Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2018, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Post »

Mario, dziękuję bardzo.
Oba zdjęcia były tej samej sadzonki. Dzisiaj przesadzona na stałe miejsce i na razie pożegnaliśmy się Magiczną siłą.
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka
c0ver28
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2017, o 18:10

Zasychanie liści pomidora

Post »

Witam serdecznie
Jakoś 3 tygodnie temu wysialem pomidora i od jakiegoś czasu (+- tydzień) dolne liście zasychają i postępuje to do góry. Dodam że w mojej malinie którą kupiłem w markecie też zaczyna takie coś postępować.
Rośliny podlewam regularnie nie za mało, nie za dużo.

https://images82.fotosik.pl/1042/e1b1ac9084da0d4d.jpg

https://images84.fotosik.pl/1040/fab7a52d8d8bfe94.jpg

Za duże zdjęcia/moderator jokaer.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3#p1516813

Tutaj masz zdjęcia,może dopasujesz do swoich.

Uwaga dotycząca wszystkich szukających tutaj pilnej porady.
Nikt nie będzie mógł coś doradzić jedynie ze zdjęcia.
Należało by napisać dokładniej o problemie.
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

Coś mi wyskoczyło na rozsadach pomidorów. Zmiany nie są duże. Chyba wystąpiły tylko na liściach, które stykały się z oknem. Co to za choróbsko i czym pryskać? A może tylko zerwać chore liście, a rośliny przewietrzyć i rozstawić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzysiek
like_water
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 mar 2015, o 18:41

Post »

Moje pomidory, wysiane 22 marca, dziś wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypuściły liścienie, potem zaczęły wypuszczać liście właściwe i na tym etapie coś się popsuło - liście albo nie rosną, albo rosną bardzo wątłe, cienkie i powyginane. Na niektórych liścieniach zauważyłam fioletowe plamy. Trwa to od ok. tygodnia. Przesadziłam kilka sztuk, mimo braku liści, ale mija chyba piąty dzień i nie widzę zmian. :/ Co to może być? Czy mogę jeszcze jakoś je uratować?
Zuzanna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz co nieco napisać o warunkach uprawy (świato i temperatura) , o podłożu jakie i gdzie kupowane, jak podlewasz, czym nawozisz, ile otworków jest w dnie doniczek , czy stoją w przeciągu itp.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Zuzanna, za dużo podlewasz, pikujemy pod same liścienie a nie tak samo jak rosły i zapewnij im jak najwięcej światła.
like_water
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Aria, kilka razy je przesuszyłam, pikowałam prawie pod liścienie. Światła mają tyle samo co pomidory w poprzednich latach, więc to chyba nie to.

KaLo, sadzonki stoją w mieszkaniu, w temperaturze... pokojowej - nie mam termometru więc nie podam Ci dokładnej temperatury, ale trzymam je na parapecie, gdzie po południu podgrzewa je słońce. Wysiewałam je do podłoża "Eko" Hollas (kupione w supermarkecie), teraz część przepikowałam do ziemi do pikowania Compo Bio (czyli torf + trochę hummusu). Podlewam tak: te wysiane ok 4-5 łyżek stołowych dwa razy dziennie, te przepikowane dwie łyżki dwa razy dziennie na roślinkę. Raz czy dwa przeschły. W niektórych pojemnikach w których wysiewałam są otworki, w niektórych nie; przepikowane sadzonki są wszystkie w pojemnikach z otworkami. Nie nawożę na razie niczym, bo myślałam, że na tym etapie się tego nie robi. Jeśli chodzi o przeciąg, to możliwe, że za mało je zabezpieczyłam przed otwarciem okna.
Zuzanna
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i zagadka wyjaśniona. Zwykle tak bywa, że jak ktoś chce być bardzo ekologiczny (bez nawozów mineralnych) to w efekcie skazuje rośliny na śmierć głodową.

EKO Hollas
Podłoże jest przeznaczone do wysiewu nasion ziół i warzyw w uprawach ekologicznych. Powstaje w całości z komponentów naturalnych. Nie zawiera nawozów mineralnych. Produkt nadaje się do uprawy rozsady przed wysadzeniem roślin na miejsce stałe. Podłoże jest polecane także do uprawy roślin wrażliwych na zasolenie oraz do wysiewu nasion roślin ozdobnych.
https://www.hollas.pl/produkty-2/produc ... 25/50.html
Ziemia COMPO BIO jest podłożem idealnym do uprawy pomidorów oraz innych warzyw takich jak: papryka, ogórki, cukinia, dynia, sałata, zioła i wiele innych. Podłoże zawiera wyłącznie naturalne składniki bez sztucznych dodatków, dzięki czemu doskonale sprawdza się w przypadku uprawy roślin jadalnych. Szczególnie wysoka zawartość humusu zapewnia żyzność podłoża i zdrowy wzrost roślin.
https://www.obi.pl/ziemia-ogrodowa/ziem ... /p/2651636

Podkreśliłem ostatnie magiczne zdanie. Niestety wszyscy mylą "żyzność"
zdolność gleby do zaspokajania edaficznych (żywieniowych) potrzeb roślin, to znaczy do przekazywania roślinom składników pokarmowych, wody, powietrza glebowego, ciepła itp.
z "urodzajnością"
zdolność gleby do zaspokajania potrzeb roślin i wydawania plonu. Jest to wypadkowa żyzności i zastosowanych przez rolnika zabiegów agrotechnicznych. Urodzajność jest cechą określającą wartość produkcyjną gleby.
Niestety , wychodzi na to, że obydwa zastosowane podłoża są jałowe a jak wiadomo , z głodu to i fakir się nie zes..ra.
I zacznij w końcu podlewać swoje roślinki, bo jak dotąd to je przepajasz łyżeczką jak niemowlaka. ;:124
Poczytaj ten wątek, nawet kilka ostatnich stron https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 2&t=101238
like_water
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zawsze uprawiałam pomidory ekologicznie i wszystko było ok. Ale być może to rzeczywiście wina ziemi. Dzięki za odpowiedź.

Właściwie to mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego co mówisz o nawożeniu: zawsze myślałam, że młode sadzonki (czyli np. pomidory na etapie liścieni) nie powinny być dodatkowo nawożone, czytałam, że nasiona mają w sobie wystarczająco dużo składników odżywczych, nawożenie na tym etapie może je spalić itd. Mimo to jednak mam je nawozić? Nie zrobię im krzywdy?
Zuzanna
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdyby to była prawda co piszesz to roślinom nie był by potrzebny tak rozbudowany system korzeniowy a do pobierania wody wystarczyła by jedna rurka bo w nasieniu jest odpowiednia ilość pokarmu. Czy na opakowaniach były jakieś dane o zawartości podstawowych makroelementów N-P-K ?Krzywdę to już im zrobiłaś sadząc w jałowe podłoże bo cudów nie ma i każde żywe stworzenie musi jeść .
zawsze myślałam, że...
Miedzy "myśleć" a "wiedzieć" jest miejsce na zdobycie odrobiny wiedzy z fizjologii roślin. :) .
Substancji zapasowych jest dokładnie tyle, żeby wypuścić kiełek i wyleźć z ziemi. Jak wyrosną korzonki a liścienie zazielenią się to roślina musi mieć wodę , przyswajalne sole , trochę światła i dwutlenku węgla. Jak zabraknie jednego z tych składników to śmierć głodowa murowana lub ekologiczna jak wolisz.
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Od: 4 mar 2018, o 23:59

Post »

Ja zawszę kupuje podłoże do wysiewu, gdzie jest dodana podstawowa dawka nawozu. Dobrze jest też na następnym etapie dodać cześć ziemi z ogródka, byle nie była zbyt gliniasta i perlitu.
Muszę przyznać z obserwacji, że te z dodatkiem ziemi wyglądają ładniej. Podlewam wodą z dodatkiem biohumusu i powtykalem po dwa ziarenka nawozu wieloskladnikowego Hortiform.
"Artificem commendat opus"
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

Znajdzie się ktoś, kto zerknie na moje zdjęcia z poprzedniej strony? :)

:arrow: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 6#p6010866
Krzysiek
like_water
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

KaLo, pytałam bo chciałam się dokształcić, liczyłam na konkretne, rzeczowe odpowiedzi. Jeśli stać Cię tylko na kąśliwe uwagi, to bardzo Cię proszę, żebyś już nie odpowiadał na moje pytania i mi nie "doradzał", bo nie lubię jeśli ktoś ze mną rozmawia takim tonem.
Zuzanna
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tutaj mamy dyskusje na temat nawożenia pomidorów https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=392 ,
tutaj o produkcji rozsady https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=92688
tutaj o podłożach https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3#p4998193

Bardzo proszę w tym wątku nie prowadzić rozmów na inne tematy, bo robią się niepotrzebnie duble
i zamieszanie, a słowo ekologiczny robi więcej zamieszania niż pożytku :wink: .
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”