłam do przeźroczystego kubeczka po lodach i zadołowałam, jak było sucho podlewałam, roślinka wypuściła nowe listki i była cały czas zielona, jesienią sprawdziłam jak się mają korzonki, a tam cały kubeczek korzonków, ponownie zadołowałam, okryłam na zimę, a teraz jestem ciekawa jak się mają, ale u mnie jeszcze śnieżkiem przysypane,więc muszę jeszcze się uzbroić w cierpliwość. W tamtym roku powtórzyłam zabieg, jeśli ukorzeni się będzie Twoja ;:196 To ta azalia, ma pędy blisko ziemi i łatwo ją przyszpilić.

Obrazek

Soniu a u mnie dziś słoneczko, rozrzucałam śnieg co by szybciej topniał, myślę,że spokojnie w marcu zdążysz porobić wszystko i na ciepełku, szkoda złapać znowu jakieś choróbsko. Przesyłam ;:196

Dorciu :wit ja jeszcze nic nie przycinałam, u mnie jeszcze sporo śniegu ;:224
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Krysiu a jak robisz sadzonki z azalii. Możesz zdradzić mi ten sekret. ;:88
Przeczytałam że przyginasz gałązki, ale nacinasz je jakoś i opruszasz ukorzeniaczem?
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu zdzieram troszkę kory z łodyżki, przyginam do ziemi, przysypuje torfem i przyszpilam, zagiętym drutem.
Pilnuje wilgoci, nie używałam ukorzeniacza, jeśli coś nie zrozumiale to pytaj ;:109
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz ,mi już parę razy złamała się gałązka azalii,a że szkoda wyrzucić to też wkładam w ziemię i pilnuje aby za sucho nie miała ,zazwyczaj się uda :heja
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Krysiu piękna ta azalia. Ślicznie kwitnie i taki ładny ma kolor. Ja nie mam żadnej. Zamówiłam wraz z rh 4 odmiany. Będę musiała się nauczyć od Ciebie tego zabiegu. Może i ja coś rozmnożę kiedyś. Bo teraz to pewnie małe przyjadą sadzonki.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Madziu musi troszkę podrosnąć :wink: mój okaz ma już jakieś sześć lat, ale jak będą miały dłuższe gałązki to próbuj.

Dorciu mam też taką jedną sadzonkę z ułamanej gałązki, sama się ukorzeniła,znalazłam ją po zimie widocznie się ułamała podczas wiatrów i puściła korzonki, to wydarzenie właśnie skłoniło mnie do tego eksperymentu,ale wydaje mi się,że muszą to być trochę starsze azalie, bo próbowałam z nowościami i te nie puszczały korzonków, a Ty Dorotko jakie masz obserwacje?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje wszystkie azalie maja po kilka lat,a nowych już nie kupuję bo nie mam gdzie sadzić
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”