Arbuz z nasion
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Arbuz wykiełkował
Śliczne:D moje mają póki co tylko liścienie, niektóre jeszcze są żółte.
Wie ktoś może gdzie można dostać arbuza o białym miąszu albo charlestona greya?Jak by ktoś chciał to mam na wymianę albo oddanie nasiona zagranicznych odmian jubilee call sweet i blue ribion 

Arbuz - nasiona
Czy można wysiać arbuza z pestek? Bo najpierw podsuszyłam je nieco, żeby moja szynszyla je zjadła, ponieważ je bardzo lubi.
Wpadłam na pomysł, by je namoczyć, a później zasiać.
Wyrośnie mi coś z tego? Dorodnych arbuzów się pewnie nie doczekam, ale czy w tym klimacie może mi wyrosnąć coś?
Oczywiście w domu na parapecie będzie rósł.

Wpadłam na pomysł, by je namoczyć, a później zasiać.

Wyrośnie mi coś z tego? Dorodnych arbuzów się pewnie nie doczekam, ale czy w tym klimacie może mi wyrosnąć coś?
Oczywiście w domu na parapecie będzie rósł.

Samotna dusza w mieście intryg.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Arbuz - nasiona
Teoretycznie możesz sobie wysiać pestki z owocu kupionego w sklepie. A czy się doczekasz owocu? Tego nikt nie wie. Faktem jest jednak to, że arbuz ze sklepu pochodzi z innego klimatu i z jego nasion w naszym klimacie może nic nie wyjść, a nawet jeśli, to możesz nie doczekać owoców. To zależałoby przede wszystkim od pogody i warunków uprawy (dla arbuzów potrzeba: dużo słońca, ciepła, dużo wody i nawozu, i dość dużo miejsca - jest to roślina ciepłolubna, żarłoczna).
Są specjalne odmiany arbuzów na nasz klimat, nawet do uprawy w gruncie np. Rosario, ale to też nie znaczy, że z tego będą arbuzy, bo to zależy od tego co wyżej napisałam.
Ogólnie teraz już jest trochę późno na sianie arbuzów...
Aaa teraz doczytałam. W domu na parapecie chyba się nie doczekasz.
Są specjalne odmiany arbuzów na nasz klimat, nawet do uprawy w gruncie np. Rosario, ale to też nie znaczy, że z tego będą arbuzy, bo to zależy od tego co wyżej napisałam.
Ogólnie teraz już jest trochę późno na sianie arbuzów...
Aaa teraz doczytałam. W domu na parapecie chyba się nie doczekasz.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
Cofeina, w tym roku to już za późno na arbuza. Na parapet nie nadaje się, za duży, potrzebuje też dużo światła.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Zgadza się w przyszłym roku możesz spróbować, najlepiej z arbuza kupionego w sierpniu (jeśli już musisz z kupionego). Kilka lat temu udało mi się wyhodować tak ponad 5 kg egzemplarz. Rósł pod folią, zajmował mnóstwo miejsca, większość owoców gniła, ale jeden wyszedł super, był bardzo słodki i pachnący. Oczywiście nie wiedziałam jak go pielęgnować, może trzeba było coś przycinać np. Generalnie szkoda zachodu, ale w ramach eksperymentu polecam. W następnym roku podjęłam próbę z kilkoma roślinami w gruncie - wyrosły owszem nawet miały kilka owoców, ale niewiele większych od piłki tenisowej. Potem (cały czas z tych samych nasion oraz z innych sklepowych) próbowałam coś wyhodować, ale albo nie kiełkowały albo padały za młodu. W tym roku wysiałam resztę nasion - większość była za stara i nie wykiełkowała, jedno wykiełkowało i zgniło. Z jednego coś rośnie jest jenak jakieś karłowate - jakby miniatura, bonsai z arbuza, Na razie trzymam to na parapecie może jakoś się namyśli.
Teraz doczytałam, że Ty chcesz go na parepecie - to się raczej nie uda...
Teraz doczytałam, że Ty chcesz go na parepecie - to się raczej nie uda...
Dorota
no a gdybym wysiała najpierw do doniczki, a później przesadzić do gruntu?
Samotna dusza w mieście intryg.
-
- 500p
To jak najbardziej, ale teraz już chyba za późno. I nie do gruntu pod chmurką, tylko pod folię lub do szklarni.
Dorota
Poczytaj wątek o uprawie arbuzów Kawon( arbuz) cz. 2, znajdziesz tam wiele cennych informacji.
-
- 500p
Przeszukałam moje archiwa, był rok 2007.
Nie pamiętam kiedy go posiałam, wykiełkował w domu w doniczce z jakąś inną rośliną, bo nie wierzyłam, że coś z tego będzie, nasiana wydłubane z kupnego arbuza z poprzedniego roku.
Stan na 2 czerwca

pod koniec lipca był już na dobre zadomowiony w namiocie

a to efekt końcowy 27 sierpnia, pisała,że miał ponad 5 kg, jak widać było to sporo ponad
.
Wniosek - da się, ale chyba już nie w tym roku.
Nie pamiętam kiedy go posiałam, wykiełkował w domu w doniczce z jakąś inną rośliną, bo nie wierzyłam, że coś z tego będzie, nasiana wydłubane z kupnego arbuza z poprzedniego roku.
Stan na 2 czerwca

pod koniec lipca był już na dobre zadomowiony w namiocie

a to efekt końcowy 27 sierpnia, pisała,że miał ponad 5 kg, jak widać było to sporo ponad

Wniosek - da się, ale chyba już nie w tym roku.
Dorota
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć
, jestem tu nowy i chce sie dowiedziec kilku przydatnych rzeczy na temat warzyw i kwiatow.
otóz mama kupila sadzonki arbuza, jedna mi sie zmarnowala a jedna zostala . wyglada jakby miala miec juz kwiaty, postawilem wokol kilka szyb by mial cieplo ale ostatnio byly wiatry i mi to rozwalily, i chce sie dowiedziec czy on bedzie miec owoce? i jak o niego dbac?

otóz mama kupila sadzonki arbuza, jedna mi sie zmarnowala a jedna zostala . wyglada jakby miala miec juz kwiaty, postawilem wokol kilka szyb by mial cieplo ale ostatnio byly wiatry i mi to rozwalily, i chce sie dowiedziec czy on bedzie miec owoce? i jak o niego dbac?
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak tam wasze arbuzy w tym roku???
Kurcze powiem wam, ze przez tą pogodę zagapiłem się z posianiam arbuza, zrobiłem to dopiero w piątek;( A chiałem w tym roku szybciej bo w szkarni będę sadził. Orientuje się ktoś ile kiełkuje taki arbuz, lub rośnie taki jak na zdjęciu kolegi 5 postów wcześniej. Po2 pomyślałem dajecie jakiś nawóz pod arbuzy, ja poyślałem ze zrobię nawóz z pokrzyw.Z góry dzięki za odp. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2013, o 11:40
arbuz kiełkuje w ziemi ciepłej, mi wykiełkował dopiero jak doniczki postawiłem na kaloryfer ;)
Wcześniej siedziały nasiona 3 tygodnie w ziemi, doniczki na parapecie i nawet nie drgnęły.
Podgrzewane wzeszły po 3 dniach.
Wcześniej siedziały nasiona 3 tygodnie w ziemi, doniczki na parapecie i nawet nie drgnęły.
Podgrzewane wzeszły po 3 dniach.