Parapety DAK
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parapety DAK
Też mi się Gymnocalycium vatteri P 108 bardzo podoba - to jedna z najładniejszych dla mnie form tego gatunku. 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Henryku, a chyba pamiętasz z jakiej stajni ten zachwycający wierzchowiec. 

- hen_s
Coś mi świta...

- DAK
Przedstawiam państwu pierwsze w tym sezonie obfite kwitnienie.
To Gymnocalycium netrelianum. Dziś oficjalnie z tej okazji został na nowo ochrzczony -
, bo dotychczas wołano na niego Jak się masz G. leeanum?

W ostatnich latach niemal wszędzie wybrzydzali, że G. leeanum to niesamodzielny gatunek, tylko G. uruguayense. Rogatskin pisze jednak, ze rosną w innych miejscach i znacznie się różnią oraz ponad wszelką wątpliwość są odrębnym gatunkiem. Jednak twierdzi, że nazwa prawidłowa to Gymnocalycium netrelianum. Każda okazja na pępkowe jest dobra.
To Gymnocalycium netrelianum. Dziś oficjalnie z tej okazji został na nowo ochrzczony -

W ostatnich latach niemal wszędzie wybrzydzali, że G. leeanum to niesamodzielny gatunek, tylko G. uruguayense. Rogatskin pisze jednak, ze rosną w innych miejscach i znacznie się różnią oraz ponad wszelką wątpliwość są odrębnym gatunkiem. Jednak twierdzi, że nazwa prawidłowa to Gymnocalycium netrelianum. Każda okazja na pępkowe jest dobra.

Ładnie zakwitł skubaniutki, całym bukiecikiem i do tego tak wcześnie. Twoje metody śpiewania im chyba się sprawdzają
.

- hen_s
Jak zwał, tak zwał (u mnie Gymnocalycium leeanum jest nieco inne) - ale roślina bardzo ładna i jak kwitnie! 

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepięknie zakwitł
To może kolejne pępkowe bo część autorów podpisuje te kaktusy tak jak Ty a inna uznaje jako jeden z podgatunków hyptiacanthum.
Mam kopie twojego tylko młodszy i nazywa się Gymnocalycium hyptiacanthum ssp. netrelianum
Super się ten Twój prezentuje

To może kolejne pępkowe bo część autorów podpisuje te kaktusy tak jak Ty a inna uznaje jako jeden z podgatunków hyptiacanthum.

Mam kopie twojego tylko młodszy i nazywa się Gymnocalycium hyptiacanthum ssp. netrelianum

Super się ten Twój prezentuje

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pogratulować tak wczesnych kwiatów gymnocalycium. Narobiłaś mi smaczka tym żółtym bukietem, bo przedwczoraj właśnie przepikowałem czternaście swoich siewek uruguayense
Te podobno mogą mieć rozdzielnopłciowe kwiaty.

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Wszystko idealnie się komponuje, zielony korpus, kolor cierni i kwiatów, przeuroczy
bukiecik marzenie 

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
No nie, to już? Pędzą te Twoje kaktusy z tymi kwiatami...
Śliczny widok, w dodatku w takim wiosennym, żółtym kolorze

Śliczny widok, w dodatku w takim wiosennym, żółtym kolorze

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- DAK
Dwa razy podchodziłam do siania, za każdym razem Portos zrzucał, a tak naprawdę to ja nie mam na to warunków. Obie pierwsze próby były nieudane i wcale mi nie było żal, że Portos je zrzucił, widać fachowym okiem ogrodnika spojrzał i uznał, że szkoda mojego zachodu i ulżył pańci dalszych zmagań. ;) Raz zaczęły mi marnieć przez jakieś glony, a drugi raz za wcześnie popikowałam.
Ale pozbierałam w ubiegłym sezonie trochę nasion, powrzucałam do kieliszków i tak stały - szkoda było wyrzucić. Postanowiłam pobawić się i wysiać. Dziś po 5 dniach wzeszły pierwsze (Epithelantha micromeris i Gymnocalycium brachypetalum) i to te, które wiem co to jest, bo reszty kompletnie nie pamiętam, wiem na pewno - kaktusy. ;) Ale mam z tą obserwacją mnóstwo zabawy. To jednodniowe szkraby, zobaczcie jakie cudaki w czapeczkach i jakie mają już wielgachne wiązki korzonków

Cóż - doświadczenie czyni mistrza, tylko jak to się nawet uda, to będą przecież jakieś kundle nawet bez określonego gatunku. Poza tym i tym razem nie wszystko jest tak jak powinno - piasek jest chyba za drobny, ale innego pod ręką nie było, a niedziele są teraz niehandlowe, najwyżej można kupić pół litra na stacji benzynowej.
Ale pozbierałam w ubiegłym sezonie trochę nasion, powrzucałam do kieliszków i tak stały - szkoda było wyrzucić. Postanowiłam pobawić się i wysiać. Dziś po 5 dniach wzeszły pierwsze (Epithelantha micromeris i Gymnocalycium brachypetalum) i to te, które wiem co to jest, bo reszty kompletnie nie pamiętam, wiem na pewno - kaktusy. ;) Ale mam z tą obserwacją mnóstwo zabawy. To jednodniowe szkraby, zobaczcie jakie cudaki w czapeczkach i jakie mają już wielgachne wiązki korzonków

Cóż - doświadczenie czyni mistrza, tylko jak to się nawet uda, to będą przecież jakieś kundle nawet bez określonego gatunku. Poza tym i tym razem nie wszystko jest tak jak powinno - piasek jest chyba za drobny, ale innego pod ręką nie było, a niedziele są teraz niehandlowe, najwyżej można kupić pół litra na stacji benzynowej.
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu super, że się nie poddajesz i nadal siejesz. To jest super sprawa.
Tak piasek jest na pewno za drobny, będziesz musiała im pomagać się "ukorzenić" w podłożu. To nie jest jakieś mega trudne zadanie wystarczy do tego wykałaczka.
Z czasem na takim piasku tez ładnie się rozmnożą glony, ale to już będziesz widzieć i będzie trzeba wietrzyć.
Tak piasek jest na pewno za drobny, będziesz musiała im pomagać się "ukorzenić" w podłożu. To nie jest jakieś mega trudne zadanie wystarczy do tego wykałaczka.

Z czasem na takim piasku tez ładnie się rozmnożą glony, ale to już będziesz widzieć i będzie trzeba wietrzyć.

Pozdrawiam Andrzej.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
I oto chodziDAK pisze:Ale mam z tą obserwacją mnóstwo zabawy.

A jak nam już dorosną i zakwitną to dopiero jest mega radość

Powodzenia w dalszej opiece. Niech rosną zdrowo

Według klasyfikacji Joela Lode to zarwóno G. netrelianum i G. leenum zwą się teraz G. hypiacanthumDAK pisze:Przedstawiam państwu pierwsze w tym sezonie obfite kwitnienie.
To Gymnocalycium netrelianum. Dziś oficjalnie z tej okazji został na nowo ochrzczony -, bo dotychczas wołano na niego Jak się masz G. leeanum?
![]()