Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 kwie 2014, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Mam maszynę do mieszakna torfu, 1 m3 torfu wymieszałam z substratem torfowym 3000litrów 3 kg azofoski, fosfor i wapno.Wszysystko zostało wymieszane maszyną.
Azofoska, powiadasz, fosfor i wapno. A fosfor biały czy czerwony ?
Koktajl pierwsza klasa.
Koktajl pierwsza klasa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Czerwony.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2014, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wołałem o pomoc, tylko ładnie poprosiłem. Cudów też nie oczekuję, po prostu jako amator poprosiłem o radę fachowców.
Tak jak już pisałem, sadziłem wcześniej na pałę i było ok.
Nie wiedziałem, że ziemia musi być firmowa, kupiłem dziadostwo którego więcej nie kupie. Źle też podlewałem i miałem za małe doniczki - ale to już poprawiłem.
Nie mam czasu żeby najpierw posiąść całą wiedzę na ten temat, a później dopiero zaczynać, muszę to robić jednocześnie.
Po prostu będę uprawiał, popełniał błędy i je kolejno eliminował.
A tu znalazłem zdjęcie z poprzedniego roku, miałem takich pomidorów naprawdę sporo (jak na gościa niestworzonego do tego to chyba nieźle)

Pozdrawiam
Tak jak już pisałem, sadziłem wcześniej na pałę i było ok.
Nie wiedziałem, że ziemia musi być firmowa, kupiłem dziadostwo którego więcej nie kupie. Źle też podlewałem i miałem za małe doniczki - ale to już poprawiłem.
Nie mam czasu żeby najpierw posiąść całą wiedzę na ten temat, a później dopiero zaczynać, muszę to robić jednocześnie.
Po prostu będę uprawiał, popełniał błędy i je kolejno eliminował.
A tu znalazłem zdjęcie z poprzedniego roku, miałem takich pomidorów naprawdę sporo (jak na gościa niestworzonego do tego to chyba nieźle)

Pozdrawiam
Pomidory całkiem, całkiem, ale ta zielonawa piętka może świadczyć o niedoborach potasu w glebie. Jest tak często w ogrodach, w których nawożenie opiera się wyłącznie na nawozach organicznych (obornik, kompost). Warto by oddać próbki do analizy - jest się po tym dużo mądrzejszym.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Majka
Jak namieszałaś, tak namieszałaś i wychodzi na to, że dałaś tej azofoski 0,75 kg/m3. Ma ona skład NPK 13,6;6,4;9,1 .
Wyjaśnij co to znaczy, że dałaś fosfor?. Co to było ?
Jak namieszałaś, tak namieszałaś i wychodzi na to, że dałaś tej azofoski 0,75 kg/m3. Ma ona skład NPK 13,6;6,4;9,1 .
Wyjaśnij co to znaczy, że dałaś fosfor?. Co to było ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Normalnie wymiękam, dwie strony poważnego tematu, zapełnione słownymi przepychankami
i wyciąganiem informacji niczym na jakimś przesłuchaniu.
Czy tak trudno podać od razu potrzebne informacje?
Sezon się jeszcze właściwie nie zaczął, wszystko w fazie sadzonek,
ja nie chcę myśleć co będzie jak te pomidory pójdą do gruntu.
Macie pretensje, ze nie można nic znaleźć, jak tu znaleźć,
jak sami robicie taki koszmarny śmietnik z każdego tematu.
moderator
i wyciąganiem informacji niczym na jakimś przesłuchaniu.
Czy tak trudno podać od razu potrzebne informacje?
Sezon się jeszcze właściwie nie zaczął, wszystko w fazie sadzonek,
ja nie chcę myśleć co będzie jak te pomidory pójdą do gruntu.
Macie pretensje, ze nie można nic znaleźć, jak tu znaleźć,
jak sami robicie taki koszmarny śmietnik z każdego tematu.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 20p - Rozkręcam się...
forumowicz - superfosfad wzbogacony. Mam rozsadę papryki w tej samej ziemi i nic się nie dzieję.
A co ty porównujesz paprykę do pomidorów ?. To tylko potwierdza, że powodem kłopotów jest wapno dane w najmniej odpowiednim momencie. Papryka po prostu toleruje wyższe pH niż pomidor.
Już nawet nie pytam ile tego superfosfatu było dane. To kroplowanie informacji jest wkurzające.
Teraz powiedz ile masz tych pomidorów ?. Chyba sporo, skoro mieszałaś aż 4 m3 podłoża w betoniarce.
Już nawet nie pytam ile tego superfosfatu było dane. To kroplowanie informacji jest wkurzające.
Teraz powiedz ile masz tych pomidorów ?. Chyba sporo, skoro mieszałaś aż 4 m3 podłoża w betoniarce.
horn
Te twoje pomidory to wyglądają na to ,że miały za mokro, za zimno, za mało światła, co prawda jestem w mniejszości i to takiej najmniejszej z możliwych ale ja nie sadzę, że powinieneś sadzic pomidory w "ziemię ogrodniczą" , moim zdaniem to badziew, bez względu skąd pochodzi, ja używam własnego kompostu do rozsady, nie mam żadnych chorób, nie muszę niczym nawozić , w zasadzie przelanie nie grozi.
Te twoje pomidory to wyglądają na to ,że miały za mokro, za zimno, za mało światła, co prawda jestem w mniejszości i to takiej najmniejszej z możliwych ale ja nie sadzę, że powinieneś sadzic pomidory w "ziemię ogrodniczą" , moim zdaniem to badziew, bez względu skąd pochodzi, ja używam własnego kompostu do rozsady, nie mam żadnych chorób, nie muszę niczym nawozić , w zasadzie przelanie nie grozi.
W każdym razie zastosowanie o,75 kg/m3 azofoski powoduje poważny niedobór potasu, bo jest go tylko 68 mg/l
a zastosowanie wapna łącznie z nawozami zawierającymi fosfor spowodowało blokadę tego składnika.
Moim zdaniem tylko wchodzi w grę zasilanie rozsady dolistnie do momentu wysadzenia.

Moim zdaniem tylko wchodzi w grę zasilanie rozsady dolistnie do momentu wysadzenia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
forumowicz - DZIĘKUJE BARDZO ZA INF.
A czym najlepiej dolistnie je zasilać????
................mod.
A czym najlepiej dolistnie je zasilać????
................mod.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2014, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do dyrydyry7
Za mokro miały to prawda, ale co do temperatury to mają od 19 do 22st, więc w miarę ok. Ze światłem nic nie zrobię, trzymam je na parapetach - okna na południe.
No właśnie myślę, że jedną z przyczyn mogła być ta ziemia, do przesadzenia użyłem już innej (ale też ze sklepu). Zauważyłem też, że tamta ziemia trzyma wilgoć o wiele dłużej (jest mniej przepuszczalna) - zrobiłem porównanie na dwóch różnych doniczkach. Ta ze starą ziemią zawierała po jednym dniu o wiele więcej wilgoci - to chyba było główną przyczyną.
...........................mod.
Pozdrawiam
Za mokro miały to prawda, ale co do temperatury to mają od 19 do 22st, więc w miarę ok. Ze światłem nic nie zrobię, trzymam je na parapetach - okna na południe.
No właśnie myślę, że jedną z przyczyn mogła być ta ziemia, do przesadzenia użyłem już innej (ale też ze sklepu). Zauważyłem też, że tamta ziemia trzyma wilgoć o wiele dłużej (jest mniej przepuszczalna) - zrobiłem porównanie na dwóch różnych doniczkach. Ta ze starą ziemią zawierała po jednym dniu o wiele więcej wilgoci - to chyba było główną przyczyną.
...........................mod.
Pozdrawiam
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To wątek pomocowy czy wątek zmuszający do poniżania się przed, byle otrzymać pomoc ...?
Co tu się dzieje i dlaczego?
Czy jest tu ktoś, kto może i zechce pomóc naszym forumowiczom?
Zwyczajnie, po ludzku i bez potrzeby robienia przy okazji z Nich ....

Co tu się dzieje i dlaczego?
Czy jest tu ktoś, kto może i zechce pomóc naszym forumowiczom?
Zwyczajnie, po ludzku i bez potrzeby robienia przy okazji z Nich ....

Majka
Dowiem się w końcu ile masz tych pomidorów ?. Od tego zależy forma nawozu.
Dowiem się w końcu ile masz tych pomidorów ?. Od tego zależy forma nawozu.