Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Przed sadzeniem pomidorów wymieszałem glebogryzarką przekompostowany obornik bydlęcy (był w postaci sypkiej ziemi). Ale obawiam się, że za dużo go dałem, bo całą przyczepkę, a tunel ma wymiary 4x2,5m. Dodatkowo tydzień przed tymi "baranimi rogami" liści pomidory zostały podlane przez moją mamę nawozem z przewagą azotu, bodajże 27% azotu, i po tym okresie od podlania zaczął się pojawiać nadmiar tego pierwiastka
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Przysłam napisać co z pomidorami: nie przeżyły, co ciekawe w tym samym pokoju miałam potem takie większe od koleżanki - to samo się stało. Miechunka - peruwiańska - to samo, kwiaty doniczkowe - to samo... Te robaczki pojawiają się dalej (i tylko tam)... W każdym innym pokoju kwiaty, rośkliny warzywa są ok - niezależnie od której strony okno. Wiec w tym jednym pokoju ogromne okno stoi puste... 15-16 kwietnia wysiałam spóźnione pomidorki i te ok. Zbiory będą później, ale trudno.Faworyt pisze:O to dobrze że masz po ręką.Ile przeżyje to się okaże.Przynajmniej nie będziesz mogła sobie zarzucic że nic teraz dla nich nie zrobiłaś a może sporo uratujesz.Odezwij się za jakiś czas i zdaje relację.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Maciek13 cierpliwie czekaj, aż przejedzą, jak radzą koleżanki, ale jeżeli potas, to siarczan a nie saletra w takim przypadku
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Jeśli mam czysty węglan wapnia, to dobrze rozumiem , że"
CYTRYNIAN WAPNIA
Wykonanie cytrynianu wapnia do oprysku gron przeciw zgniliźnie wierzchołkowej:
Użyć do przygotowania tego roztworu szkolnej białej kredy http://sklep.pen.hg.pl/img/p/11811-2986-large.jpg .
W paczce jest 10 sztuk a każdy paluszek kredy waży 1 deko. Na każde 3 deko kredy potrzeba 4 deko kwasku cytrynowego.
W wyniku reakcji/ uwaga, bardzo się pieni/ otrzymujemy 5 deko cytrynianu wapnia.
Wystarczy to na 10 litrów roztworu do oprysku. Przy oprysku cytrynianem możemy pryskać jak leci,
cały krzak razem z gronami. (2,5 dkg cytrynianu wapnia/5l butla z wodą)
Przy saletrze wapniowej na ten luksus nie możemy sobie pozwolić ponieważ wprowadzilibyśmy do roślin za dużo azotu.
Ponieważ kwas cytrynowy ma właściwości chelatujące, wapno z niego jest łatwiej przyswajalne niż z saletry.
Uwaga co do cytrynianu wapnia.
Najpierw trzeba rozmoczyć kredę w małej ilości wody, powiedzmy 250 ml/ ćwiartka/
dosypać kwasku cytrynowego i poczekać aż przereaguje od czasu do czasu mieszając
i dopiero przelać do 5 l butli i dopełnić butlę wodą.
Nie wrzucać kredy i kwasku do całych 5 l wody od razu.
Można również od razu do butli wlać 0,5 l wody i w tej ilości wody rozmoczyć kredę i dosypać kwasku,
a po przereagowaniu dopiero dopełnić wodą. Drugi sposób jest nawet lepszy ponieważ jest pewność,
że piana nam nie ucieknie z butli. Tylko nie zakręcać bo rozerwie butlę !."
naleje do butli 5l pół litra wody , wsypę 30 gram węglanu wapnia i 40 gram kwasku cytrynowego, jak to się wszystko przetrawi to mam roztwór na 10 l wody ? I to cała robota ?
Piotr
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Cytrynianu wapnia nie stosuję , ale raz na jakiś czas podlewam pomidory roztworem
kwasku cytrynowego . Tp podobno też ułatwia przyswajanie wapnia .
kwasku cytrynowego . Tp podobno też ułatwia przyswajanie wapnia .
- Ebabka
Nie tylko wapnia, innych składników pokarmowych też. Szczególnie jeśli woda kranówa.
Pozdrawiam Eugenia
Ile należy dać kwasku na 1l wody i ile litrów roztworu pod jeden krzak ?.
Jerzy
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Mikar!
Dlaczego chcesz podać kwasek pomidorom?
Dlaczego chcesz podać kwasek pomidorom?
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
anulab chcesz obniżać pH tym kwaskiem? O ile cytrynian wapnia dolistnie uzupełnia wapń w roślinie, to sam kwasek tylko na krótko obniży pH ziemi. Może to mieć sens na zasadowych gruntach, ale chyba tylko tu. Obniżać pH można skuteczniej siarką lub roztworem elektrolitu.
- Ebabka
Kwasek ułatwia przyswajalność składników mineralnych, szczególnie fosforu. Stosuję do podlewania pomidorów co jakiś czas, może co dwa tygodnie? Daję 1 łyżkę z lekkim czubkiem na 10l. Trochę zakwasza, ale to jest kropla w morzu przy ilości wody w podlewaniu pomidorów. Mierzę pH co jakiś czas i ciągle mam około 7/ może niezbyt dokładnie, bo płynem Helliga, ale na moje potrzeby wystarczy/. Wodę mam z kranu pH około 8, stosuję kompost i krowieniec - też zasadowe. Kwaskiem częściej podlewam borówki i różaneczniki, a kupuję go na kilogramy - znany portal all...
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Mam mały problem
Wczoraj wieczorem opryskane miałem grona OW, dziś rano przeleciałem cytrynianem wapnia. Czy może to zaszkodzić pomidorą ?
Nastąpił błąd komunikacyjny między mną a małżonką.
Jeśli wapń się wchłania długo , to pomyślałem o przepłukaniu krzaków woda, ale wiecie, też nie jest dobre lanie po liściach woda .
Zostawić i nie ruszać krzaków ?
Wczoraj wieczorem opryskane miałem grona OW, dziś rano przeleciałem cytrynianem wapnia. Czy może to zaszkodzić pomidorą ?
Nastąpił błąd komunikacyjny między mną a małżonką.
Jeśli wapń się wchłania długo , to pomyślałem o przepłukaniu krzaków woda, ale wiecie, też nie jest dobre lanie po liściach woda .
Zostawić i nie ruszać krzaków ?
Piotr
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W każdym sezonie stosuję kwasek do podlewania w ilości jaką podała
Gienia . Moja gleba ma pH około 7 z małą końcówką .
Nadmiar wapnia może spowodować problem z pobieraniem potasu , ale czy faktycznie
do tego dojdzie .
Gienia . Moja gleba ma pH około 7 z małą końcówką .
Nadmiar wapnia może spowodować problem z pobieraniem potasu , ale czy faktycznie
do tego dojdzie .