Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Re: Lawenda

Post »

Dziękuję za uwagi o cieciu lawendy.
Postaram się dokumentować zdjęciami losy tej lawendowej rabaty.
Pozdrawiam - Jean
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

selli7 pisze:Tomku, a czy wspomniana 'Grappenhall' ma liście szare( jasnoszare?) czy bardziej zielone? Oglądałam w sieci, ale na zdjęciach wszystkie wyglądają szarawo , lepiej stwierdzić porównując na żywo do innych odmian.
Zauważyłam, że lepiej mi rosną odmiany, które są gęsto ulistnione, te z nasion są wysokie i mają rzadkie liście na gałązkach.Gdy je teraz zetnę to nie wiem czy będą miały z czego odrosnąć, bo od dołu są łyse.Te niskie, gęste tworzą niżej więcej pączków, nawet ich nie tnę wiosną (tylko przycinam przekwitłe kwiatostany z kawałkiem łodyżki) ale nie wiem jakie to są odmiany, mam dwie takie , jednak nazwy nie było gdy je kupowałam.
Grappenhall ma najładniejsze liście wśród moich lawend. Liście sa stosunkowo duże (prawie dwa razy wieksze niż u Hidcote) i całe srebrzysto białe. Rosnie naprawdę silnie i potrafi zaszaleć do 1 m !
Posadzona obok innych lawend wyróżnia się srebrzystmi liśćmi.
Tomek
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę mi powiedzieć ile czasu nasiona Lawendy wysiane w domu potrzebują aby wykiełkować ? Bo moje były już około 3 tygodni temu wysiane i nic :/
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p
Od: 12 maja 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Moja lawenda przezimowała w donicy na balkonie schowana do skrzyni . Przycięłam ją na jesień teraz wygląda nie ciekawie mam obawy czy będzie cieszyła jeszcze oko swoim pięknem i tak ładnie pachniała.Trochę żałuje ,że nie wyniosłam jej do piwnicy razem z innymi kwiatami. To odmiana "Pretty Polly" mam ją pierwszy raz podobno rośnie w warunkach śródziemnomorskich, a tu takie mrozy w tym sezonie. Obrazek
Będę cierpliwie czekała,aż nadejdzie prawdziwa wiosna i wtedy okaże się czy zniosła nasz surowy klimat :) Obrazek
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Liza ta lawenda z wyglądu to jest dla mnie lawenda francuska. Oczywiscie niektórzy bawią sie z jej zimowaniem, ale ona generalnie jest kiepska i ja powiem szczerze uważam ją za jednoroczna w naszych warunkach. Zdecydowanie polecam odmiany lawendy wąskolistnej, aczkolwiek francuska ma ciekawszy kwiat.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

No kwiaty to lawendy francuskie mają ładne, ale u nas muszą zimować bezmroźnie niestety.
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p
Od: 12 maja 2009, o 10:20

Post »

Zdaję sobie z tego sprawę ,że na nasze warunki pogodowe to musi być cud ,żeby przeżyła zimę. Macie rację ,że to francuska,ale taka ładna :) Bez lawendy, na balkonie ani rusz kupię taką z którą nie będzie problemu zimą.Może macie sprawdzoną odmianę do donicy???
Żeby być kimś, zawsze trzeba być sobą...
Moje wątki zapraszam....
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mam mieszane uczucia, liczę, że ktoś je rozwieje co do cięcia lawendy wiosną.Teraz końce pędów są takie zgrubiałe, chyba są tam zawiązki pędów kwiatostanowych.Jak to obetnę to co prawda wybije w nowe pędy, ale czy one będą miały równie wartościowe kwiatostany :roll:
Rozumiem gdy przymarzła, ale w innym przypadku gdy nie jest zbyt wybujała mam wrażenie, że niepotrzebnie ją obetnę.Może mocniej przyciąć po kwitnieniu?
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Zabieram się w najbliższych dniach za sadzenie żywopłociku lawendowego. Wymieszam glebę z piachem. Jak myślicie, to dobry pomysł, żeby pod każdą roślinkę dać troche popiołu z kominka (palę dębiną i buczyną)?
pomidorzynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2008, o 09:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie odnośnie lawendy. W zeszłym roku wiosną kupiłam kilka sadzonek młodej lawendy. Jesienią przycięłam im kwiatostany. Zależy mi na systematycznym cięciu w celu uzyskania zwartego i mocno rozkrzewionego krzaczka, który nie będzie się "starzał". Czytałam opisy cięć lawendy i mam zamieszanie w głowie, ponieważ:
- "w pierwszym roku lawendę należy przyciąć o połowę a w następnych latach ciąć skracjąc pędy o 1/3".
Jak mam potraktować moją lawendę? Jako pierwszoroczną (czyli ciąć o połowę) czy jako już starszą (i ciąć o 1/3)?
pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Podobną sytuację mieliśmy na podwórku w ubiegłym roku. Przycinana była tak aby pozostało około 3-4 cm ubiegłorocznego przyrostu. Czyli Twoją bym teraz właśnie tak przyciął. Dodam, że po takim cięciu b. ładnie się rozkrzewiła. Tylko czy pędy nie przemarzły?

W tym roku lawendy mogły przemarznąć i trzeba patrzeć czy pędy są żywe. Na mojej działce mam 8 kilkuletnich krzaczków i chyba wszystkie przemarzły.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje "szaruchy" przeżyły, a kolejne pokolenie wzrasta! Dzięki Waszym radom po miesięcznym pobycie na balkonie i przeniesieniu do wnętrza lawenda ładnie skiełkowała i rośnie. Mam nadzieję, że przez lato sadzonki zmężnieją tak, żeby je posadzić do gruntu :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
KOBEA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2010, o 18:51

Post »

Całe lato w doniczce?
Sama zastanawiam się co robić? Moja lawenda ma po 3 listki właściwe i nie wiem czy przesadzać, a może od razu do ogrodu?? :tan
Doradźcie ;:132
Kaśka
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”