Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
Można przyjąć, że to Rebutia minuscula
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Hybryda lobiwii, wg mnie to Lobivia aurea X Chamaecereus silvestrii
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Siostram ma takiego kaktusa, ale nie zna nazwy. Prosze o rozpoznanie
-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wielki32
Kaktus Twojej siostry jest strasznie wyciągnięty z powodu braku światła. Kaktusy to rośliny światłolubne i powinny być trzymane w słonecznych warunkach (ten wygląda jakby rósł w szafie). W zimie nie powinno się podlewać kaktusów, a zapewnić im spoczynek zimowy (sądząc po jego stanie to jest on podlewany również zimą). Co do rodzaju to zdjęcie jest fatalne, rozmazane i niewiele na nim widać. Mi jednak do głowy przychodzi rodzaj Echinopsis, ale na podstawie tego zdjęcia nie sposób zidentyfikować tego kaktusa na 100%. Przestaw kaktusa na południowy (ew południowo-wschodni) parapet - poprawi to jego wygląd, a w celu identyfikacji wykonaj ostre zdjęcie rośliny.
Kaktus Twojej siostry jest strasznie wyciągnięty z powodu braku światła. Kaktusy to rośliny światłolubne i powinny być trzymane w słonecznych warunkach (ten wygląda jakby rósł w szafie). W zimie nie powinno się podlewać kaktusów, a zapewnić im spoczynek zimowy (sądząc po jego stanie to jest on podlewany również zimą). Co do rodzaju to zdjęcie jest fatalne, rozmazane i niewiele na nim widać. Mi jednak do głowy przychodzi rodzaj Echinopsis, ale na podstawie tego zdjęcia nie sposób zidentyfikować tego kaktusa na 100%. Przestaw kaktusa na południowy (ew południowo-wschodni) parapet - poprawi to jego wygląd, a w celu identyfikacji wykonaj ostre zdjęcie rośliny.
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
W zimie podlewa bo mieszka w bloku i ma około 23 stopni cały czas. Musze sam zrobić lepsze zdjęcie bo siostra mi wysłała te co mam. Ja jej mówie że są wyciągnięte ale Ona twierdzi że nie .
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Ja bym powiedział, że ten wyciągnięty to jakiaś Parodia, ale rzeczywiście zdjęcie jak ziemniakiem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Tomekblabla pisze:Hybryda lobiwii, wg mnie to Lobivia aurea X Chamaecereus silvestrii
Czyli Ona nie ma o kaktusach bladego pojęcia. Jest wyciągnięty strasznie, góra powinna być równie szeroka jak dół. Kaktus powinien stać na najbardziej nasłonecznionym oknie. Nawet jak nie mamy możliwości zapewnić chłodu, kaktusa wypada przesuszyć.wielki32 pisze:W zimie podlewa bo mieszka w bloku i ma około 23 stopni cały czas. Musze sam zrobić lepsze zdjęcie bo siostra mi wysłała te co mam. Ja jej mówie że są wyciągnięte ale Ona twierdzi że nie .
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Też mam coś do identyfikacji
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Dziękuję długo szukałam i myślałam że to właśnie Tephrocactus articulatus v. papyracanthus, wątpliwości rozwiane Pozdrawiam