Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
Re: Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
Do jeszcze większej? Ja rozumiem, że bryła korzeni wypełniła doniczkę, ale przecież ze 2 miesiące temu przesadzałem już do większej i był luz (z doniczki około 15cm do 18cm). Jak przesadzę do jeszcze większej to pewnie za kolejne 2 miesiące znowu korzenie wypełnią doniczkę. Mam dwa pytania:
1) Co się stanie, jak jednak nie przesadzę? Czy bardzo skrzywdzę roślinkę?
2) Jak Wy to robicie, że macie pachypodium w takich małych doniczkach? Norbert, piszesz, że masz pachypodium w doniczce 13cm i masz nadzieję zmieścić się po przesadzaniu w tę samą doniczkę albo o 1cm większą. To znaczy, że u Ciebie bryła korzeni nie wypełnia doniczki w 2 miesiące po przesadzeniu?
Aby nie zwiększać tak często doniczek, najchętniej bym teraz zasypał te korzenie, podlał i nawiózł, jeżeli to nie będzie straszna krzywda dla roślinki. Czy takie odkrycie korzeni jak pokazałem na zdjęciach też się liczy jako przesadzanie i też trzeba odczekać przed podlewaniem i nawożeniem?
---21 cze 2016, o 22:11 ---
?
Ad. przesuszanie to tak, od ponad 2 tygodni nie podlewałem. Jeżeli chodzi o ilość ziemi, to jak wyciągnąłem bryłę korzeni do góry (wyszła ładnie, bez "rozpadania się", bez problemu włożyłem z powrotem do doniczki), to widać było, że pod tymi korzeniami jest ziemia. A nawet jeżeli jest jej mało i przez to szybko wysycha, to chyba dobrz
1) Co się stanie, jak jednak nie przesadzę? Czy bardzo skrzywdzę roślinkę?
2) Jak Wy to robicie, że macie pachypodium w takich małych doniczkach? Norbert, piszesz, że masz pachypodium w doniczce 13cm i masz nadzieję zmieścić się po przesadzaniu w tę samą doniczkę albo o 1cm większą. To znaczy, że u Ciebie bryła korzeni nie wypełnia doniczki w 2 miesiące po przesadzeniu?
Aby nie zwiększać tak często doniczek, najchętniej bym teraz zasypał te korzenie, podlał i nawiózł, jeżeli to nie będzie straszna krzywda dla roślinki. Czy takie odkrycie korzeni jak pokazałem na zdjęciach też się liczy jako przesadzanie i też trzeba odczekać przed podlewaniem i nawożeniem?
---21 cze 2016, o 22:11 ---
?
Ad. przesuszanie to tak, od ponad 2 tygodni nie podlewałem. Jeżeli chodzi o ilość ziemi, to jak wyciągnąłem bryłę korzeni do góry (wyszła ładnie, bez "rozpadania się", bez problemu włożyłem z powrotem do doniczki), to widać było, że pod tymi korzeniami jest ziemia. A nawet jeżeli jest jej mało i przez to szybko wysycha, to chyba dobrz
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzesiek, trzeba przesadzić do większej, tak jak Tobie napisałem. Korzenie muszą mieć miejsce na rozwój. Resztę argumentów napisałem wcześniej.
Nie, obecny stan nie jest dobrze. Bryła korzeniowa jest ewidentnie przerośnięta i roślina wymaga przesadzania. Jeśli tego nie zrobisz roślina będzie się męczyć. Niestety, rośliny mają to do siebie, że trzeba je przesadzać do coraz większych doniczek. W naturze część Pachypodium - to są drzewa, więc mają silny system korzeniowy.
Zrobisz, jak zechcesz - ale skoro zadałeś pytanie na forum, to chyba warto skorzystać z udzielonych porad...
Nie, obecny stan nie jest dobrze. Bryła korzeniowa jest ewidentnie przerośnięta i roślina wymaga przesadzania. Jeśli tego nie zrobisz roślina będzie się męczyć. Niestety, rośliny mają to do siebie, że trzeba je przesadzać do coraz większych doniczek. W naturze część Pachypodium - to są drzewa, więc mają silny system korzeniowy.
Zrobisz, jak zechcesz - ale skoro zadałeś pytanie na forum, to chyba warto skorzystać z udzielonych porad...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Owszem, myślę, że warto. Ale boję się, że jak nadal będzie się tak rozrastać, to sytuacja się powtórzy jeszcze w tym sezonie. Ciekaw jestem co zrobić, aby tego (powtarzania się sytuacji) uniknąć. Zapytałem o to, bo jak zrozumiałem, np. w Twoim przypadku rozwój bryły korzeniowej przebiega dużo wolniej (w każdym razie nie wymaga przesadzania 2 razy w sezonie).
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Grzesiek, przesadza się wtedy , gdy jest konieczność. Pisałem wcześniej, że niektóre Pachypodium to są drzewa, mają silny system korzeniowy i nie unikniesz przesadzenia co jakiś czas. Teoretycznie u części roślin można podcinać nieco korzenie, ale nie wiem i nie praktykowałem tego na swoim Pachypodium.
Niektóre młode rośliny przesadza się co roku, z czasem gdy roślina ma już określony wiek oraz wielkość i będzie posadzona w docelowej doniczce wtedy praktycznie tylko wymienia się wierzchnią warstwę ziemi.
Powinieneś być zadowolony, bo zdrowy i rozrośnięty system korzeniowy oznacza, że roślina jest w bardzo dobrej kondycji.
Niektóre młode rośliny przesadza się co roku, z czasem gdy roślina ma już określony wiek oraz wielkość i będzie posadzona w docelowej doniczce wtedy praktycznie tylko wymienia się wierzchnią warstwę ziemi.
Powinieneś być zadowolony, bo zdrowy i rozrośnięty system korzeniowy oznacza, że roślina jest w bardzo dobrej kondycji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli taka uroda mojego pachypodium, że właśnie zachciało mu się szybciej rosnąć i niewiele na to poradzę.
Zgodnie z radą, przesadziłem wczoraj do większej doniczki. U góry jest niecały 1cm większa w średnicy od poprzedniej, ale nie zwęża się do dołu, więc jej objętość jest znacząco większa. Jest też wyższa o kilka cm, więc dałem na dno warstwę glinki drenażowej. Za tydzień zacznę podlewanie wg nowego schematu i zobaczymy, czy żółknięcie ustąpi. Dzięki za wszystkie wyjaśnienia, dowiedziałem się czegoś.
Zgodnie z radą, przesadziłem wczoraj do większej doniczki. U góry jest niecały 1cm większa w średnicy od poprzedniej, ale nie zwęża się do dołu, więc jej objętość jest znacząco większa. Jest też wyższa o kilka cm, więc dałem na dno warstwę glinki drenażowej. Za tydzień zacznę podlewanie wg nowego schematu i zobaczymy, czy żółknięcie ustąpi. Dzięki za wszystkie wyjaśnienia, dowiedziałem się czegoś.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lip 2016, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja "palma Madagaskaru" (Pachypodium lamerei)
Witam
Moja"palma" została uszkodzona, a dokładnie stożek najwyższego pędu został urwany
1. rozumiem że z tego pędu już nie urośnie do góry
2. ma dwa dodatkowe pędy - rozumiem, że one normalnie będą rosły
3. czy jest szansa, że się rozgałęzi z tego najwyższego złamanego pędu, a jeśli nie to czy przynajmniej będzie on puszczał liście wokół ułamanego końca, bo bez tego trzebaby rozważyć usuniecie całej odnogi jak sądze, bo będzie straszyć
Moja"palma" została uszkodzona, a dokładnie stożek najwyższego pędu został urwany
1. rozumiem że z tego pędu już nie urośnie do góry
2. ma dwa dodatkowe pędy - rozumiem, że one normalnie będą rosły
3. czy jest szansa, że się rozgałęzi z tego najwyższego złamanego pędu, a jeśli nie to czy przynajmniej będzie on puszczał liście wokół ułamanego końca, bo bez tego trzebaby rozważyć usuniecie całej odnogi jak sądze, bo będzie straszyć
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Witaj,
1.Dokładnie, niestety z tego już nie urośnie.
2.Nie powinno być żadnych problemów z ich wzrostem.
3.Jest taka szansa, ale musisz dać jej nieco czasu. Za to na pewno nie wyrosną z tego już liście, chyba że właśnie z nowego pędu.
Pozdrawiam
1.Dokładnie, niestety z tego już nie urośnie.
2.Nie powinno być żadnych problemów z ich wzrostem.
3.Jest taka szansa, ale musisz dać jej nieco czasu. Za to na pewno nie wyrosną z tego już liście, chyba że właśnie z nowego pędu.
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lip 2016, o 22:08
Dzięki, widzę ze te boczne od razu nabrały energii, więc poczekamy
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Moim kłolcokom w tym roku chyba było dobrze, przez lato urosły:
Duży 117cm. urósł 12cm.
Średni 77cm. urósł 14cm.
Malutki 27cm. urósł 17cm.
Duży 117cm. urósł 12cm.
Średni 77cm. urósł 14cm.
Malutki 27cm. urósł 17cm.
Joaquin
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Piękne roślinki. Tej ostatniej nie pozbawiałabym odrostów...
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Nigdy bym tego nie zrobił, cały urok maluszka w odrostach.
Joaquin
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
O tak ta najmniejsza najbardziej urodziwa
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
Witam, znalazłam tą roślinkę wyrzucona przy śmietniku, najgorzej nie wyglada wiec stwierdziłam ze dam jej druga szanse. Ktoś obciął wszystkie kolce, liście od dołu usychają i ziemia wyglada trochę gliniasto. Wystawiłam do ogrodu od południa. Proszę o wszelkie wskazówki jak się nią zająć i odratować. Czy jest szansa ze kolce odrosną?