Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p
Od: 24 sie 2015, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

dziadek22 pisze:Jak przygotowywałeś stanowisko swoich borówek wysokich? Jaka to domiana?
Dołek +kwaśny torf +włóknina +kora

-- 7 maja 2018, o 16:29 --
Tomala3d pisze:mamiroma4 niby pH dobre ale na listkach widać początki chlorozy żelazowej.
Tak? Jakoś nigdy nie miałem problemów ale skoro pH ok to skąd się bierze chloroza?

-- 7 maja 2018, o 16:29 --
Tomala3d pisze:mamiroma4 niby pH dobre ale na listkach widać początki chlorozy żelazowej.
Tak? Jakoś nigdy nie miałem problemów ale skoro pH ok to skąd się bierze chloroza?
Pozdrawiam wesoły Romek
Moja oaza :D
Z prądem rzeki...płyną tylko zdechłe ryby.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.fq

Post »

Żeby wskazanie było OK to sprzęt do pomiaru również powinien być OK. Niestety takie "kwasomierze" często pokazują różne dziwne rzeczy. Wygooglaj sobie jaką kwasowość mają ogólnie dostępne produkty i na nich sprawdź swój sprzęt.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chloroza żelazowa u borówek najczęściej bierze się ze zbyt wysokiego pH a nie z braku żelaza w glebie. Najprostsze rozwiązanie skoro masz jakiś tam kwasomierz czy pHmetr to tak jak radzi kaLo sprawdź czy on dobrze działa na powszechnie stosowanych produktach które maja jakieś tam konkretne pH i jak się okaże że działa to kup w sklepie motoryzacyjnym elektrolit do akumulatora. W naczyniu w którym trzymasz deszczówkę czy odstaną wodę do podlewania dolej odrobinę elektrolitu i wymieszaj. Jak osiągniesz 3,5-4pH to taką wodą podlej borówki a chloroza powinna szybko(kilka dni) zniknąć. Rób tak co ileś podlewań a nie będzie problemu z przyswajaniem składników pokarmowych przez zbyt wysokie pH.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

mamiroma4 pisze:
dziadek22 pisze:Jak przygotowywałeś stanowisko swoich borówek wysokich? Jaka to domiana?
Dołek +kwaśny torf +włóknina +kora
Czy badałeś w Stacji Chemiczno-Rolniczej podłoże przed wykopaniem dołka?
Jaką średnicę i jaką głębokość miał dołek?
Jakie pH i jak zmierzone pH miał kwaśny torf?
Ile dałeś kwaśnego torfu?
Jaka byłą granulacja kory?
Czy kora była kompostowana?
Ile dałeś kory i gdzie?
Gdzie dałeś włókninę?
Kiedy sadziłeś tę borówkę wysoką i jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p

Post »

Czy badałeś w Stacji Chemiczno-Rolniczej podłoże przed wykopaniem dołka? NIE
Jaką średnicę i jaką głębokość miał dołek? metr średnica a głębokość 25 cm
Jakie pH i jak zmierzone pH miał kwaśny torf? nie sprawdzałem :(
Ile dałeś kwaśnego torfu? pod każdą borówkę 80 l
Jaka byłą granulacja kory? nie pamiętam ale średnia
Czy kora była kompostowana? chyba nie
Ile dałeś kory i gdzie? cały worek 80 l pod borówkę w około
Gdzie dałeś włókninę? na torf potem kora
Kiedy sadziłeś tę borówkę wysoką i jaka to odmiana? 4 lata temu to patriot

Dzięki za troskę ;-)
Pozdrawiam wesoły Romek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Możesz swój problem rozwiązać kompleksowo lub prowizorycznie. Prowizorycznie to lokalne obniżenie kwasowości polewając krzak kwaśną wodą i pryskając chelatem. Przy tym rozwiązaniu problem będzie się pojawiał co jakiś czas. Co kwartał, co pół roku, co rok.
Rozwiązanie kompleksowe to postąpienie zgodne z tym co piszą w książkach o zakładaniu kwatery borówki wysokiej.
W tym przypadku należy dać do Stacji Chemiczno-Rolniczej próbki gleby pobrane w odległości kilku metrów od krzaka celem sprawdzenia czy gleba nadaje się do uprawy borówki wysokiej. Należy też poprosić o zalecenia do nawożenia korekcyjnego. W miejscu pobrania próbek założysz kiedyś kwaterę borówki wysokiej.
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p

Post »

Przez pięć lat cieszyłem się borówkami z wszystkich 7 krzaków borówki wysokiej. Dopiero po przycięciu ( cztery zeschły :roll: ) Jaki jest koszt tych badań? Czy to się opłaca w warunkach domowych? Muszę się dokładnie przyjrzeć tym liściom .Jakoś nic nie zauważyłem.
Pozdrawiam wesoły Romek
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Możesz zacząć od badania rolniczego. Koszt 12 czy 13 złotych. Zbadają kwasowość, fosfor, potas, magnez. Na pewno się opłaci. Będziesz wiedział na czym stoisz.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Ja powiem tak. Stanowiska dla borówki nie da się zrobić na długie lata. Co roku trzeba dosypać materii organicznej czy to przekompostowanych trocin sosnowych czy ściółki z lasów iglastych czy kory itp. Jak ktoś stosuje takie dosypywanie co roku i do tego używa nawozów zakwaszających(można nawet na obrzeżach dosypywać z umiarem siarki) to z każdym rokiem stanowisko będzie coraz bardziej przyjazne dla borówki i będzie się rozszerzać na okoliczną ziemię. Wystarczy robić tak jak napisałem i nie będzie problemów z samym stanowiskiem nawet jak wykopaliśmy tylko dołek 60cm szerokości i 30cm głęboki. Wiadomo że lepiej dać większe doły szczególnie na glebach ciężkich i gliniastych.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swoje sadziłem kilkanaście lat temu jak jeszcze nie miałem internetu a dostępna literatura była b. skąpa. Wiedziałem tylko tyle, że lubią kwaśną glebę i nie należy za dużo nawozić. Kupiłem worek kwaśnego torfu na 3 krzaki i w zasadzie posadziłem w żółty piach. Do dzisiaj tak rosną. Co 2-3 lata dostają trochę kory na wierzch , wiosną jak wypuszczają liście , oprysk nawozem dolistnym Fostar i Mikrowit (mikroelementy) + trochę gipsu z mieloną siarką pod krzak. Jak liście są drobne i wpadają w pomarańczowy kolor dostają 2-3 x po odrobinie azotu w postaci siarczanu amonowego. Oprócz tego 2-3 razy w miesiącu , szczególnie po ulewnych deszczach, po pół konewki wody zakwaszonej kwasem siarkowym do pH 3,5-4. Poza tym mają spokój bo im nie przeszkadzam z wyjątkiem przypadku, kiedy zauważę pryszczarka. :)
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Wrócę do tematu podlewania borówek wodą z octem jabłkowym. Dziadek22 napisał:
Podlewam borówki wysokie wodą z octem jabłkowym. Butelka na konewkę.
Butelka octu na konewkę?Butelka 0,5 litra na konewkę 10 litrów?
Tylko teraz tak: mam 14 krzaków borówek -ok.4-5 letnich. Butelka octu jabłkowego kosztuje ok.3 zł, pod krzak należy wlać co najmniej 10 l wody-jedną konewkę. Jedno podlewanie zatem to koszt 42 zł. W okresach suszy warto pewnie by podlać i co trzeci dzień. Koszty w zależności od długości okresów suszy=> :evil: :evil:
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Mnie ocet z jabłek nic nie kosztuje poza włożoną pracą. Zbieram spady. Myję. Kroję. Wkładam do słoików. Zalewam wodą;. Po tygodniu do dwu tygodni przelewam do butelek.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Elektrolit do akumulatora to 36% roztwór kwasu siarkowego i wody destylowanej. 1 litr kosztuje około 4zł i wystarcza do zakwaszenia do 3,5pH setek litrów wody. Dwie takie butelki starczą Ci na cały sezon zakwaszania.
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo pisze:Poza tym mają spokój bo im nie przeszkadzam z wyjątkiem przypadku, kiedy zauważę pryszczarka. :)
W jaki sposób radzisz sobie z pryszczarkiem i na ile skutecznie?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Używam Mospilan. Żeby był w pełni skuteczny należy dodać adiuwant.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”