Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: zakładamy ogród warzywny...

Post »

Tak, kompost mam i nie zawaham się go użyć. Dziękuję forumowicz.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
del999
50p
50p
Od: 12 lut 2014, o 20:23

Przygotowanie działki pod warzywnik

Post »

Witam, mam pytanie związane z przygotowaniem działki pod uprawę warzywną. Mianowicie nabyłem działkę ok. 400 m z czego na pewno 150-200 m będę chciał przeznaczyć pod uprawę. Działka w całości jest zarośnięta, głównie trawą. Moje pytanie do doświadczonych ogrodników jest takie, w jaki sposób najlepiej przygotować to pod uprawę. Nie dysponuję żadnym ciężkim sprzętem, do dyspozycji mam co najwyżej szpadel i glebogryzarkę. Drugie pytanie jest tego rodzaju, czym najlepiej nawieźć tak przygotowaną ziemię, aby jeszcze w tym roku zbierać plony. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź, pozdrawiam :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Przygotowanie działki pod warzywnik

Post »

Zapewne zaraz Cie przeniosą do innego wątku, bo na temat przygotowania gleby takowe już tu są.

Uprawa gleby to nie jest pieczenie ciasta gdzie bierzesz przepis, robisz i masz. Po pierwsze czy to jest trawnik zadbany, strzyżony regularnie czy to jest busz?. Wypadałoby oznaczyć pH na początek, bo jeśli gleba jest za kwaśna to wszelkie nawożenie jest psu na budę.
del999
50p
50p

Post »

Zapoznałem się z treścią całego wątku i faktycznie sposobów jest mnóstwo i chyba jednego najlepszego rozwiązania nie ma :) Działka to taki bardziej busz, ponieważ od trzech lat nikt jej nie uprawiał. Jest porośnięta kępami większej trawy a do tego różne krzaki i niezidentyfikowane drzewka.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drzewka i krzewy mogą się okazać wartościowe jeżeli to nie jakieś samosiejki.
del999
50p
50p

Post »

Drzewka na pewno mają parę lat i widać, że ktoś o nie dbał bo były przycinane. Plusem drzewek jest to, że od razu będą owocować i właśnie mogą być to jakieś dobre odmiany. Natomiast przy warzywniku na pewno będzie dużo pracy, bo z pewnością będą wyłazić chwasty.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

Oj, dużo, dużo. Zacząć trzeba chyba od kosy spalinowej i ściąć maksymalnie trawę. Następnie ściągnąć trawnik na tej części gdzie maja być warzywa i ułożyć w pryzmą kompostową. Zajęcie na najbliższe lata murowane.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

:roll: A jak by tak potraktować teraz glebę glebogryzarką i nakryć czarną agrowłókniną . Ja stosuję ją od lat i jestem zadowolona bo ogranicza wysiew i wzrost chwastów. Mam przygotowane szerokie rzędy na szerokość agrowłókniny którą stosuję na przemiennie. W jednym roku nakrywam włókniną i w nacięte otwory ,,wypełnione" kompostem sadzę pomidory, fasolkę czy ogórki itp. W drugim roku nakrywam drugi rząd i sadzę to samo a pierwszy rząd jest jesienią przekopany na dwie sztychówki z kurzeńcem opadłymi liśćmi. Wiosną sieję marchew, pietruszkę buraki i inne. Na okres zimowy agrowłókninę składam aby przekopana ziemia na grubą ,,skibę" sama się ,,ułożyła".
del999
50p
50p

Post »

Pomysł z agrowłókniną jest bardzo dobry i częściowo na pewno go wykorzystam. Grunt to dokładnie wygrzebać te wszystkie chwasty! :) :heja
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Dobre rezultaty daje też ściółkowanie warstwowe. W tym roku dawałam kolejno: zieloną biomasę (różne młode chwasty, pokrzywę), zmoczone grube kartony (takie zwykłe szaro-beżowe, nie zadrukowane), podsuszoną trawę.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy agrowłókninie nie musisz obawiać się chwastów. Jeśli już wyrosną to raczej przy posadzonej roślinie. Często u mnie pod włókniną rozrasta się pokrzywa. Jej rozłożyste korzenie bardzo dobrze sprząta się jesienią z powierzchni ziemi. Niestety ale moja działka jest wręcz pokrzywą otoczona na zewnątrz. Jeśli któryś kawałek nie obsieję lub w lato pozbieram plon a nie chce mi się czegoś dosiewać to ten kawałek też nakrywam agrowłókniną. Wczesną wiosną można też przygotowaną ziemię do czasu wysiewu nakryć włókniną. Nagrzewa ona ziemię i przyśpiesza wzrost chwastów a te pod nią obumierają.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

del999 można zastosować tzw.holendrowanie.Jest to sposób głębokiego przekopywania ziemi z jednoczesnym przemieszaniem warstw.Dzięki temu nawet uporczywe chwasty trwałe giną bez chemii.Niestety "trza się narobić".
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam takiego chwasta którego nie rusza ,,obrócenie" ziemią, wręcz można jeszcze zrobić sadzonki. Korzenie wyglądają jak połączone koraliki i są bardzo kruche.Zauważyłam ,że chętnie na zimę do swojej spiżarki zbierają ją nornice.

Zgodzę się jednak z tym ,że takie obrócenie ziemi jesienią czy nawet wiosną bardzo korzystnie wpływa na wzrost warzyw korzeniowych.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”