Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Adrianie zgadzam się z Tobą. Mieszkam ponad 20 lat "o rzut beretem" od Szczecina, fakt klimat jest tu bardziej wilgotny, ale mrozy ok. 20 st są tu rzadkością, inna sprawa, że częściej niż w innych rejonach Polski mamy braki w śniegu. Nie ma to jednak wpływu na czosnek, zdarzało mi się, że wykiełkowane jesienią "zielone" przemarzło, ale na wiosnę wychodziły nowe liście i zbiór był bez zarzutu, tym samym nawet nie przyszła mi do głowy myśl o okrywaniu czosnku.
Dorota
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czosnek przeżyje zime wkońcu to czosnek ozimy(zimowy)

i co wy macie z tą pogodą u mnie w ostrowie wielkopolskim jest temperatura 10 stopni lub ponad tak to świeci słońce krótko ale słońce wkońcu :D no ale dziś deszcz ;:145 ;:98 ;:98 ;:98 ;:98 http://forumogrodnicze.info/posting.php ... ilies&f=42#
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Dzisiaj troszeczkę pokropiło ale pierwsza partia czosnku posadzona.
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Adrian89 pisze:Mimo wszystko uważam, że czosnek da radę bez żadnego okrywania, znajomy ze Świnoujścia uprawia go na działce od kilkunastu lat i nigdy nie miał problemów.
Ja też nie mam problemów, ponieważ nigdy mi nie kiełkuje w jesieni. I również nie przemarza. Natomiast w sytucji gdy było -16 w grudniu dokładnie 20-tego. Akurat mój czosnek grzecznie "siedział "w glebie na głębokości 8 cm. A jeżeli komuś przemarzł szczypior i warzywo dało radę i plony były obfite. No cóż to już więcej nic nie piszę.
Pamiętajcie o ogrodach...
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Z tych naszych posyów wynika ze czosnek to super sprawa. ;:138 ;:138 ;:138
Zależy nam wszystkim zeby był. Bo co zanczy mięsko bez kropli nuty czosnku,albo rybka, albo krewetki....
Ja posadziłam czosnku chyba sporo....i wiem ze bedę go miała na tyle ,żeby podzielić sie z bliskimi i na tyle zeby starczyło na doprawienie dobrego jedzonka. ;:138
to żadna skąplikowana sprawa ten nasz czosnek.....będzie ...urośnie na czas.
moze główki nie będą takie jakie byśmy chcieli , ale bedą... :D
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58

Post »

Najlepiej powtarzać ,że się nie opłaca bo kupić jest taniej,bez pracy i wysiłku,ale swoje to zawsze swoje,"wiem co jem"...W tym roku pierwszy raz posadziłem czosnek-zobaczymy...
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Co to za praca jak ktoś to lubi to sama przyjemność :D a z opłacaniem się... akurat na czosnku się opłaca. U mnie w sklepie czosnek 2zł! a w piwnicy mam swojego 130główek. 260zł w czosnku :;230 na nawozy i podlewanie na pewno tyle nie wydam bo nawożę nawozami zielonymi (peluszka 2,5zł/kg),kompost, i choćby kubik wody ok 5zł. To jedno z warzyw które w moim ogródku zawsze się znajdzie ;:108
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p

Post »

ja miałem 30 ząbków ale posadziłem 20 bo tata się uparł że ma być 20 .jak mi nie starczy na warkocz to tata pożałuję ;:134 ;:5 ;:134
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Na mały warkocz to może Ci starczy :lol: ale na konsumpcję to raczej będzie mało .W moim przypadku dużo za mało ale ja mam 4 osoby w domu i kochamy czosnek ,używam go i do mięs i do zup i do niektórych sałatek ,do własnego sosu bazyliowego typu pesto. Gdyby nie fakt ,że nie zawsze można go zjeść ze względu na kontakt z ludźmi ,szczególnie w formie surowej, to zużycie było by jeszcze większe .
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p

Post »

mama mówi że ten warkocz to prościzna gdy jej na you tube puściłem filmik ale nam to 20 starczy bo moja rodzina mało zjada czosnku i my go szczególnie przeznaczamy do kiszenia ogórków i do sosów i mam nadzieje że nie będzie 1,5cm jak przedtem i bez ząbków ale tamten był we wiadrach w cieniu i często pod wodą i był wiosenny czy u wiosennego w polsce w tych warunkach co wymieniłem jest normalne czy na czosnek ogólnie mam za słabą ziemię?to teraz najważniejsze pytanie w nawiasie(czy mi ten zimowy u mnie urośnie?)plisa o odpowiedź na najważniejsze pytanie w nawiasie.

a poza tym uprawa (czegokolwiek)to moja pasja :D to czosnek mam trochę do ozdoby ,dla pasji, do, jedzenia , :) plecenia też :D

ogólnie w domu nudy ;:224 i mróz ;:31 ;:31 ;:31 9(jestem kolorowy z mrozu) :wink: bo wymieniają kaloryfery i nie ma ciepełka z kaloryferów :cry: :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Kondzio: czosnek powinien ci sie udać.Zadbaj o to zeby nie był przelany,ale zeby tez nie miał za sucho.
Czosnek też lubi być nawozony.Ja mysle ,czebyś zrobił na wiosne z pokrzywy tak zwana gnojówke
i podlewał nią czosnek dwa razy w tygodniu. Nie masz go za dużo, więć czasu za wiele nie stracisz podlewająć go podgłownie gnojówką z pokrzywy. :wit
Pozdrawaim
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p

Post »

ale jak mogę zrobić tą gnojówkę z pokrzywy?powiedz ;:180 plissi aha czy mam wierzyć tacie? tata powiedział że na zimę mam niczego nie wyrywać chwastów,trawy,pozostałych warzyw bo mówi że mi to przez zimę zgnije i wiosną nie będzie po tym śladu i na dodatek mówi że będzie żyżniejsza gleba. czy tata mówi prawdę?

a czy mój czosnek nie ma za ciasno? nie sadziłem go w rządkach ( jak na zdjęciu przemka które wkleił nie dawno)(nie)tylko sadziłem w dołkach krótko mówiądz każdy ząbek był w rozstawie 10 x 10 cm
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Kondzio poszukaj w wyszukiwarce, są już tematy o gnojówce z pokrzyw. Chwasty przezimują a najgorsze że mogą się rozprzestrzenić, najlepiej wyrwij i wyrzuć na kompost.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”