Mi też nie wzeszły. Chciałam wczoraj kupić sadzonki u fachowców ogrodnictwa i w 2 miejscach powiedzieli mi, że w tym roku nie mają bo ... słabo kiełkowały.Wolusia pisze:A mnie brokuły nie wzeszły
Brokuły- uprawa, odmiany
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak uprawiać brokuł?
Życie, Ty wariacie...
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja posiałam w sobotę do dużej donicy ale nie trzymam w domu tylko na balkonie.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Brokuł tak jak większość kapustnych wschodzi szybko, 3 -4 dni.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Siałam jakoś około 10 marca, na początku był przykryty agro ale jak rzodkiewka zaczęła wschodzić to wszystko odkryłam. Było chłodno więc trochę dłużej wschodził bo chyba z tydzień ale dał radę tak samo jak kalafior.
Pozdrawiam GOSIA
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolek ładne. Nie za gęsto? Ja mam rzadziej, a już jest za gęsto
U mnie brokuł rośnie z kalafiorem. Jednak śmietka je zaatakowała. Teraz podlewam decisem ;/ A już zaczyna tworzyć róże. Zaczęło się od więdnięcia zewnętrznych liści. Mam nadzieję, że uda mi się z nią wygrać...
U mnie brokuł rośnie z kalafiorem. Jednak śmietka je zaatakowała. Teraz podlewam decisem ;/ A już zaczyna tworzyć róże. Zaczęło się od więdnięcia zewnętrznych liści. Mam nadzieję, że uda mi się z nią wygrać...
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Też uważam ,że za gęsto i będę je rozsadzać, te liche z przodu Cezar już troszkę rozsadziłam, najwyżej zostawię te mocne. Pierwszy raz z brokułem eksperymentuję Może na parę słoiczków marynowanych uda mi się go uchować a jak nie to kury zjedzą Ja jeszcze u siebie robali nie zauważyłam na kapustnych za to coś podgryza mi liście z fasolki szparagowej
-
To tak jak ja Chociaż nie mam kur i wolałabym zjeść jednak sama. Brokuł czy kalafior pieczony na maśle z bułką tartą - pycha
A te po prawej mają te listki co leżą wiotkie - były przesadzone/niepodlane? U mnie zaczęły więdnąć zewnętrzne listki i za radą tu z forum sprawdziłam co to... Znalazłam śmietkę ;/
A te po prawej mają te listki co leżą wiotkie - były przesadzone/niepodlane? U mnie zaczęły więdnąć zewnętrzne listki i za radą tu z forum sprawdziłam co to... Znalazłam śmietkę ;/
- Jolek
No , nie były od razu podlane bo czekałam kiedy z nieba coś kapnie ale doczekałam się i już są w porządku.
Też uwielbiam pieczone na masełku z taką chrupiącą skórką i oczywiście nas pies też. Lubimy też w sosie czosnkowo/śmietanowym posypany prażonymi płatkami migdałowymi.
Ja na zimę brokuły marynuję tak jak ogórki lub z musztardą lub z papryczka czy koperkiem. Pierwsze znikają z pułki.
Też uwielbiam pieczone na masełku z taką chrupiącą skórką i oczywiście nas pies też. Lubimy też w sosie czosnkowo/śmietanowym posypany prażonymi płatkami migdałowymi.
Ja na zimę brokuły marynuję tak jak ogórki lub z musztardą lub z papryczka czy koperkiem. Pierwsze znikają z pułki.
-
Musze też zamarynować. Ostatnio robiłam zeszłoroczne patisony i kabaczka w zalewie octowo-musztardowej i pycha. Myślę, że do brokuła i kalafiora też będzie idealna. Byle tylko urosły Do tek pory to sobie kupowałam mrożone brokuły i trzymałam w zamrażalniku. Jednak co własne to własne...
- Jolek
Zgodzę się z Tobą ,,co własne to własne", jest gigantyczna różnica w smaku pomiędzy świeżo zerwanym a tymi przechowywanymi w folii do sprzedaży. Marynuj ,marynuj , są smaczne.
Ja jeszcze spróbuję teraz wysiać bo jak poczytałam temat z tymi mogę mieć nie ciekawie bo mogą iść w otwarte kwiaty. Oby pogoda była sprzyjająca
Ja jeszcze spróbuję teraz wysiać bo jak poczytałam temat z tymi mogę mieć nie ciekawie bo mogą iść w otwarte kwiaty. Oby pogoda była sprzyjająca