Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką cz. 2

Post »

Mario :wit czyżbym dobrze zrozumiała, że już zamówiłeś piwonie w tym PeonyMAX?

Wiosenka się rozkręca i u Ciebie. Oby tylko przestało tak okropnie wiać.

Czy ja się potrafię powstrzymać, oj chyba nie bardzo. Najzwyczajniej w świecie mam wrażenie, jak to się kolokwialnie mówi, że mnie poniosło i przegięłam. Ale nie, nie, nie mam wyrzutów sumienia z tego powodu jedynie mały ból głowy czy mi się to wszystko zmieści ;:202 . I teraz wchodząc do sklepów to właśnie to pytanie zadaję sobie ciągle i powtarzam jak mantrę.
A i tak wczoraj do łapek nie wiedzieć jak przykleiły mi się dwie torebki niebieskich irysków - bo jakby te zeszłoroczne nie wyszły, to co? ;:306

Pozdrawiam i życzę dobrej pogody :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Ale te tulipany piękne, chyba się porządnie zastanowię nad jakaś rabatą cebulową.

Pytanie o nazwę roślinki:
maniolek pisze: Obrazek
To jakiś powojnik?

Chciałbym zrobić taki domek dla insektów ale boję się że pies się nimi zainteresuje :(
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Clematis jak dla mnie.

Jak masz zrobione te korowe grządki?
Strasznie mi się to podoba, a jakoś nie umiem takich samych zrobić. U mnie zawsze się z korą coś dzieje, a to wiatr porwie, a to ptaki rozgrzebią albo gdzieś znika. Rok temu podsypywałam tulipany i w tym roku już nic nie ma. Nie wiem co się z nią dzieje, zjada ją coś czy jak.
Ile takiej kory trzeba nasypać żeby się to trzymało, a rośliny mogły wychodzić?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariuszu u ciebie cudnie iryskowo ale i u mnie wreszcie zauważyłam nieśmiało wychodzące iryski a jeden w pełnej krasie :heja Jednak zawsze muszę pobiadolić wtedy roślinki się mobilizują :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariuszu o tej porze wszyscy wypatrujemy każdego najmniejszego kwiatka i u Ciebie jest ich sporo, na pełną gamę kolorystyczną przyjdzie czas :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj, Mariuszu :wit

Ładne Twoje iryski, co roku planuję je kupić, a potem zapominam ;:14 Spośród wszystkich najbardziej urzekają mnie właśnie te chabrowe. Krokusy i u mnie w takim stadium. Stoją skulone z zimna i czekają na ocieplenie, a tu tylko wieje albo leje, albo oba na raz ;:145
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ten clemek .Możesz napisać co to za piękna odmiana ??
I chyba ma duże te kwiaty ?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja już mam etap kupowania sercem mam już chyba za sobą
Teraz najpierw znajduję miejsce, a potem dopiero dobieram rośliny
Trzymam kciuki za znalezienie miejsca, ale wierzę że sie uda, bo mi zawsze udało się znaleźć :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Szybko ogarniesz badyle i inne bałagany po zimie. Mam wrażenie, że o tej porze roku prace ogrodowe idą nam wyjątkowo sprawniej niż cokolwiek jesienią... to chyba ten zimowy post od ogrodów oraz tęsknota za kolorami to sprawia ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witam wszystkich serdecznie :wit pogoda niestety nie dopisuje, weekend brzydki wietrzny i deszczowy. Wczoraj udało mi się pojechać na działkę niestety nie mogłem wykonać wszystkich prac, które sobie zaplanowałem bo to był pierwszy dzień w którym się czułem lepiej po choróbsku i nie chciałem się forsować. Niestety dopadła mnie angina i nie chciała opuścić przez cały tydzień.
Na działce poprzycinałem tylko jeszcze stare pozostałości roślin z jesieni, przyciąłem Clematisy i to wszystko. Mnóstwo pracy jeszcze zostało, mam nadzieję, że przyszły weekend będzie pogodny i uda mi się wszystko zrobić. Najgorsze, że mam do posadzenia już cebulki lilii i nie do końca mam przygotowaną rabatę, ale mam nadzieję. że wytrzymają jeszcze tydzień (no może w tygodniu część wsadzę).
Zdjęć niestety nie zrobiłem więc wrzucę jakieś wspominki, na działce wiele zmian nie zaszło krokusy dalej kwitną, piwonie wystawiają swoje kły, jedyne co zauważyłem, że bardzo ładnie się rozrosły więc mam nadzieję, że w tym roku kwitnienia będą jeszcze obfitsze.

Ewa [ewaidc1198] faktycznie ten chabrowy kolor irysów jest piękny, ogólnie wsadziłem ich sporo ale widzę, że tylko część kwitnie, resztę cebulek albo coś zjadło albo zgniły. Jeszcze nie do końca mogę pozwolić sobie na otwarcie wątku sprzedażowego do kwiatów, bo nie za bardzo miałbym co tam wstawiać, w sumie wątek już jest ale nie ma w nim roślin.

Bogusiu [bwoj54] dziękuję za miłe słowa. Piwonii mam sporo a jeszcze jakieś 10 sztuk domówiłem na ten rok ;:224 ja też sobie zawsze obiecuję, że nie będę już robił zakupów, ale to jest chyba silniejsze ode mnie. W Kalsku też byłem kiedyś kupiłem jakieś drobne rzeczy, ale tam jest taki ogrom roślin, że nie wiadomo co wybrać. Bogusiu Twoja lista zakupów powiedziałbym, że spora hihi, ale co tam pewnie jeszcze sporo cię skusi.

Małgosiu [clem3] nie wiem o jakim Ty bałaganie mówisz hihi widzę, że już ciężko pracujesz więc ogród będzie z dnia na dzień coraz piękniejszy dobrze, że mąż pomaga to praca będzie szła dwa razy szybciej.

Ewelinko [ewelkacha88]
faktycznie moje pierwsze dwa zamówienia liliowe już u mnie, ale jeszcze jedna czeka. Dokładnie zdrowie najważniejsze dlatego w weekend nie przemęczałem się na działce.

Aniu [anna1946] dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.

Iwonka [iwona0042] mam nadzieję, że moje iryski przetrwają, ale tak naprawdę zweryfikuje to przyszły rok, wsadziłem ich dużo więcej to prawda i część niestety nie przetrwała.

Zuziu [Zuzia111] sam nie wiem gdzie te rośliny mieszczę, fakt jest taki, że jak są małe to się mieszczą, ale z roku na rok się rozrastają. Ostatnio oglądałem zdjęcia jak wsadzałem trawy i przez dwa lata tak się rozrosły, że sam nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, że tak szybko im pójdzie :) oczywiście powiększam rabaty kwiatowe, a zmniejsza warzywne lub trawnik.

Aniu [anabuko1] to prawda wiosna powoli się budzi, jest kolorowo. Iryski mi się bardzo podobają myślę, że będę musiał dokupić. Niestety ten clematis to pomyłka nazwa jaką miałem zapisaną jak go kupowałem to Patricia Ann Fretwell 'Pafar', a według mnie na pewno nie jest nim, w mojej ocenie może być to "Omoshiro", tak to clematis wielkokwiatowy, kwiaty ma duże.

Frate tak u mnie w większości proste linie, bo tak łatwiej w mojej ocenie w utrzymaniu porządku, dziękuję za miłe słowa odnośnie ogrodu.

Beatko [Bazyla] oczywiście, że już zamówiłem piwonie ;:108 dokładnie było to 1 stycznia, ale to tylko dlatego, że musiałem dostać pewną odmianę, a one są dostępne w niedużych ilościach, więc musiałem być pierwszy - a później pół roku czekania na dostawę hihi ;:306 . Wiosna się rozkręca ale powoli, nie martw się zmieścisz wszystko u siebie. Masz rację trzeba dmuchać na zimne, lepiej więcej niż mniej hihi.

Damian [paradas] tulipany faktycznie ładne, ale powiedziałbym, że z cebulowymi jest różnie, jak mokry rok cebulki mogą zgnić, jak nornica wpadnie to może podjadać, ale jak wszystko zagra to kwitnienie piękne. Roślinka o którą pytasz to powojnik niestety jest on pomyłką, w mojej ocenie jest to "Omoshiro". Domek dla owadów możesz śmiało robić on może wisieć nawet na wysokości metr lub półtora, więc nie sądzę aby pies sięgnął.

Maju [Foxowa] jeśli chodzi o korę to co roku ją dosypuję, może nie dużo ale kilka worków na pewno (na całą działkę) kora może się rozkładać, ale nie sądzę żeby tak szybko i że przez rok zginęła u Ciebie, roślinki zawsze wyjdą nawet jak będzie kilka centymetrów kory, u mnie jest to około dwóch trzech centymetrów, zawsze sypię tak żeby nie było widać ziemi.

Jadziu [JAKUCH] dokładnie jak się pokrzyczy na rośliny to od razu im lepiej idzie hihi.

Marysiu [Maska] jak dla mnie mało kwiatuszków wiosennych ;:224 ja wolałbym więcej, no ale nie można mieć wszystkiego hihi.

Aniu [Minnie] iryski są bardzo ładne szczególnie jak rosną grupką, wtedy efekt jest jeszcze lepszy, niestety krokusy cały czas skulone bo słońca jak na lekarstwo.

Gosiu [Margo2] muszę się do Ciebie chyba udać na szkolenie też chciałbym najpierw stworzyć rabaty lub miejsce, a później kupować roślinki ;:224 miejsce zawsze się znajdzie czasami kosztem czegoś innego hihi.

Basiu [apus] badylki już ogarnięte :) faktycznie wiosną człowiek ma jakoś więcej energii.

Moi drodzy może się powtórzę, ale jak przeglądam zdjęcia ogrodowe z tego roku to wszystko wydaje mi się takie wielkie, rozrośnięte, jakoś tego nie zauważam na żywo hihi :;230 no a teraz kilka moich wspominkowych powojników :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ech Mariuszu, ja nawet nie skończyłam jeszcze przycinać clematisów, traw, no pogoda nie pozwała na jakie kolwiek prace na działce ;:185
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudna masz te powojniki jak jeden u mnie raczej nie ma gdzie ich sadzić mają zbyt długaśne korzenie i kradną różom pokarm .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Niesamowitą masz tę ścianę powojników. Pięknie rosną i niech będą jeszcze piękniejsze ;:oj
Początek prac na działce masz już za sobą, zawsze to już o jeden krok bliżej do porządku na działce ;:63
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczy z orbit wyłażą, co za cuda z tymi powojnikami! A ten bordo!
Wow! Musza wyglądać niesamowicie na żywo.

To chyba z nas każdy ma. Jak jak kończyłam sezon to byłam jak skapryszone dziecko, nic mi się nie podobało. Działka mi się wydawała tak kijowa, że przechodziło to ludzkie pojęcie.Teraz zerknęłam na foty z tamtego roku i pomyślałam,że w sumie co ja chciałam jak całkiem nieźle było, w tym roku jest gorzej ;:131 Czy my kiedyś będziemy zadowoleni? :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariuszu uzbierałeś ładną kolekcję powojników, a co najważniejsze ślicznie i bogato kwitną :D Ten jest boski https://www.fotosik.pl/zdjecie/45ccde89bd85fdea .
Z angina trzeba uważać, bo ona kąsa serce więc życzę w pełni wyzdrowienia i słoneczka ;:3 ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”