Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Drzewa owocowe - cięcie
Ja kiedyś przyciąłem czereśnię bodajze w końcu września, no i kilka pędów zaatakował rak bakteryjny i pozasychały na końcach. Odkąd tnę wcześniej jest mniej infekcji.
A o zabiegu mocznikiem jest dużo w temacie o jesiennych opryskach. Z tego co wiem ma zastosowanie tylko pośrednio zapobiegawcze przeciwko parchowi jabłoni.
A o zabiegu mocznikiem jest dużo w temacie o jesiennych opryskach. Z tego co wiem ma zastosowanie tylko pośrednio zapobiegawcze przeciwko parchowi jabłoni.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sty 2011, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na początek chciałem sie przywitać, jestem tu nowy i to mój pierwszy post na tym forum. Proszę więc o wybaczenie ewentualnych gaf i błędów.
Otrzymałem kiedyś działke z bardzo niezadbanymi drzewkami, które chyba nigdy nie były cięte. Pewnie przez to tak wyrosły, słabo a nawet wcale nie owocują. A że ogrodnikiem nie było dane mi być, więc poproszę Was o pomoc i podpowiedz co zrobić dalej z tym "fantem".
Drzewka w tamtym roku przyciołem, nie mając bladego pojęcia jak to zrobić, nie wiem czy zrobiłem to dobrze czy źle, ale owoców w tym roku to było jak na lekarstwo, albo i mniej ;-))) a nawet wcale.
Na fotkach zaznaczyłem miejsce ciecia z tamtego roku, ale co mam z nimi zrobić teraz to już sam nie wiem, i czy teraz ciąć czy po owocowaniu?
Bardzo proszę pomóżcie
To jakaś śliwa, ma duże zielone owoce, w tamtym roku główne konary zostały przycięte o jakieś 1,5m. W tej chwili drzewko ma wysokość około 2,5m.
A oto druga taka sam śliwa:
Nie znam odmiany, ale to jakaś jabłoń - nie widziałem jeszcze owoców
A to jabłoń nr 2:
Otrzymałem kiedyś działke z bardzo niezadbanymi drzewkami, które chyba nigdy nie były cięte. Pewnie przez to tak wyrosły, słabo a nawet wcale nie owocują. A że ogrodnikiem nie było dane mi być, więc poproszę Was o pomoc i podpowiedz co zrobić dalej z tym "fantem".
Drzewka w tamtym roku przyciołem, nie mając bladego pojęcia jak to zrobić, nie wiem czy zrobiłem to dobrze czy źle, ale owoców w tym roku to było jak na lekarstwo, albo i mniej ;-))) a nawet wcale.
Na fotkach zaznaczyłem miejsce ciecia z tamtego roku, ale co mam z nimi zrobić teraz to już sam nie wiem, i czy teraz ciąć czy po owocowaniu?
Bardzo proszę pomóżcie
To jakaś śliwa, ma duże zielone owoce, w tamtym roku główne konary zostały przycięte o jakieś 1,5m. W tej chwili drzewko ma wysokość około 2,5m.
A oto druga taka sam śliwa:
Nie znam odmiany, ale to jakaś jabłoń - nie widziałem jeszcze owoców
A to jabłoń nr 2:
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Adamie !
Bądź z nami. Pewnie zaraz ktoś Ci podeśle linka.
Spróbuj sam poszukać na forum. Tu już prawie wszystko jest.
Bądź z nami. Pewnie zaraz ktoś Ci podeśle linka.
Spróbuj sam poszukać na forum. Tu już prawie wszystko jest.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki krzysztofkhn
Odnalazłem to forum całkiem niedawno i baaaaaaaaaaaaardzo mi sie tutaj podoba
Lubie "grzebać" w ziemi kosic trawke i takie tam rozrywki na ogrodzie, więc przeczytałem prawie całe formum na jednym wdechu
A że moje drzewka takie zaniedbane wiec mimo znalezionego info postanowiłem zamieścić zdjęcia i poprosić o pomoc.
Mam jeszcze taką śliwkę (małe niebieskie owoce) - wysokoś teraz około 3 m:
i orzech włoski:
Ale tutaj to nie wiem czy ciąć, lecz po cięciu zeszłorocznym ładnie sie zagęścił.
Odnalazłem to forum całkiem niedawno i baaaaaaaaaaaaardzo mi sie tutaj podoba
Lubie "grzebać" w ziemi kosic trawke i takie tam rozrywki na ogrodzie, więc przeczytałem prawie całe formum na jednym wdechu
A że moje drzewka takie zaniedbane wiec mimo znalezionego info postanowiłem zamieścić zdjęcia i poprosić o pomoc.
Mam jeszcze taką śliwkę (małe niebieskie owoce) - wysokoś teraz około 3 m:
i orzech włoski:
Ale tutaj to nie wiem czy ciąć, lecz po cięciu zeszłorocznym ładnie sie zagęścił.
-
- 0p - Nowonarodzony
Więc gdyby ktoś z Was byłby tak miły i podpowiedział mi co zrobić z tym "fantem" to będę baaaaaardzo wdzięczny
Pozdrawiam wszystkich
Adam
Pozdrawiam wszystkich
Adam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
O ile pamiętam orzec nie lubi cięcia. pewności nie mam, tak mi tylko coś po głowie lata...
Ale z jabłonkami i śliwami na pewno musisz poczekać na fachowców, jeszcze troszkę cierpliwości, na pewno podpowiedzą co i jak
Ale z jabłonkami i śliwami na pewno musisz poczekać na fachowców, jeszcze troszkę cierpliwości, na pewno podpowiedzą co i jak
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
No mam nadzieje, bo to sezon na cięcie sie zbliża, a tu cisza....
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Orzech na pewno, śliwa też nie bardzo lubi cięcie ponieważ wtedy wypuszcza mnóstwo wilków.
Nie czuję sie na siłach żeby tu konkretnie doradzić, na pewno trzeba te młode przyrosty przerzedzić aby w przyszłości nie powstał zbyt duży gąszcz w koronie. Trzeba usunąć pędy które się krzyżują lub będą krzyżować, oraz te rosnące do środka.
Może ktoś jeszcze doradzi?
A co do terminu, spokojnie jest jeszcze dużo czasu. Ja będę ciął dopiero w marcu.
Nie czuję sie na siłach żeby tu konkretnie doradzić, na pewno trzeba te młode przyrosty przerzedzić aby w przyszłości nie powstał zbyt duży gąszcz w koronie. Trzeba usunąć pędy które się krzyżują lub będą krzyżować, oraz te rosnące do środka.
Może ktoś jeszcze doradzi?
A co do terminu, spokojnie jest jeszcze dużo czasu. Ja będę ciął dopiero w marcu.
Pozdrawiam, Maciek.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Kolejny rok w ogrodzie przed nami. Ja jak zwykle proszę o pokazanie mi na zdjęciach jak przyciąć moje drzewka.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, trochę te zdjęcia niewyraźne, spróbuj zrobić w dzień i na jasnym tle.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- Anna29
- 500p
Lex dziś zrobiłam nowe zdjęcia. Wydają się lepiej pokazywać drzewa.
Wszystkie są robione około godziny 13, więc na pewno w dzień. Cóż zima u mnie zimna i bura, dlatego tez i zdjęcia nie najlepiej wychodzą.
Orzecha nie wklejam ponownie, bo on chyba jako jedyny jest najbardziej widoczny, zresztą jak dla mnie wystarczy pewnie tylko uciąć ta wielka pionową gałąź. Tylko czy lepiej jest to zrobić na wiosnę czy może poczekać do lipca?
Wszystkie są robione około godziny 13, więc na pewno w dzień. Cóż zima u mnie zimna i bura, dlatego tez i zdjęcia nie najlepiej wychodzą.
Orzecha nie wklejam ponownie, bo on chyba jako jedyny jest najbardziej widoczny, zresztą jak dla mnie wystarczy pewnie tylko uciąć ta wielka pionową gałąź. Tylko czy lepiej jest to zrobić na wiosnę czy może poczekać do lipca?
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Adamgrazia i Anna29, do cięcia orzechów jeszcze sporo czasu, a pomysły na drzewa obydwoje macie złe. Ponieważ przygotowuję teraz materiały na swoją stronę o orzechach nie chcę chwilowo tracić czasu tutaj, ale za jakieś 2 tygodnie wrócę do tematu, a gdybym zapomniała to .
Pozdrawiam, kozula.
Pozdrawiam, kozula.
- Anna29
- 500p
kozulo nie ma sprawy. Na rady takiego fachowca warto poczekać.
Czy ktoś poradzi w sprawie pozostałych drzew?
Czy ktoś poradzi w sprawie pozostałych drzew?