Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Tak podaj mocznik lub inne podobne.
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O,dziękuję :D a może jeszcze mi podpowiesz,na jakiej pozycji ustawić siewnik z tym mocznikiem?
Ewka
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Przeczytałem tutaj wcześniejsze rozważania na temat składu mieszanki trawy. Bardzo pouczające ;:215
Mam trawnik dopiero od kilku dopiero lat, i systematycznie muszę go dosiewać. A to lato zbyt suche, a to to pędraki, a to placki po zimie. Błędy w przygotrowaniu podłoża na pewno też były. W tym roku po zimie jest zresztą najlepiej, praktycznie nie mam zastrzeżeń.
Mam na działce miejsca zacienione, do których lepiej pasuje mi mieszanka cieniolubna, oraz miejsca typu "sahara" :wink: Więc dosiewam różnymi mieszankami i sam już się w tym pogubiłem. Nie zauważam wyraźnego efektu niejednorodoności trawnika, mimo, że składy mieszanek są ewidentnie różne. Zawsze jednak widzę w ich składzie rajgras, kostrzewę czerwoną, kostrzewę trzcinową, wiechlinę.
Wygrabiam głęboko 2x w roku (ręczny wertykulator) i widzę ile suchej trawy usuwam przy okazji takiego zabiegu. Wyciągam z tego taki oto wniosek: niektóre gatunki trawy nie przyjmują się u mnie, i po jakimś czasie same się eliminują. Zoistają tylko te, którym to miejsce odpowiada. A więc przynajmniej w moim przypadku obecna mieszanka jest wypadkową tego co posiałem na początku, tego co padło, tego co dosiewałem później i tak dalej :)

Z praktycznych obserwacji :
  • Lepiej ograniczać nawożenie od połowy lata, bo wprawdzie trawnik nie jest na jesieni soczyście zielony ale też nie ma ryzyka pozostawienia azotu na zimę (pożywka dla pleśni śniegowej).
  • Nie zaszkodzi oprysk Rovralem na przełomie grudnia / stycznia, gdy jest ciepło i nie ma śniegiu (w ostatnich latach to prawie reguła). Stwarza się nieprzyjazne środowisko dla zarodków pleśni, i na wiosnę ryzyko pleśni śniegowej jest minimalne.
A poza tym wg mnie trawa to trudna roślina. Wymaga ogromnej pracy i niechętnie okazuje wdzięczność :wink:
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A co na chwasty na trawniku i kiedy pryskać??
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

ewka0207 pisze:O,dziękuję :D a może jeszcze mi podpowiesz,na jakiej pozycji ustawić siewnik z tym mocznikiem?
według tej tabeli http://www.salmag.pl/nawozy/ulotki/dawk ... any-46.pdf
aage pisze:A co na chwasty na trawniku i kiedy pryskać??
CHWASTOX TRIO 540 SL, jak tylko chwasty zaczną być widoczne
Przez około 2 tyg, będzie nieprzyjemny zapach.
nezzz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2012, o 21:38

Post »

Czy jest sens dawania w tej chwili saletry amonowej regenerującemu się trawnikowi (po skoszeniu, wygrabieniu i wertykulacji) biorąc pod uwagę ochłodzenie? Temperatura w nocy w moim regionie w najbliższych dniach ma spać dwukrotnie do -2, -3 stopni. Z drugiej strony okres ochłodzenia ma potrwać nawet tydzień więc trochę szkoda zwlekać. Czy to może pomóc, czy zaszkodzić trawnikowi. Jak w ogóle wygląda sprawa wzrostu trawy - przy jakich temperaturach trawa rośnie?
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Na chwasty preparat Starane bardzo ładnie mi się sprawdził przez ostatnie 2 lata.

No właśnie, temperatury mają być wkrótce ujemne. Ja się wstrzymałem z nawożeniem i dosiewaniem chcociaż ręce mnie świeżbią :) Zapamiętałem sobie regułę, że aby nawóz rozpuszczał się i wchłaniał potrzebna jest wyższa temperatura i wilgoć. Deszczu dawno nie było, średniodobowe temperatury u mnie (Kraków) nadal w granicach 7-9 st czyli poniżej 10, więc ja jeszcze czekam.

Niedaleko mnie firma zakładała trawnik wokół nowego domu. Ok. 2 tygodnie temu nawieźli ziemię i siali. Do dzisiaj nawet zielony odcień się nie pojawił. Za sucho i za zimno.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vitoldo pisze: Zapamiętałem sobie regułę, że aby nawóz rozpuszczał się i wchłaniał potrzebna jest wyższa temperatura i wilgoć. Deszczu dawno nie było,
No właśnie, deszczu nie było, i prognozy opadów w najbliższym czasie nie są w tym zakresie najlepsze, dlatego też ja, osobiście zalecam to ochłodzenie, a właściwie nie ochłodzenie a związane z tym ochłodzeniem opady deszczu, deszczu ze śniegiem, czy nawet śniegu , wykorzystać.

I dlatego też proponuję wykorzystując jeszcze brak opadów, dzisiaj, czy jutro, na suchą trawę , rozsiewanie nawozów, by nadchodząca wilgoć pozwoliła nawozom rozpuszczenie się i wniknięcie w glebę.

Ja wczoraj, w zapowiedzi przed zbliżającymi się opadami, na swoim trawniku rozrzuciłem nawóz wieloskładnikowy ( Polifoska M), oraz 1/3 planowanej dawki nawozu azotowego( Mocznik).

Nadchodzące w najbliższych dniach niskie temperatury nie mają najmniejszego wpływu na stan naszych trawników, z ostatnich obserwacji należy przypuszczać że skoki temperatur, nie będą powolne lecz nagłe, a brak wilgoci w postaci deszczu jest istotnym elementem wpływającym na stan naszych trawników w najbliższym czasie.

A co do walki z chwastami na trawniku to ja od lat wykorzystuję następującą mieszankę ; na 10-12 litrowy opryskiwacz z wodą 100 gram Chwastoksu u 50 gram Starane lub Mniszek, a dla mnie najlepszym terminem do oprysków trawy jest końcówka kwietnia, czy początek maja gdy trawa rozpoczyna ( a z nią chwast), szybki wzrost. Opryskuję 4-5 dni po koszeniu i koszę 4-5 dni po oprysku.
ewka0207
50p
50p

Post »

Ogrod2000,dziękuję :) nie dałam mocznika,nie było w dwóch sklepach,a ja w gorącej wodzie kąpana i zaplanowałam na wczoraj nawóz,bo niby dziś,miało u nas padać.Użyłam plifoskę 8,ręcznie rozrzuconą :wink: a zapowiadanego deszczu,nie widać :(
Ewka
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Tadeusz, Twój trawnik jest naprawdę wzorcowy, co każe traktować Twoje rady jak wyrocznię :)
Ja nie zdążę nawieźć mojego przed opadami (i przed ochłodzeniem), zrobię to zaraz po tym jak wiosna zdecyduje się powrócić :wink:
Na razię cieszę się z samego deszczu. Wczoraj 100 metrów od mojego domu był ogromny pożar suchych łąk. Od traw zapaliła się też ściółka w lesie tuż przed moim domem, i przez chwilę było naprawdę groźnie :
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/5 ... ,id,t.html
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Witku, pisałeś o dosiewkach i gatunkach traw. U mnie akurat widać[niestety] i to dużą różnicę w gatunkach mimo, że kupowałam taką samą odmianę! Jak będzie lepiej widać to wstawię fotkę. Dosiewek nie stosuję bo takie 'dziury np po kretach albo po psie[jak go dopadnie głupawka i rozdrapie kawał] same sę szybko zadarniają. Myślę jednak nad dosypaniem piasku w takie krzywizny 'pokretowe'
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Iza, ja za pierwszym razem chciałem na dosiewki kupić tę samą mieszankę, którą zakładałem trawnik, mimo, że nie byłem z niej aż tak zadowolony. Ale przestudiowałem skład i okazało się, że producent zmienił nieco odmiany. Owszem kostrzewa czerwona, ale nie ta odmiana co rok temu, owszem, kostrzewa trzcinowa, ale znowu nie ta. Zdecydowałewm kupować inne : Iławę albo TopDecor. Z tym, że ja zawsze sieję nie tylko w jednym uszkodzonym miejscu, tylko rozsiewam w zasadzie po całym trawniku. Dlatego może te różnice się zacierają. Zużywam jednak sporo ziarna :roll:

Na szczęście ominęła mnie przyjemność goszczenia u mnie kreta. Jeszcze nigdy do mnie nie zawitał. Pytanie, jak długo będzie trwała idylla :wink:
ewka0207
50p
50p

Post »

Tadeuszu,ja mam do Ciebie pytanie :).W tym tygodniu,trawnik posypałam,polifoską 8,czyli za jakieś4-6tyg,kolejny nawóz,z większą zawartością azotu?,dobrze zrozumiałam?
Ewka
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”