Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Tak to jest opuncja. Może to być Opuntia monacantha f. monstruosa
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Re: Grubosz - Crassula cz.4
Witam.
Znajdzie się jakaś dobra dusza i jest w stanie określić czy ta roślina to Grubosz a jak tak to jaka Odmiana?
Na 1 fotce jest cięciem, na 2 są sadzonki z omawianej rośliny a reszta to stan aktualny. Wiem tyle, że dość stare jest, ale dokładnie wiek jest mi nieznany.
Z góry dziękuję za pomoc.
Link do zdjęć
https://1drv.ms/f/s!AvKlakBg9v5nhWgMsMIIK0osoK7r
Znajdzie się jakaś dobra dusza i jest w stanie określić czy ta roślina to Grubosz a jak tak to jaka Odmiana?
Na 1 fotce jest cięciem, na 2 są sadzonki z omawianej rośliny a reszta to stan aktualny. Wiem tyle, że dość stare jest, ale dokładnie wiek jest mi nieznany.
Z góry dziękuję za pomoc.
Link do zdjęć
https://1drv.ms/f/s!AvKlakBg9v5nhWgMsMIIK0osoK7r
To wygląda jak mocno przerośnięte Kalanchoe. Kiedyś zostawiłam sobie okaz kupiony w rozkwicie w kwiaciarni, wypuścił długie pędy, listki zmalały i wyglądały dokładnie jak na Twoim zdjęciu.
(nie bardzo wiem dokąd trafi moja odpowiedź, niby wątek o identyfikacji kaktusów, a Twój post zakwalifikowany do wątku o Gruboszach )
(nie bardzo wiem dokąd trafi moja odpowiedź, niby wątek o identyfikacji kaktusów, a Twój post zakwalifikowany do wątku o Gruboszach )
Ala
- xartix
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2016, o 13:56
Parodia werneri
Zakupiłem kilka dni temu w Dronce taki okaz, mam nadzieję, że dobrze mu przypisałem nazwę Parodia werneri. Chociaż nie był najpiękniejszy, to skusił mnie 3 dużo mniejszymi osobnikami obok (zawsze to się człowiek lepiej czuje jak kupi 4 w cenie jednego ). Męczy mnie to, więc zapytam znawców: czy (te) kaktusy tak chętnie się rozmnażają wegetatywnie? A może jakieś nasionka opadły i wykiełkowały, bo widziałem resztki kwiatów na okazie...
- PiotrAPD
Re: Parodia werneri
A to nie jest Parodia werneri tylko Parodia ottonis (Syn. Notocactus ottonis). Odpowiadając na Twoje pytanie
Prośba do moderatorów o przeniesienie do wątku "Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty"
Tak, ten typ tak maczy (te) kaktusy tak chętnie się rozmnażają wegetatywnie?
Prośba do moderatorów o przeniesienie do wątku "Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty"
- xartix
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2016, o 13:56
Re: Parodia werneri
Dziękuję Piotrze za informacje
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Echinopsis - eyriesii?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję a czemu pytajnik czy zdjęcie marne Powtórzyć?
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- PiotrAPD
To może ja odpowiem dlaczego został postawiony znak zapytania
Ponieważ identycznie mogą wyglądać Echinopsis eyriesii jak i Echinopsis hybryda. Wszystko zależy jakie kwiaty będzie miał Twój kaktus.
Ponieważ identycznie mogą wyglądać Echinopsis eyriesii jak i Echinopsis hybryda. Wszystko zależy jakie kwiaty będzie miał Twój kaktus.
- PiotrAPD
Tak to jest opuncja. Ile lat to ciężko stwierdzić. Przykład mogę dać taki, że znajoma mojego kolegi miała opuncję którą przez kilka lat trzymała w małej doniczce i podlewała jak jej się przypomniało i ciągle była mała (20cm). Kiedy dała ją mojemu koledze po paru latach była wyższa od Twojej.
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Piotrze Jeśli podpiszę Echinopsis to będzie dodrze ? Bo na kwiaty to trzeba będzie poczekać
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów