Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
dziękuję za przepis , zbieram rożne i czasami dla odmiany piekę aby sprawdzić inne.
Ten podany przez Ciebie jest wyjątkowo prosty, zero wyrabiania i nie ma przerw w wyrastaniu i ponownym wyrabianiu ciasta.
Nie ma podanej ilości zakwasu - możesz uzupełnić ?
Cytuję ...
1l i 0,5 szklanki wody czyli wody ma być 1 litr i pół szklanki .
Ten podany przez Ciebie jest wyjątkowo prosty, zero wyrabiania i nie ma przerw w wyrastaniu i ponownym wyrabianiu ciasta.
Nie ma podanej ilości zakwasu - możesz uzupełnić ?
Cytuję ...
1l i 0,5 szklanki wody czyli wody ma być 1 litr i pół szklanki .
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ewo, to świetnie! Lubię rosyjskie przepisy ze względu na swojskie, tradycyjne produkty (chrzan, śmietana, kapusta kiszona itp) ale czasem w zaskakujących połączeniach. Ta surówka mi szczególnie zasmakowała
Krysiu, w przepisie nie było podane ilości zakwasu. Ja dostałem mniej więcej 100ml zakwasu i tyle daję do chleba. Trzymam w lodówce zawsze taką ilość.
Tak, tej wody dokładnie tak było napisane w przepisie.
Z wyrabianiem tego chleba nie ma najmniejszego problemu, bo ciasto jest lejące więc całość się robi w kilka minut. Oczywiście bez wyrastania i pieczenia
Obiecałem ciekawe zupy i słowa chcę dotrzymać, choć teraz trudno się zmobilizować do tematów nieogrodniczych
Tę zupę zrobiłem na Święta. Bardzo udany eksperyment!
ZUPA - NIESPODZIANKA
składniki:
1 cebula
0,5 kg marchwii
1 puszka brzoskwiń
3/4 szklanki szmpana
0,5 l wody mineralnej
1 łyżka masła
0,5 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry zmielonej
sól, biały pieprz
wykonanie:
- marchew i cebulę pokroić na drobno
- masło zeszklić i poddusić warzywa
- doprawić curry i kolendrą
- dodać wodę mineralną i ugotować warzywa
- 4 połówki brzoskwiń odłożyć, a pozostałe dodać do zupy
- wyjąć trochę marchwi i resztę zupy zmiksować
- dodać szampana
- doprawić solą i pieprzem
- podawać z połówkami brzoskwiń, cząstkami marchewki, posypane szczypiorkiem
rada:
- użyłem wina półsłodkiego zamiast szampana i dodałem więcej wody mineralnej gazowanej (dla bąbelków)
Krysiu, w przepisie nie było podane ilości zakwasu. Ja dostałem mniej więcej 100ml zakwasu i tyle daję do chleba. Trzymam w lodówce zawsze taką ilość.
Tak, tej wody dokładnie tak było napisane w przepisie.
Z wyrabianiem tego chleba nie ma najmniejszego problemu, bo ciasto jest lejące więc całość się robi w kilka minut. Oczywiście bez wyrastania i pieczenia
Obiecałem ciekawe zupy i słowa chcę dotrzymać, choć teraz trudno się zmobilizować do tematów nieogrodniczych
Tę zupę zrobiłem na Święta. Bardzo udany eksperyment!
ZUPA - NIESPODZIANKA
składniki:
1 cebula
0,5 kg marchwii
1 puszka brzoskwiń
3/4 szklanki szmpana
0,5 l wody mineralnej
1 łyżka masła
0,5 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry zmielonej
sól, biały pieprz
wykonanie:
- marchew i cebulę pokroić na drobno
- masło zeszklić i poddusić warzywa
- doprawić curry i kolendrą
- dodać wodę mineralną i ugotować warzywa
- 4 połówki brzoskwiń odłożyć, a pozostałe dodać do zupy
- wyjąć trochę marchwi i resztę zupy zmiksować
- dodać szampana
- doprawić solą i pieprzem
- podawać z połówkami brzoskwiń, cząstkami marchewki, posypane szczypiorkiem
rada:
- użyłem wina półsłodkiego zamiast szampana i dodałem więcej wody mineralnej gazowanej (dla bąbelków)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Trafiłam tutaj ponieważ szukałam o pokrzywie - kulinarnie . A ponieważ widzę , że sporo tutaj ciekawych i niekonwencjonalnych przepisów więc troszkę się porozglądam
Pokrzywa to moje tegorocznego odkrycie , robiłam juz a'la szpinak , jako nadzienie z pieczarkami i rokpolem do naleśników oraz miksowałam z dodatkiem albo serka typu Almette lub z żółtkami (ugotowanymi na twardo) na pastę do zjedzenia na zimno do chleba i nawet trochę uduszonej zamroziłam by mieć na "później"
Pokrzywa to moje tegorocznego odkrycie , robiłam juz a'la szpinak , jako nadzienie z pieczarkami i rokpolem do naleśników oraz miksowałam z dodatkiem albo serka typu Almette lub z żółtkami (ugotowanymi na twardo) na pastę do zjedzenia na zimno do chleba i nawet trochę uduszonej zamroziłam by mieć na "później"
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Chudziaczku jeśli chcesz to spróbuj jeszcze zmiksować/domieszać z odrobiną najmłodszych liści z najmłodszych pędów lubczyku + pozostałe składniki np do naleśników czy zawijasków z ciasta francuskiego
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Chudziak Ja też często szpinak zastępuję pokrzywą, bo jej mam pod dostatkiem. Ale ostatnio robiłem zupę oryginalną z pokrzywy. Niestety nie mam zdjęcia ale podam przepis, bo zupa całkiem dobra wyszła
ZUPA MATEMBELE
składniki:
2 garści młodych pokrzyw
2 pomidory
1 cebula
4-6 ząbków czosnku
1 wędzona makrela
sól, pieprz, chili, wegeta, zioła prowansalskie
wykonanie:
- pokrzywę dokladnie wypłukać i pociąć w paski
- pomidory i cebulę pokroić w kostkę
- czosnek przepuścić przez praskę
- warzywa wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować
- makrelę obrać i dodać do zupy
- przyprawić do smaku na ostro
rada:
- zamiast makreli dodaję potarty ser żółty, a na talerzu dodaję jeszcze kleks śmietany
Moniko, ciekawe to połączenie z lubczykiem Muszę wykorzystać, bo u mnie rośnie lubczyk i praktycznie nie wykorzystany.
ZUPA MATEMBELE
składniki:
2 garści młodych pokrzyw
2 pomidory
1 cebula
4-6 ząbków czosnku
1 wędzona makrela
sól, pieprz, chili, wegeta, zioła prowansalskie
wykonanie:
- pokrzywę dokladnie wypłukać i pociąć w paski
- pomidory i cebulę pokroić w kostkę
- czosnek przepuścić przez praskę
- warzywa wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować
- makrelę obrać i dodać do zupy
- przyprawić do smaku na ostro
rada:
- zamiast makreli dodaję potarty ser żółty, a na talerzu dodaję jeszcze kleks śmietany
Moniko, ciekawe to połączenie z lubczykiem Muszę wykorzystać, bo u mnie rośnie lubczyk i praktycznie nie wykorzystany.
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3474
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Hej Jacku-dopiero teraz zauważyłam Twój wątek przepisowy.Super,baardzo mi się podoba.Będę często zaglądać do niego.Jutro zrobię--duszone pory.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Gosiu Teraz nie bardzo jest czas na wklejanie nowych przepisów ale od jesieni na pewno znów się pojawią. A tymczasem zapraszam do przejrzenia i wypróbowania tego, co już wstawiłem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11668
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, chciałam się przywitać po długiej nieobecności Niestety, nie mogę odnaleźć Twojego wątku ogrodowego...
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Moniko! Cieszę sę, że mnie znalazłaś
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3474
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku jaki masz nowy wątek,bo nie mogę znależć?
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Tu ma http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0
w Spisie ma 8-semkę podlinkowaną 7-mką
w Spisie ma 8-semkę podlinkowaną 7-mką
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Gosia, przepraszam. Rzeczywiście link w spisie wątków był niewłaściwy. Już poprawiłem.
Misiaczekm, dzięki za pomoc
Misiaczekm, dzięki za pomoc
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Nie ma za co... też w pierwszej chwili nie wiedziałem o co chodzi...
Ale jak to się mówi... po nitce do kłębka...
Ale jak to się mówi... po nitce do kłębka...