Czereśnia - jaka odmiana?
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Ma jakaś szkółka kleparowską, próbowałem w zeszlym roku zagadać skąd ją mają i czy to faktycznie ten orginał ale gość byl tak chamski, że po prostu mi powiedział żebym się odj.... i odłożył słuchawkę. Sprzedają na allegro, lepiej chyba do nich nie dzwonić.
Mam cudowiśnię z czerech. Podobno super smak i zawiazuje duzo owoców. Ciekawe ma gałęzie, takie grube jak u czereśni ale pąki i kora jak u wiśni. Mam wszystkie czereśnie które mozlżna dostac od Sękowskiego, black star, donissens, cudowisnie, stardust, starka złota, te wczesną erlise. Plus troche jeszcze sliwek, jabłoni, grusz. Z grusz mam czerwona klapse i czerwona komisowke, buerre d'ajou, buerra hardy, onward, duzo odmian na perry, shensul nijisseki, kosui i wiele innych. Ciekawe czereśnie to vera, carmen (niezgodna z krymsk5) i cristina. Naszczepiłem tyle drzewek ostatnio ze musialem czesc spalić na ognisku bo jie miałem miejsca i czasu je wkopać.
Mam cudowiśnię z czerech. Podobno super smak i zawiazuje duzo owoców. Ciekawe ma gałęzie, takie grube jak u czereśni ale pąki i kora jak u wiśni. Mam wszystkie czereśnie które mozlżna dostac od Sękowskiego, black star, donissens, cudowisnie, stardust, starka złota, te wczesną erlise. Plus troche jeszcze sliwek, jabłoni, grusz. Z grusz mam czerwona klapse i czerwona komisowke, buerre d'ajou, buerra hardy, onward, duzo odmian na perry, shensul nijisseki, kosui i wiele innych. Ciekawe czereśnie to vera, carmen (niezgodna z krymsk5) i cristina. Naszczepiłem tyle drzewek ostatnio ze musialem czesc spalić na ognisku bo jie miałem miejsca i czasu je wkopać.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lex możesz opisać odmianę Kasandra na podstawie swoich doświadczeń interesuje mnie opinia z pierwszej ręki.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Lex wszystkie te czereśnie i wiśnie już zaowocowały? A masz może różową wielką, albo kanarkową?
- Lex
bendkos pisze:Lex możesz opisać odmianę Kasandra na podstawie swoich doświadczeń interesuje mnie opinia z pierwszej ręki.
Tutaj raczej opisu nie podam, bo u mnie wszystkie owoce zbiera mama i wrzuca do jednego wiadra, taki mix wychodzi, bo mam ponad 30 odmian
Pozdrawiam serdecznie
-- Pn 27 sty 2020 15:41 --
Tak zaowocowały, tylko ze nie mam tych o ktore pytasz.KamilK02 pisze:Lex wszystkie te czereśnie i wiśnie już zaowocowały? A masz może różową wielką, albo kanarkową?
Ponawiam zapytanie - czy ma ktoś może czereśnię Dacznice? Albo jakąś inna żółtą wczesną czereśnię
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No cóż, z jasnych odmian czereśni mam Kanarkową i Bladorożową. Natomiast z wczesnych mam jeszcze Miodówkę (Czarną) i Majówkę (prawdopodobnie jest to Marchijska). Nasadzenia są nowe (jeszcze nie owocowały, ale z pewnego źródła.(szkółka ze Żłobizny). Niestety nie mam nic z ukraińskich ani z późnych czereśni (ze względu na robaczywienie i konieczność pryskania z zasady ich nie sadzę).
Z czerech mam Książęcą i Hortensję (owocowały) oraz Kleparowską (ze szkółki w Zasowie, jeszcze nie owocowała ) oraz Gubeńską ( de facto wiśnię ale potocznie zwaną także czasami czerechą, jeszcze nie owocowała), a także podobną co do określania wiśnię Pandy (owocowała). Dzisiaj zamówiłem czereśnię Wolską (Czarna Wczesna, Wolska Wczesna, Król Czarny, 3 tydzień dojrzewania ).
Z czerech mam Książęcą i Hortensję (owocowały) oraz Kleparowską (ze szkółki w Zasowie, jeszcze nie owocowała ) oraz Gubeńską ( de facto wiśnię ale potocznie zwaną także czasami czerechą, jeszcze nie owocowała), a także podobną co do określania wiśnię Pandy (owocowała). Dzisiaj zamówiłem czereśnię Wolską (Czarna Wczesna, Wolska Wczesna, Król Czarny, 3 tydzień dojrzewania ).
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Lex ja mam niby bladoróżową, ale do pobierania zrazów dopiero za rok, albo dwa, bo okulant sarna mi użarła o połowę, a gałązki zaszczepione na Vedze też takie miernawe.
garom A Hortensja ma bardziej żółte, czy czerwone owoce?
garom A Hortensja ma bardziej żółte, czy czerwone owoce?
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamil, według mnie takie różowawe, ale co do kolorów można się spierać ,może to był taki mikst żółtawo-czerwonawy. Było tylko kilka owoców (pierwsze owocowanie) i natychmiast uległy degustacji (nawet nie wiem czy nie powinny dłużej wisieć na drzewku).
Czereśnia - jaką wybrać
W sadzie mam zasadzoną czereśnię, która według zdjęć ma conajmniej 35lat w tym roku. Wysoka(sięga ponad dom 3piętrowy), dalej ładnie rośnie i wydaje plony. Mam również czereśnie zasadzone 20lat temu, niską i już prawdopodobnie czas ją wyciąć.
Chciałbym na wiosnę zasadzić czereśnię, ktora jak nic się nie stanie to wytrzyma te 35lat lub więcej. Z tego co czytałem to karłowate żyją 15-20lat. Nie zależy mi, żeby szybko miala owoce tylko, żeby miala szansę jak najdłużej żyć.
Możecie coś polecić, najlepiej konkretnie jakąś szkółkę lub aukcje intrenetową??
Chciałbym na wiosnę zasadzić czereśnię, ktora jak nic się nie stanie to wytrzyma te 35lat lub więcej. Z tego co czytałem to karłowate żyją 15-20lat. Nie zależy mi, żeby szybko miala owoce tylko, żeby miala szansę jak najdłużej żyć.
Możecie coś polecić, najlepiej konkretnie jakąś szkółkę lub aukcje intrenetową??
- Prince
- 10p - Początkujący
- Od: 9 kwie 2018, o 12:34
jakie czereśnie polecacie na mały ogródek ROD, chciałabym bardzo jakieś drzewa owocowe - myślałam o czereśni, śliwie i jabłkach, na razie mam pusty ogródek, nie znam się na odmianach wcale i jestem początkującą dopiero, nie mam nikogo kogo mogłabym podpytać co kupić i jak to ogarnąć proszę o jakieś instrukcje, namiary, byłabym wdzięczna.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do odmian to nie czuje się na silach by doradzać aczkolwiek mogę nakierować na czym te odmiany powinny być mianowicie na podkładkach karłowych dzięki temu nie zajmą dużo miejsca i wcześnie zaczną owocować.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Jeśli chcesz małe drzewa to polecam na podkładce Gizela5, więcej kosztują. Na jesieni płaciłem 35zł, na colcie kosztowały 18zł
Jeśli chodzi o odmiany to zależy ile drzewek czereśni chcesz posadzić i trzeba pamiętać o zapylaczach.
Wiele osób poleca:
-Rivan
-Burlat
-Vega
Ja dołożyłem jeszcze umnie
- żółtą Doniseene
- Buttera Czerwona
Jeśli chodzi o odmiany to zależy ile drzewek czereśni chcesz posadzić i trzeba pamiętać o zapylaczach.
Wiele osób poleca:
-Rivan
-Burlat
-Vega
Ja dołożyłem jeszcze umnie
- żółtą Doniseene
- Buttera Czerwona
Pozdrawiam Paweł
- Lex
Musialbys cos rozlozyc w czasie, Burlat i Rivan owocuja w tym samym okresie, cos pozniejszego przydaloby sie - Staccato, do tego bardzo dobrze zapyli.
Polecam niedoceniana Vande - bardzo wytrzymala i smaczna odmiana.
Pozdrawiam serdecznie
Polecam niedoceniana Vande - bardzo wytrzymala i smaczna odmiana.
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Późne czereśnie trzeba pryskać na robaka.
Uwielbiam czereśnie więc rozłożyłem trochę w czasie mając świadomość że 2 ostatnie odmiany mogą wymagać pryskania.
Rivan podobno ma być tydzień wcześniej niż Burlat.
Wybrałem taki zestaw czereśni ze względu na wzajemne zapylanie.
Uwielbiam czereśnie więc rozłożyłem trochę w czasie mając świadomość że 2 ostatnie odmiany mogą wymagać pryskania.
Rivan podobno ma być tydzień wcześniej niż Burlat.
Wybrałem taki zestaw czereśni ze względu na wzajemne zapylanie.
Pozdrawiam Paweł