Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
Re: Lawenda
Dziękuję za uwagi o cieciu lawendy.
Postaram się dokumentować zdjęciami losy tej lawendowej rabaty.
Postaram się dokumentować zdjęciami losy tej lawendowej rabaty.
Pozdrawiam - Jean
Grappenhall ma najładniejsze liście wśród moich lawend. Liście sa stosunkowo duże (prawie dwa razy wieksze niż u Hidcote) i całe srebrzysto białe. Rosnie naprawdę silnie i potrafi zaszaleć do 1 m !selli7 pisze:Tomku, a czy wspomniana 'Grappenhall' ma liście szare( jasnoszare?) czy bardziej zielone? Oglądałam w sieci, ale na zdjęciach wszystkie wyglądają szarawo , lepiej stwierdzić porównując na żywo do innych odmian.
Zauważyłam, że lepiej mi rosną odmiany, które są gęsto ulistnione, te z nasion są wysokie i mają rzadkie liście na gałązkach.Gdy je teraz zetnę to nie wiem czy będą miały z czego odrosnąć, bo od dołu są łyse.Te niskie, gęste tworzą niżej więcej pączków, nawet ich nie tnę wiosną (tylko przycinam przekwitłe kwiatostany z kawałkiem łodyżki) ale nie wiem jakie to są odmiany, mam dwie takie , jednak nazwy nie było gdy je kupowałam.
Posadzona obok innych lawend wyróżnia się srebrzystmi liśćmi.
Tomek
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę mi powiedzieć ile czasu nasiona Lawendy wysiane w domu potrzebują aby wykiełkować ? Bo moje były już około 3 tygodni temu wysiane i nic :/
Witam. Moja lawenda przezimowała w donicy na balkonie schowana do skrzyni . Przycięłam ją na jesień teraz wygląda nie ciekawie mam obawy czy będzie cieszyła jeszcze oko swoim pięknem i tak ładnie pachniała.Trochę żałuje ,że nie wyniosłam jej do piwnicy razem z innymi kwiatami. To odmiana "Pretty Polly" mam ją pierwszy raz podobno rośnie w warunkach śródziemnomorskich, a tu takie mrozy w tym sezonie.
Będę cierpliwie czekała,aż nadejdzie prawdziwa wiosna i wtedy okaże się czy zniosła nasz surowy klimat
Będę cierpliwie czekała,aż nadejdzie prawdziwa wiosna i wtedy okaże się czy zniosła nasz surowy klimat
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Liza ta lawenda z wyglądu to jest dla mnie lawenda francuska. Oczywiscie niektórzy bawią sie z jej zimowaniem, ale ona generalnie jest kiepska i ja powiem szczerze uważam ją za jednoroczna w naszych warunkach. Zdecydowanie polecam odmiany lawendy wąskolistnej, aczkolwiek francuska ma ciekawszy kwiat.
No kwiaty to lawendy francuskie mają ładne, ale u nas muszą zimować bezmroźnie niestety.
pozdrawiam
Tomek
pozdrawiam
Tomek
Zdaję sobie z tego sprawę ,że na nasze warunki pogodowe to musi być cud ,żeby przeżyła zimę. Macie rację ,że to francuska,ale taka ładna Bez lawendy, na balkonie ani rusz kupię taką z którą nie będzie problemu zimą.Może macie sprawdzoną odmianę do donicy???
Mam mieszane uczucia, liczę, że ktoś je rozwieje co do cięcia lawendy wiosną.Teraz końce pędów są takie zgrubiałe, chyba są tam zawiązki pędów kwiatostanowych.Jak to obetnę to co prawda wybije w nowe pędy, ale czy one będą miały równie wartościowe kwiatostany
Rozumiem gdy przymarzła, ale w innym przypadku gdy nie jest zbyt wybujała mam wrażenie, że niepotrzebnie ją obetnę.Może mocniej przyciąć po kwitnieniu?
Rozumiem gdy przymarzła, ale w innym przypadku gdy nie jest zbyt wybujała mam wrażenie, że niepotrzebnie ją obetnę.Może mocniej przyciąć po kwitnieniu?
Zabieram się w najbliższych dniach za sadzenie żywopłociku lawendowego. Wymieszam glebę z piachem. Jak myślicie, to dobry pomysł, żeby pod każdą roślinkę dać troche popiołu z kominka (palę dębiną i buczyną)?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2008, o 09:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie odnośnie lawendy. W zeszłym roku wiosną kupiłam kilka sadzonek młodej lawendy. Jesienią przycięłam im kwiatostany. Zależy mi na systematycznym cięciu w celu uzyskania zwartego i mocno rozkrzewionego krzaczka, który nie będzie się "starzał". Czytałam opisy cięć lawendy i mam zamieszanie w głowie, ponieważ:
- "w pierwszym roku lawendę należy przyciąć o połowę a w następnych latach ciąć skracjąc pędy o 1/3".
Jak mam potraktować moją lawendę? Jako pierwszoroczną (czyli ciąć o połowę) czy jako już starszą (i ciąć o 1/3)?
- "w pierwszym roku lawendę należy przyciąć o połowę a w następnych latach ciąć skracjąc pędy o 1/3".
Jak mam potraktować moją lawendę? Jako pierwszoroczną (czyli ciąć o połowę) czy jako już starszą (i ciąć o 1/3)?
pozdrawiam serdecznie
Podobną sytuację mieliśmy na podwórku w ubiegłym roku. Przycinana była tak aby pozostało około 3-4 cm ubiegłorocznego przyrostu. Czyli Twoją bym teraz właśnie tak przyciął. Dodam, że po takim cięciu b. ładnie się rozkrzewiła. Tylko czy pędy nie przemarzły?
W tym roku lawendy mogły przemarznąć i trzeba patrzeć czy pędy są żywe. Na mojej działce mam 8 kilkuletnich krzaczków i chyba wszystkie przemarzły.
W tym roku lawendy mogły przemarznąć i trzeba patrzeć czy pędy są żywe. Na mojej działce mam 8 kilkuletnich krzaczków i chyba wszystkie przemarzły.
Pozdrawiam - Jean
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje "szaruchy" przeżyły, a kolejne pokolenie wzrasta! Dzięki Waszym radom po miesięcznym pobycie na balkonie i przeniesieniu do wnętrza lawenda ładnie skiełkowała i rośnie. Mam nadzieję, że przez lato sadzonki zmężnieją tak, żeby je posadzić do gruntu
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2010, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całe lato w doniczce?
Sama zastanawiam się co robić? Moja lawenda ma po 3 listki właściwe i nie wiem czy przesadzać, a może od razu do ogrodu??
Doradźcie
Kaśka
Sama zastanawiam się co robić? Moja lawenda ma po 3 listki właściwe i nie wiem czy przesadzać, a może od razu do ogrodu??
Doradźcie
Kaśka