parapetowce Ani
- Zuza_i_Tygrysek
- 200p
- Od: 21 paź 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: parapetowce Ani
ja Cie doskonale rozumiem ;) coraz trudniej niestety przychodzi mi zrozumienie samej siebie i nie wiem czemu się powstrzymałam i nie przygarnęlam jednego, gdy były u mnie w kwiaciarni.... 

Pozdrawiam Edyta 
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty

Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty

- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odwiedziny i wpisy

Potrzebną mi ilość wysypuję z olbrzymiego wora ;) do wiadra, zalewam wodą z akwarium, w którym mam lekko kwaśną wodę, mieszam, mieszam, mieszam i odlewam i tak 2-3 razy. Czasem zostawiam wypłukany, zalany keramzyt na dobę lub dwie, sortuję, odlewam i wsypuję do wazonu.KwiAnna pisze: Powiedz mi, czy przygotowujesz jakoś specjalnie keramzyt?
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Anno pisze:Matko, sabotek w tym wazonie wygląda szałowo![]()

Potwierdzam. Naprawdę wygląda to nieziemsko.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 sie 2011, o 20:00
ja również potwierdzam:) pięknie ten wazonik wygląda. Ja mam pierwsze paphio z all z 3 korzonkami i na razie wsadziłam do sphagnum ale sie zastanawiam czy do keramzytu nie przenieść:) jak by było z podlewaniem takiego Paphio w kulkach:D? teraz w czasie zimy i na przyszłość?
- bagusia
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2012, o 19:08
Przeczytałam cały wątek od pierwszej strony i jestem pełna podziwu, GRATULUJĘ!!
Obecnie mam 3 storczyki (dopiero zaczynam) w czym jeden zdechlaczek bez korzonków w keramzycie... Jeśli uda mi się go uratować to zainspirowana twoimi doświadczeniami na pewno zostawię go w keramzycie na zawsze. Twoje wazoniki wglądają cudownie
Ps już nie mogę się doczekać twoich kolejnych wpisów! Losy twoich podopiecznych, ich korzonków są bardzo ciekawe

Ps już nie mogę się doczekać twoich kolejnych wpisów! Losy twoich podopiecznych, ich korzonków są bardzo ciekawe

pozdrawiam Daguśka
- andzia0801
- 200p
Witam,
Dziękuję wszystkim za wpisy i odwiedziny
Jest piękna wiosenna pogoda, dzień coraz dłuższy, słońce daje po oczach;)
Dziś dzień podlewania, czyli zalanie wazonów do pełna na kilka godzin i odlanie całkowite.
Przy okazji zrobiłam kilka zdjęć.
Korzenie
Zielone, srebrne, końcówki budzące się po zimie; Phalaenopsis i Cattleya

Tu trzy dawno niekwitnące pędy falenopsisa, dwa mają zamiar się przedłużyć, trzeci uschnął. Dlatego nigdy nie ucinam pędów kwiatowych - roślina sama zdecyduje co z nimi zrobić.

Moja miniaturka, przedłuża kwitnący pęd o kolejne pąki.

A tu malutkie dendrobia (więcej szczegółów str 23 i 25) puszczają nowe przyrosty
Trafiły do keramzytu w listopadzie 2011;

Piękny biały z ostatnim kwiatem i odnogą pędu w tle

I na koniec - mój piękny Paphiopedilum ;)

Dziękuję wszystkim za wpisy i odwiedziny

Jest piękna wiosenna pogoda, dzień coraz dłuższy, słońce daje po oczach;)
Dziś dzień podlewania, czyli zalanie wazonów do pełna na kilka godzin i odlanie całkowite.
Przy okazji zrobiłam kilka zdjęć.
Korzenie

Tu trzy dawno niekwitnące pędy falenopsisa, dwa mają zamiar się przedłużyć, trzeci uschnął. Dlatego nigdy nie ucinam pędów kwiatowych - roślina sama zdecyduje co z nimi zrobić.

Moja miniaturka, przedłuża kwitnący pęd o kolejne pąki.

A tu malutkie dendrobia (więcej szczegółów str 23 i 25) puszczają nowe przyrosty

Piękny biały z ostatnim kwiatem i odnogą pędu w tle

I na koniec - mój piękny Paphiopedilum ;)

mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- andzia0801
- 200p
Wiosna 
Dendrobium "suche kikuty" zaskoczyło mnie kolejną próbą przetrwania ;) maleńki przyrost (archiwalne zdjęcia na str 16, 18)

Postanowiłam zrobić eksperyment, dwie pseudobulwy ucięłam i wsadziłam w keramzyt, teraz wygląda to tak:

Dendrobium "twardziel" również wyprodukowało przyrost
(archiwum str 15, 7 - kwitnienie)

Cattleya - korzonki nowe, korzonki stare przedłużane i kolejny przyrost się wyłania

Phalaenopsis - już od co najmniej roku to maleństwo nie ma korzeni, liście ma biedne i więdnące; keramzyt mu nie pomógł, próbujemy tym razem w sphagnum
(archiwum str 14)

Dendrobium "suche kikuty" zaskoczyło mnie kolejną próbą przetrwania ;) maleńki przyrost (archiwalne zdjęcia na str 16, 18)

Postanowiłam zrobić eksperyment, dwie pseudobulwy ucięłam i wsadziłam w keramzyt, teraz wygląda to tak:

Dendrobium "twardziel" również wyprodukowało przyrost

Cattleya - korzonki nowe, korzonki stare przedłużane i kolejny przyrost się wyłania

Phalaenopsis - już od co najmniej roku to maleństwo nie ma korzeni, liście ma biedne i więdnące; keramzyt mu nie pomógł, próbujemy tym razem w sphagnum

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Życzę powodzenia z tym małym upartym
U mnie też taki jeden i korzeni za nic nie chce puszczać 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Aniu przejrzałam Twój wątek i chciałabym Cie zapytac odnośnie rozmnażania Dendrobium, zdając się na Twoją wiedze i doświadczenie bo widac, że się sprawdza
. Dostałam tego storczyka w marcu z jedną lodygą, kwiaty opadły, a łodygę zostawiłam. Teraz z tej łodygi na wysokości chyba drugiego oczka wyrosła nowa roślinka i widać, że puszcza korzonki. Czy powinna tę łodygę starą obciąć i wsadzić do nowego pojemniczka? Dodatkowo od korzenie Dendrobium wypuscił dwie nowe łodyżki.

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- andzia0801
- 200p
Witam,
Justka starą łodygę zostaw tak jak jest, tego małego, który wyrósł na niej też zostaw przynajmniej dopóki nie puści kilku porządnych korzonków i nie podrośnie do sporych rozmiarów. Ja się kiedyś pospieszyłam z odcięciem keiki za wcześnie i niestety nie poradziła sobie samodzielnie. Ciesz się, że wypuszcza młode przyrosty od korzeni, to znak, że roślina żyje i ma się dobrze
Powodzenia
Ja odcięłam te "stare" psb jako eksperyment ;)
Z Dendrobium mam o tyle kłopot, że cały czas dokuczają mu przędziorki, chyba będę musiała zastosować chemię, choć tego nie lubię, ale roślina się męczy.
Justka starą łodygę zostaw tak jak jest, tego małego, który wyrósł na niej też zostaw przynajmniej dopóki nie puści kilku porządnych korzonków i nie podrośnie do sporych rozmiarów. Ja się kiedyś pospieszyłam z odcięciem keiki za wcześnie i niestety nie poradziła sobie samodzielnie. Ciesz się, że wypuszcza młode przyrosty od korzeni, to znak, że roślina żyje i ma się dobrze

Ja odcięłam te "stare" psb jako eksperyment ;)
Z Dendrobium mam o tyle kłopot, że cały czas dokuczają mu przędziorki, chyba będę musiała zastosować chemię, choć tego nie lubię, ale roślina się męczy.
-
- 100p
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo fajny wątek, dużo ciekawych wiadomości. Przeczytałam połowę i jestem zachwycona. Jutro idę po keramzyt.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Aniu wielkie dzięki
Niech rośnie, w razie dalszych pytan pozwolę sobie jeszcze Cie pomeczyć. Póki co ja u siebie nie zauwazlyłam oznak robactwa. Ciekawe czy na te pedziorki działa np. mydło potasowe? Ktoś kiedyś skomentował moje uzywanie mydła potasowego jako naiwność bo ono ma za zadanie jedynie zwiększyć przyczepność środka z nim stosoowanego, ale mnie pomogło w walce z mszycami.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Śliczny kwiat Paphio, nie dziwię się że ciągle chcesz go fotografować 

- andzia0801
- 200p
Dziękuję za odwiedziny i wpisy
Bardzo mi miło, że ktoś do mnie zagląda ;)
Eksperyment z Dendrobium - odcięte stare psb - chyba się powiedzie
Spójrzcie na zdjęcia, coś zielonego małego pojawiło się przy starym pędzie kwiatowym po 9 dniach.

A że dawno nie pokazywałam kolorów ;) to trochę kwiatów jeszcze wkleję
Szare niebo kwietniowe, jeszcze gołe drzewa, trochę smutno i szaro, ale za to biały olbrzym rekompensuje smutki za oknem

A na koniec słodziak korzonek ;) Zatrzymał się w pewnym momencie, potem przedłużył "na cienko", a teraz uruchomił drugą część końcówki i centymetr przed końcówką, i wychodzą zielone główki.

Eksperyment z Dendrobium - odcięte stare psb - chyba się powiedzie

A że dawno nie pokazywałam kolorów ;) to trochę kwiatów jeszcze wkleję
Szare niebo kwietniowe, jeszcze gołe drzewa, trochę smutno i szaro, ale za to biały olbrzym rekompensuje smutki za oknem

A na koniec słodziak korzonek ;) Zatrzymał się w pewnym momencie, potem przedłużył "na cienko", a teraz uruchomił drugą część końcówki i centymetr przed końcówką, i wychodzą zielone główki.

- kociara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Dendrobium pięknie się zapowiada.

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna