Fakt, ta roślina z prawej jest bardziej przyżółcona, ale młode pędy widać są zdrowe. Zastanawiam się czy ona nie jest podlewana za mocno, bywa tak,że młode rośliny przelane zrzucają dolne liście, spróbuj ją trochę przesuszyć.
Mieczysław
Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.

Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.

Wygospodarowałem z trudem jeszcze jedno miejsce pod lampą i socotranum już "przyrasta" ....

Wszystkie arabicum również wytwarzają w dorosłej formie różne pokroje, niektóre wcale nie podobne do arabicum.
Przykładem jest arabicum Yemen, tylko jeden mój egzemplarz ma bardzo typowy pokrój.

Pozostałe rosną już inaczej i nie wiem czy dorównają do tego pierwszego.

Ta również podobna była do poprzedniej.

Usunąłem jej wszystkie liście i uszczknąłem wierzchołek aby pobudzić ją do wytworzenia większej ilości pędów.

Roślina mnie posłuchała.

Wczoraj młode gałązki formowałem w choinkę, odciągałem je od pędu głównego tak, aby tworzyły z nim kąt minimum 45 stopni co będzie sprzyjać ich doświetlaniu.

Na temat doniczek hydroponicznych poszperam jeszcze w internecie, może coś znajdę...