Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aniusia24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 gru 2009, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

a gdy wierzchołek wzrostu niezmarzł?
Ogród to moje drugie życie...
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ktos kojarzy co to za kropki na lisciach z poprzedniego postu? Bo nie wiem czy mam sie bac jakiejs infekcji ktora zaraz sie rozprzestrzeni na 30 sadzonek czy to tylko uszkodzenia? Zostawic te liscie czy zrywac?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

aniusia24 pisze:a gdy wierzchołek wzrostu niezmarzł?
Wtedy sytuacja jest oczywiście korzystniejsza . Powinny ruszyć , bo warunki są już dosyc dobre , dużo światła , a nocami pod włókniną też żle nie jest .
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanderka pisze:Ktos kojarzy co to za kropki na lisciach z poprzedniego postu? Bo nie wiem czy mam sie bac jakiejs infekcji ktora zaraz sie rozprzestrzeni na 30 sadzonek czy to tylko uszkodzenia? Zostawic te liscie czy zrywac?
Mimo wszystko wygląda to na jakies uszkodzenia słoneczne , więc niegrożne . Choroba grzybowa to raczej nie jest , jeszcze nie jest sezon na nie ... A jeśli to jakaś bakterioza , to w zasadzie niemożliwa do usunięcia , pryskanie środkami miedziowymi zabezpiecza przed infekcją , profilaktyka .Może zrob mape na papierze jednego liścia i porownaj za kilka dni , czy plam przybyło i czy sie zmieniają . A liści nie zrywaj .
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

aha, czyli jak przybedzie to bakterioza, a jak nie to uszkodzenia, dobrze rozumiem? Czy odizolowac te sadzonki co maja kropki od pozostalych w jakis sposob? Czy to ma sens, a moze juz na to za pozno? Dzis poszly na hartowanie na balkon.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak , jeśli bakteria to będzie sie namnażać , i to dość szybko . Na izolowanie to za pózno , w razie czego już wszystko jest porażone ... Ale powtarzam , bardziej pewna jest wersja uszkodzeń od słońca , wię nie panikuj i rób swoje 8-)
Awatar użytkownika
basia_1987
50p
50p
Od: 11 sie 2009, o 13:53

Post »

Mam pytanie ,na moich pomidorach gruntowych odmiany Poranek pojawiają się pączki kwiatowe i nie wiem za bardzo co dalej ,zamierzam kupić tunel foliowy,ale to dopiero po 15 maja finanse pozwolą,i nie wiem czy to odmiana samopylna,czy wystarczy tylko potrząsnąć ,czy może lepiej wystawić na podwórko i przy okazji zaczną się hartować,czy w domu zapylić zapylaczem?
"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
wierch
50p
50p
Od: 16 paź 2005, o 18:52

Post »

Wiem ze może juz było alejutro wsadzam i nie moge doczytac czy jak wsadzacie swoje pomidorki to czy obok nich wsadzacie puste doniczki?
Gdzies słyszałem że w tunelu tak sie powinno podlewac pomidory?
jeśli tak to jakiej wielkości te doniczki (głębokość szerokość) lub ewentualnie butelii pet
pozdrawiam
Winny krzew to jest to co mnie kręci
marti19
50p
50p
Od: 4 gru 2009, o 17:34

Post »

Dziś na moich pomidorkach pojawiły się pierwsze kwiatki :D na początku na malinowym ożarowskim
pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu wystarczy potrząsnąć lub jakiś wiaterek. Ja jeśli pogoda pozwala wystawiam swoje na dwór, trochę się hartują i sadzonki mężnieją.

wierch - na pewno to ułatwia podlewanie, tylko moim zdaniem powinny być płytko umieszczone, bo korzenie pomidora zajmują dużą powierzchnię wokół krzaka.
Pozdrawiam, Maciek.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wierch pisze:Wiem ze może już było alejutro wsadzam i nie moge doczytac czy jak wsadzacie swoje pomidorki to czy obok nich wsadzacie puste doniczki?
Gdzies słyszałem że w tunelu tak sie powinno podlewac pomidory?
jeśli tak to jakiej wielkości te doniczki (głębokość szerokość) lub ewentualnie butelii pet
pozdrawiam
Powiem Ci szczerze , ta metoda z pustą doniczką , to udziwnione wymysly :? typu :lakierowany kołek do pomidora , tasiemka do wiązania -koniecznie w kolorze lila róż ! , spalanie suszonego turkucia o pólnocy ... Wierchu ! Wzywam Cie : nie idż tą drogą ! Do podlewania sluży wąż z sitkiem , konewka .. ale najlepsze jest nawadnianie kropelkowe . Wąż dwukomorowy , np T- tape , tani prosty skuteczny . Przez powolne nasączanie gleby , nie niszczy jej struktury poprzez zalewanie .
wierch
50p
50p
Od: 16 paź 2005, o 18:52

Post »

Dzięki frant nie pójde tą drogą :D
będę podlewał po staremu czyli wczas rano alb późno wieczorem i rzadziej a mocniej
pozdrawwiam
Winny krzew to jest to co mnie kręci
popiz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2009, o 23:45

Post »

Moje pomidorki (rodzynek brazylijski i papryka) przeżyły swój pierwszy raz :tan w tunelu foliowym- są całe i zdrowe.
czas to .......ryba :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”