Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta

Post »

Piękne kapuchy, a jaki duży ogródek... Lubię takie, mógłbym tam siedzieć całymi dniami podobnie jak u siebie.
Moja kapusta wczesna i pożna dostała sie właśnie korzonkami do kurzeńca, którym tego sezonu była uprzednio nawożona i zaczyna rosnąć jak szalona. W przyszłym tygodniu dostanie łyżeczkę wapna podobnie jak cebula i zostanie okryta siatką bo już widziałem bielinka kapustnika jak sie czaił przy grzadkach. Co do zasilania kapusty gnojówką z pokrzyw to po zeszłorocznym doświadczeniu muszę powiedzieć ze lubi, ale zasilać jedynie do połowy czerwca.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Marta kapusta owszem dorodna tylko trochę za gęsto posadzona.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

D3flo właśnie tam spędzam najwięcej czasu :lol:
Magdo, bardzo możliwe. Latem wycinam większe sztuki to i miejsca robi się więcej. Niestety duże kapusty u mnie pękają.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje kapusty wyglądają podobnie jak te na drugim zdjęciu Marginetki, więc chyba nie mam się czym martwić. Niemniej jednak byłoby miło gdybym ktoś jednak mógł mi odpowiedzieć. Proszę.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam zamiar okryć kapustkę białą agrowłókniną ,żeby chroniła przed bielinkiem. Nie chcę opryskiwać.Oczywiście włóknina nie będzie leżeć na kapuście ,tylko zrobię jakiś stelaż ,tylko się zastanawiam ,czy może być ,bo siatki nie mam. :oops:
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam białą włókninę i siatkę o małych oczkach z drugiej strony. Wszystko na stelażu z kijów bambusowych. Póki co sprawdza się rewelacyjnie :). Jest przewiew, można podlewać, a motylek może się bodnąć co najwyżej :P.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Mi mrówki już 3 albo 4 szt. wycięły :cry: . Po prostu 1-2 cm pod ziemią obciosały łodygę jak bóbr drzewo ( identycznie to wyglądało ). A może to coś innego? Chociaż mrówek sporo się kręciło na łodydze.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

U mnie w identyczny sposób mrówki zniszczyły kalafiory i trochę innych kapustnych.
Nie odpuszczają również innym warzywom :evil:
Jak sobie z nimi poradzić?
Pozdrawiam, Jacek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie mrówek chmara, ale warzywa zostawiają. Ale na nie najlepsze są preparaty z Brosu (biały lepszy niż różowy). W tym roku tylko resztkami pogoniłam je od ogórków, a muszę kupić. U mnie kapustne śmietka zaatakowała- jeden raz już podlałam decisem, ale jak tylko deszcze się skończą to poprawić muszę. Tym bardziej, że kolejna kapusta rośnie (chcę aby młodą zjeść jesienią). Mam nadzieję, że coś mi z niej wyjdzie, bo pierwszy raz siałam.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Mrówki, śmietki, bielinki...... :idea:

A ja na swoich podziurawionych liściach kalafiora, znalazłam biedronki azjatyckie.
Niestety mało jest informacji na temat tych owadów, ale w jednym miejscu przeczytałam, że niszczą uprawy i ta informacja chyba mi wystarczy, aby zrozumieć wiele....
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Biedronka azjatycka tylko przy braku "schabowych" zjada rośliny - jest po prostu non stop głodna. To jest powodem kanibalizmu wśród biedronek.

Pozdrawiam, Francik
Francik
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Z góry przepraszam za offtopowy wpis ale zaciekawiony zagadnieniem biedronki azjatyckiej o których tak ogólnie nigdy nie słyszałem bo biedronka to biedronka, znalazłem świetny materiał do przeczytania. Faktycznie nasza rodzima niezwykle pożyteczna sidmiokropka którą często widywałem w dzieciństwie jest zagrożona wyginięciem. Oczywiście jak zwykle, Amerykanie musieli maczać w tym palce, a teraz wiemy dlaczego takie zatrzęsienie mszycy. Polecam.
http://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2 ... najezdzca/
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Kiedyś była plaga stonek, a teraz plaga biedronek. :|

Gdyby one zjadały mszyce i biedronki to bym się nimi nie przejmowała, ale problem tkwi w tym, że niszczą one rośliny...
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”