Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.4
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.4
Popikowane jesienią samosiejki.
Wiosną sałatę sieję w foliowcu wprost do gruntu bo szkoda miejsca na parapetach
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
Ostatnio miałem okazję przekonać się jak niepoważnie jedna z czołowych polskich firm nasienniczych traktuje klientów. Przeciętnie przyjmuje się, że nasiona sałaty zachowują żywotność przez 3-4 lata więc kupując nasiona z terminem przydatności do siewu do końca 2024 roku sądziłem, że są to świeże nasiona. Na waciku wykiełkowało tylko 1 nasionko. W drugim sklepie mieli świeżą dostawę nasion tej samej odmiany a na opakowaniu termin przydatności do siewu 12/2028 Na szczęście te nasiona kiełkują dobrze.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie stwierdzenie, że nasiona sałaty mają 3-4 lata żywotności to ściema, po takim czasie jak wykiełkuje cokolwiek to będzie dobrze. To samo np. cebula. Z drugiej strony, nie trzymam ich w lodówce a moja główna odmiana rozsiewa się sama, więc tak dużo do czynienia z nasionami nie mam.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ogrodnicy amatorzy to najbardziej pokorna grupa zawodowa .
Wysiewam otoczkowane nasiona sałaty Omega , i mam wrażenie , że przez to trwalsze .
Zastanawiam się czy nasiona pakowane w małe torebki są świeże . A może to jest tak , że
te , które nie zostaną sprzedane dla profesjonalistów , po odleżeniu sprzedawane są nam .
Wysiewam otoczkowane nasiona sałaty Omega , i mam wrażenie , że przez to trwalsze .
Zastanawiam się czy nasiona pakowane w małe torebki są świeże . A może to jest tak , że
te , które nie zostaną sprzedane dla profesjonalistów , po odleżeniu sprzedawane są nam .
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Anulab, chyba masz rację. Papryki kupione w tym roku - wykiełkowało 60%, papryki zebrane z własnej uprawy - wykiełkowało 100%. Praktycznie zawsze mam podobne proporcje z większością nasion, a już szczytem bywa pietruszka i marchew u mnie. Chyba tylko rzodkiewka kiełkuje przyzwoicie z kupnych nasion.
A w temacie sałaty, to u mnie rozsiewa się sama w tunelu. Wiecheć wieszam pod sufitem i nasiona sypią się, jak chcą. Ślimaki już się obudziły i zjadły trochę z tego, co rozpikowałam.
A w temacie sałaty, to u mnie rozsiewa się sama w tunelu. Wiecheć wieszam pod sufitem i nasiona sypią się, jak chcą. Ślimaki już się obudziły i zjadły trochę z tego, co rozpikowałam.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Czy można o te porze roku siać sałatę liściową wprost do gruntu? Czy powinnam to zrobić już wcześniej? A może jeszcze się wstrzymać? Pierwszy raz w życiu będę wysiewała sałatę, więc bardzo słabo ogarniam temat wysiewów.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Można siać jeśli masz pogodę na to znaczy u nas śnieg deszcz to ziemia musi pare dni obeschnąć. I druga rzecz ślimaki uwielbiają młode siewki jeśli masz ich sporo to warto zrobić rozsady . Ale kwiecień jak najbardziej jest dobry na siew sałaty .
- Shire
U mnie raczej jest ciepło i zawsze się udawała prosto z siewu do gruntu, a z rozsady w domu nie, bo się wyciągała.. W tym roku przeciągają się przymrozki, to okryłam siewki włókniną.corazonbianco pisze: ↑6 kwie 2023, o 14:03 Czy można o te porze roku siać sałatę liściową wprost do gruntu? Czy powinnam to zrobić już wcześniej? A może jeszcze się wstrzymać? Pierwszy raz w życiu będę wysiewała sałatę, więc bardzo słabo ogarniam temat wysiewów.
Ja z lenistwa dążę do tego, żeby jak najwięcej sałatkowych warzyw siało się samo. Zostawiłam w ubiegłym roku kilka sałat i mam fajny samosiew, podobnie rukola jednoroczna, rzodkiewka strąkowa i aksamitki.
Dodatkowo posiałam na rozsadę kilka odmian sałat, które potraktuję podobnie, niech się wysiewają.
Dodatkowo posiałam na rozsadę kilka odmian sałat, które potraktuję podobnie, niech się wysiewają.
-
- Shire
Przemek, piękne sałaty!
Moje pod włókniną ładnie urosły, przymrozek ich nie uszkodził, ale do flancowania jeszcze daleko.
Moje pod włókniną ładnie urosły, przymrozek ich nie uszkodził, ale do flancowania jeszcze daleko.