parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: parapetowce Ani

Post »

Anno pisze:Matko, sabotek w tym wazonie wygląda szałowo ;:167 ;:167
:wit
Potwierdzam. Naprawdę wygląda to nieziemsko. ;:138
nikusia1101
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja również potwierdzam:) pięknie ten wazonik wygląda. Ja mam pierwsze paphio z all z 3 korzonkami i na razie wsadziłam do sphagnum ale sie zastanawiam czy do keramzytu nie przenieść:) jak by było z podlewaniem takiego Paphio w kulkach:D? teraz w czasie zimy i na przyszłość?
Awatar użytkownika
bagusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2012, o 19:08

Post »

Przeczytałam cały wątek od pierwszej strony i jestem pełna podziwu, GRATULUJĘ!! ;:180 Obecnie mam 3 storczyki (dopiero zaczynam) w czym jeden zdechlaczek bez korzonków w keramzycie... Jeśli uda mi się go uratować to zainspirowana twoimi doświadczeniami na pewno zostawię go w keramzycie na zawsze. Twoje wazoniki wglądają cudownie ;:138
Ps już nie mogę się doczekać twoich kolejnych wpisów! Losy twoich podopiecznych, ich korzonków są bardzo ciekawe :wink:
pozdrawiam Daguśka
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam,
Dziękuję wszystkim za wpisy i odwiedziny :)
Jest piękna wiosenna pogoda, dzień coraz dłuższy, słońce daje po oczach;)
Dziś dzień podlewania, czyli zalanie wazonów do pełna na kilka godzin i odlanie całkowite.
Przy okazji zrobiłam kilka zdjęć.

Korzenie :D Zielone, srebrne, końcówki budzące się po zimie; Phalaenopsis i Cattleya
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu trzy dawno niekwitnące pędy falenopsisa, dwa mają zamiar się przedłużyć, trzeci uschnął. Dlatego nigdy nie ucinam pędów kwiatowych - roślina sama zdecyduje co z nimi zrobić.
Obrazek

Moja miniaturka, przedłuża kwitnący pęd o kolejne pąki.
Obrazek

A tu malutkie dendrobia (więcej szczegółów str 23 i 25) puszczają nowe przyrosty :) Trafiły do keramzytu w listopadzie 2011;
Obrazek

Piękny biały z ostatnim kwiatem i odnogą pędu w tle
Obrazek

I na koniec - mój piękny Paphiopedilum ;)
Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Wiosna :)
Dendrobium "suche kikuty" zaskoczyło mnie kolejną próbą przetrwania ;) maleńki przyrost (archiwalne zdjęcia na str 16, 18)
Obrazek

Obrazek

Postanowiłam zrobić eksperyment, dwie pseudobulwy ucięłam i wsadziłam w keramzyt, teraz wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dendrobium "twardziel" również wyprodukowało przyrost :) (archiwum str 15, 7 - kwitnienie)
Obrazek

Obrazek

Cattleya - korzonki nowe, korzonki stare przedłużane i kolejny przyrost się wyłania :)
Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis - już od co najmniej roku to maleństwo nie ma korzeni, liście ma biedne i więdnące; keramzyt mu nie pomógł, próbujemy tym razem w sphagnum :D (archiwum str 14)
Obrazek

Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Życzę powodzenia z tym małym upartym :wink: U mnie też taki jeden i korzeni za nic nie chce puszczać :roll:
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Aniu przejrzałam Twój wątek i chciałabym Cie zapytac odnośnie rozmnażania Dendrobium, zdając się na Twoją wiedze i doświadczenie bo widac, że się sprawdza :). Dostałam tego storczyka w marcu z jedną lodygą, kwiaty opadły, a łodygę zostawiłam. Teraz z tej łodygi na wysokości chyba drugiego oczka wyrosła nowa roślinka i widać, że puszcza korzonki. Czy powinna tę łodygę starą obciąć i wsadzić do nowego pojemniczka? Dodatkowo od korzenie Dendrobium wypuscił dwie nowe łodyżki.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Justka starą łodygę zostaw tak jak jest, tego małego, który wyrósł na niej też zostaw przynajmniej dopóki nie puści kilku porządnych korzonków i nie podrośnie do sporych rozmiarów. Ja się kiedyś pospieszyłam z odcięciem keiki za wcześnie i niestety nie poradziła sobie samodzielnie. Ciesz się, że wypuszcza młode przyrosty od korzeni, to znak, że roślina żyje i ma się dobrze :) Powodzenia

Ja odcięłam te "stare" psb jako eksperyment ;)
Z Dendrobium mam o tyle kłopot, że cały czas dokuczają mu przędziorki, chyba będę musiała zastosować chemię, choć tego nie lubię, ale roślina się męczy.
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo fajny wątek, dużo ciekawych wiadomości. Przeczytałam połowę i jestem zachwycona. Jutro idę po keramzyt.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Aniu wielkie dzięki ;:196 Niech rośnie, w razie dalszych pytan pozwolę sobie jeszcze Cie pomeczyć. Póki co ja u siebie nie zauwazlyłam oznak robactwa. Ciekawe czy na te pedziorki działa np. mydło potasowe? Ktoś kiedyś skomentował moje uzywanie mydła potasowego jako naiwność bo ono ma za zadanie jedynie zwiększyć przyczepność środka z nim stosoowanego, ale mnie pomogło w walce z mszycami.
Pozdrawiam
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Śliczny kwiat Paphio, nie dziwię się że ciągle chcesz go fotografować :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Dziękuję za odwiedziny i wpisy :) Bardzo mi miło, że ktoś do mnie zagląda ;)

Eksperyment z Dendrobium - odcięte stare psb - chyba się powiedzie :) Spójrzcie na zdjęcia, coś zielonego małego pojawiło się przy starym pędzie kwiatowym po 9 dniach.
Obrazek Obrazek

A że dawno nie pokazywałam kolorów ;) to trochę kwiatów jeszcze wkleję
Szare niebo kwietniowe, jeszcze gołe drzewa, trochę smutno i szaro, ale za to biały olbrzym rekompensuje smutki za oknem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na koniec słodziak korzonek ;) Zatrzymał się w pewnym momencie, potem przedłużył "na cienko", a teraz uruchomił drugą część końcówki i centymetr przed końcówką, i wychodzą zielone główki.
Obrazek
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Dendrobium pięknie się zapowiada. ;:63 ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”