Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
Dlaczego chcesz się pozbyć biedronek?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błagam nie ubijajcie wszystkiego co się rusza ( pazie,biedronki itd) ,niektóre stworzenia są naszymi sojusznikami w walce ze szkodnikami.
sorry jak biedronki to je nie ruszam .pisałem bo kiedy się pojawiły to drzewo zaczęło snąć , człowiek nie zna się na wszystkim i dla mnie biedronka musi być czerwona w czarne kropki.dziękuje za uratowanie biedronek
post zanknięty
post zanknięty
-
- 200p
- Od: 10 wrz 2015, o 22:56
To jest prawie na pewno gąsienica motyla lub ćmy, nie warto jej zabijać (tak mało jesteś tych pięknych owadów), chyba że opanowały całe drzewo
Biedronki azjatyckie trzeba... Odkąd zacząłem pozbywa się jesienią tych wchodzących do budynków to jest więcej tych pożytecznych, polskich.Foxowa pisze:Błagam nie ubijajcie wszystkiego co się rusza ( pazie,biedronki itd) ,niektóre stworzenia są naszymi sojusznikami w walce ze szkodnikami.
-
Ja czytam takie brednie to mam ochotę zrobić akupunkturę widłami. A rozróżniasz chociaż nasze polskie od azjatyckich ? W Polsce żyje około 80 rodzimych gatunków biedoknek a nie tylko 7 kropka i na prawdę trzeba mieć doktorat z robactwa żeby je odróżnić od tych z importu. Poszukaj jak wygląda mączniakówka, pokropka, dwukropka czerwona i jej czarna odmiana. Wyglądają równie azjatycko co prawdziwe Azjatki.
-
- 200p
- Od: 10 wrz 2015, o 22:56
Życzę powodzenia
Biedronki polskie zimują głównie w ściółce i jesienią widzę ich tam bardzo dużo, biedronki azjatyckie na siłę wchodzą do domu, budynków itp. Mam zdjęcia, jak obsiadły w budynku całe ściany przy drzwiach.
https://nczas.com/2017/10/08/uwaga-inwa ... woim-psie/
Te, które zabijam wyglądają dokładnie tak jak na tym zdjęciu z tej strony:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Biedronka_azjatycka
Zresztą te azjatyckie tylko raz widziałem na roślinie, nie wiem co robią latem, ale praktycznie wszystkie, które są na roślinach i jedzą mszyce to te polskie, głównie dwu- i siedmiokropki.
Mączniakówkę widziałem wielokrotnie i jej nie widziałem razem z tymi azjatyckimi, bo tamte są czerwone i pomarańczowe.
Biedronki polskie zimują głównie w ściółce i jesienią widzę ich tam bardzo dużo, biedronki azjatyckie na siłę wchodzą do domu, budynków itp. Mam zdjęcia, jak obsiadły w budynku całe ściany przy drzwiach.
https://nczas.com/2017/10/08/uwaga-inwa ... woim-psie/
Te, które zabijam wyglądają dokładnie tak jak na tym zdjęciu z tej strony:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Biedronka_azjatycka
Zresztą te azjatyckie tylko raz widziałem na roślinie, nie wiem co robią latem, ale praktycznie wszystkie, które są na roślinach i jedzą mszyce to te polskie, głównie dwu- i siedmiokropki.
Mączniakówkę widziałem wielokrotnie i jej nie widziałem razem z tymi azjatyckimi, bo tamte są czerwone i pomarańczowe.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Odnośnie zdjęcia gąsienicy. To jest gąsienica jednej z dużych ciem. Jakiegoś zmrocznika albo zawisaka.
Pozdrawiam Lucyna
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Jakieś ryjkowce?
A to co mogło zgubić? Dosyć duża, ze dwa centymetry co najmniej. W ogródku znalazłam na ziemi.
A to co mogło zgubić? Dosyć duża, ze dwa centymetry co najmniej. W ogródku znalazłam na ziemi.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Zembolina
- 100p
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Wg mnie to opuchlaki
-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
Chrząszcz olbrzym?!
Witajcie Drodzy Forumowicze!
Dzisiaj podczas koszenia trawy w sadzie spotkałem chrząszcza dużego na 40 mm.
Takiego olbrzyma nie widziałem nigdy, a tym bardziej u mnie w sadzie. Możecie mi pomóc zidentyfikować tego osobnika?
Dzisiaj podczas koszenia trawy w sadzie spotkałem chrząszcza dużego na 40 mm.
Takiego olbrzyma nie widziałem nigdy, a tym bardziej u mnie w sadzie. Możecie mi pomóc zidentyfikować tego osobnika?
Pozdrawiam - Jurek55
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Re: Chrząszcz olbrzym?!
Pływak żółtobrzeżek, samica.
-
Pływaki mam w beczkach na wodę. Dzięki temu nie ma w nich larw komarów.