Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Witam ,dostałam kilka hortensji ogrodowych,kwitną teraz,kiedy je mogę posadzic do gruntu, czy przekwitłe kwiatostany usuwac?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
magdaleno - poczekaj aż przekwitną, usuń przekwitłe kwiatostany. Do gruntu wysadzaj po 15 maja. To są hortensje ze szklarni - nie przetrwają teraz przymrozków.
camelio - poczekaj aż Twoja hortensja zakwitnie i daj nam zdjęcie do identyfikacji. To co na opakowaniu nie musi zgadzać się z zawartością, bo często do różnych odmian dają to samo opakowanie
camelio - poczekaj aż Twoja hortensja zakwitnie i daj nam zdjęcie do identyfikacji. To co na opakowaniu nie musi zgadzać się z zawartością, bo często do różnych odmian dają to samo opakowanie
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Najczęściej spotykam tak pakowane sadzonki odmiany 'Grandiflora', ale oczywiście może to być inna odmiana. Często nawet trudno zidentyfikować taki młodociany krzew przy pierwszym kwitnieniu.Dopiero gdy krzew osiągnie pewną 'dojrzałość' czyli drugie, trzecie kwitnienie można to zrobić.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Tak... i ważny jest też wygląd kwiatu jesienią - różne odmiany różnie sie przebarwiają.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
słuchajcie mam problem z określeniem rodzaju hortensji
dostałam od zaprzyjaźnionego kościelnego po rozebraniu grobu w kościele . ma ogromne duże kwiaty nieco oklapnięte wydaje mi się że już przekwita. zastanawiam się czy mogę taki rodzaj hortensji wysadzić do ogródka ? czy się przyjmie ? Hortensja już teraz nie jest w najlepszej kondycji! te kwiaty oklapnięte zerwać ? czy poczekać aż same opadną?
czekam na odpowiedź tak na własne ryzyko mam ochotę wysadzić do ogrodu je ale się zastanawiam .
dostałam od zaprzyjaźnionego kościelnego po rozebraniu grobu w kościele . ma ogromne duże kwiaty nieco oklapnięte wydaje mi się że już przekwita. zastanawiam się czy mogę taki rodzaj hortensji wysadzić do ogródka ? czy się przyjmie ? Hortensja już teraz nie jest w najlepszej kondycji! te kwiaty oklapnięte zerwać ? czy poczekać aż same opadną?
czekam na odpowiedź tak na własne ryzyko mam ochotę wysadzić do ogrodu je ale się zastanawiam .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
anka1983 pisze:słuchajcie mam problem z określeniem rodzaju hortensji
Nie zastanawiaj się lecz wsadzaj do ogrodu.
Przygotuj dołek wypełniony mieszanką ziemi i kwaśnego torfu,na sam spód wyspy łyżeczkę azofoski,
zasyp ziemia, posadź hortensje by korzenie nie miały kontaktu z nawozem i dobrze podlej.
Kwiaty zostaw,pod wpływem aktualnej pogody mogę się jeszcze zregenerować,wszak hortensja kwitnie aż do jesieni .
Jaki kolor mają kwiaty?
To najpewniej jest h.ogrodowa bo zwykle takie goszczą w naszych kościołach,choć...
może być to całkiem inna odmiana.
Najlepiej pokaz nam zdjęcie
- Ingrid
- 200p
- Od: 10 lut 2007, o 17:07
Powinny już w tym roku zakwitnąć
Za płytko posadziłaś ... dociśnij bryłę korzeniową i na wierzch ok 10 cm gleby podsyp - większość krzewów liściastych sadzimy głębiej - lepiej się ukorzeniają .
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok Ingrid , zrobię tak jak mówisz:)
KARO dzięki hortensja już w ogródku fotki wstawię w wolnej chwili .
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak się nazywa ta hortensja? Z zachwytu nie mogę odrwać oczu!!! U znajomej w szkółce mam za tydzień odebrać Vanilla Fraise to może i taką ma... ale bez nazwy i o tej porze to trudno zgadnąć która to.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Spórz tu http://www.decorumplants.com/site/en/co ... InfoId=218 .
Wychodowana w tej firmie,która nie podaje jej nazwy.Dziś kupiłem ją w OBI,będę chodował ją w donicy ,moim zdaniem za delikatna jak na polskie zimy.
JACEK
Wychodowana w tej firmie,która nie podaje jej nazwy.Dziś kupiłem ją w OBI,będę chodował ją w donicy ,moim zdaniem za delikatna jak na polskie zimy.
JACEK
Pozdrawiam