Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paprotka nphrolepis - Pionowa?
Nie jestem znawcą paproci,ale je lubię i mam pewne obserwacje,w domu z reguły mi marnieją,w momencie jak je zabiorę do pracy -biuro - 3 komputery ,rosną jak szalone. podlewam je tam raz w tygodniu w piatek przed weekendem,żadnych nawozów nawet ziemię rzadko wymieniam no chyba że korzenie górą wychodzą-po prostu nie mam warunków,co do mieszkania -jak kupiłam nową i zaczęła być kiepska to ścinałam ją tuż nad ziemią i doniczka wędrowała na parapet,zawsze odżyła,mieszkam w bloku więc powietrze w mieszkaniu raczej suche,paprotki mam 2 na parapecie rosną super może dlatego że światła mają więcej i trochę chłodniej od okna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Paprotka nphrolepis - Pionowa?
Czy masz jakąś fotke tych sterczących do góry liści paprotki?
Trudno mi to sobie wyobrazic nawet .... a może to po prostu pastorał?
Trudno mi to sobie wyobrazic nawet .... a może to po prostu pastorał?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2011, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dlaczego paproć usycha?
Przesadziłam paproć w czwartek, dziś jest poniedziałek, a ona dalej sucha, a ziemia mokra szef mnie zabije :P
Mam jeszcze nadzieję, że jakoś cudem przeżyje
Już od tygodnia stoi dosłownie "w oknie" żeby łapała każdy promień słońca i nawet nie odkręcam grzejnika, żeby jej nie przesuszać
Mam jeszcze nadzieję, że jakoś cudem przeżyje
Już od tygodnia stoi dosłownie "w oknie" żeby łapała każdy promień słońca i nawet nie odkręcam grzejnika, żeby jej nie przesuszać
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Niech tak stoi.
Jeżeli po przesadzeniu podlana, to na razie nie podlewaj żeby nie zgniła .
Paproć lubi podłoże wilgotne, ale nie mokre. A już szczególnie zimą. Ja swojej zimą nalewam wody do do podstawka co ok. 5-7 dni.
Teraz to co najmniej tydzień powinna być bez podlewania.
Sprawdzaj palcem wilgotność podłoża
Pozwól jej się ukorzenić.
Po ukorzenieniu powinna wypuszczać nowe liście.
Podlewanie
Jeżeli po przesadzeniu podlana, to na razie nie podlewaj żeby nie zgniła .
Paproć lubi podłoże wilgotne, ale nie mokre. A już szczególnie zimą. Ja swojej zimą nalewam wody do do podstawka co ok. 5-7 dni.
Teraz to co najmniej tydzień powinna być bez podlewania.
Sprawdzaj palcem wilgotność podłoża
Pozwól jej się ukorzenić.
Po ukorzenieniu powinna wypuszczać nowe liście.
Podlewanie
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za rady i pomoc, odezwę się za tydzień i dam znać czy udało się uratować
-
- 50p
- Od: 27 cze 2011, o 17:31
a ja proponuję zamiast mlekiem podlać od czasu do czasu zwykłą parzoną kawą z fusami ;) oczywiście zimną... i raczej chyab bez cukru... wydaje mi się, że z cukrem to się rozwiną jakieś bakterie lub coś jeszcze gorszego...
kawa również zakwasi podłoże... moja paprotka od czasu jak zaczęłam podlewać kawą co jakiś czas odżyła i wygląda odpukać wyśmienicie ;) nie stoi bardzo blisko okna, a jest olbrzymia ;) na zimę też zrzuciła troszkę listków,ale to chyba przez kaloryfery... stoi w pokoju z oknem wschodnim ;) także ma stosunkowo mało światła i chyba jej to odpowiada ;)
kawa również zakwasi podłoże... moja paprotka od czasu jak zaczęłam podlewać kawą co jakiś czas odżyła i wygląda odpukać wyśmienicie ;) nie stoi bardzo blisko okna, a jest olbrzymia ;) na zimę też zrzuciła troszkę listków,ale to chyba przez kaloryfery... stoi w pokoju z oknem wschodnim ;) także ma stosunkowo mało światła i chyba jej to odpowiada ;)
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
Paproć potrzebuje ziemi kwaśnej, można rzeczywiście podlewać fusami z kawy , które ją zakwaszają. No i paprocie nie lubią rozsadzania, przesadzania, prawie zawsze to odchorują.
- romix
Ale jak cienko przędzie to czasem innej rady nie ma.
W tym przypadku korzenie ledwo zipały, bo miały za dużo wody.
Jeżeli długo stała w wodzie, to mogły zacząć zamierać.
W tym przypadku korzenie ledwo zipały, bo miały za dużo wody.
Jeżeli długo stała w wodzie, to mogły zacząć zamierać.
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
Paproć nie może mieć cały czas mokrej ziemi, trezba przesuszać od czasu do czasu, moja jak miała za mokro to liście sie robiły takie jakby białawe. Jak stoi doniczka w osłonce to czasami jak sie zapomni zajrzeć do niej to robi sie za mokro.
Paprocie często zimą robią się "ledwo żywe" w mieszkaniach. Jest im po prostu za ciepło i za sucho. Wiosną wystarczy pousuwać obeschłe liście a odbiją bez problemu. U mnie w pracy jest zimno ( max. 18 st) i wynoszę na zimę paprocie, nic im się nie dzieje, mają wszystkie liście zielone, te które zostają w domu teraz wyglądają jak zdechlaki.
Dostałam kilkunastoletnią,a może nawet starszą paproć.Muszę ją przesadzić.
Nie wiem co mam zrobić z tymi suchymi kawałkami,które wystają ponad doniczkę.Głębiej je posadzić,czy zostawić jak jest.
W donicy rośnie kilka takich odnóg,które razem mają bardzo dużo liści starych i młodych.Nowych odnóżek nie widać.
Liście bardzo łatwo się łamią i myślę,że przy przesadzeniu zostaną tylko te młode które rosną pionowo.
Nie wiem co mam zrobić z tymi suchymi kawałkami,które wystają ponad doniczkę.Głębiej je posadzić,czy zostawić jak jest.
W donicy rośnie kilka takich odnóg,które razem mają bardzo dużo liści starych i młodych.Nowych odnóżek nie widać.
Liście bardzo łatwo się łamią i myślę,że przy przesadzeniu zostaną tylko te młode które rosną pionowo.
-
- 0p - Nowonarodzony
romix pisze:Napisz jak przeżyje.
Jak nie przeżyje, też pisz.
Niestety, moja paproć dalej usycha
- romix
Trudno, trzeba czekać. A czy nowe liście wyrastają ze środka?
Cierpliwość cnotą ogrodnika .
Cierpliwość cnotą ogrodnika .