Szlag mnie już trafia. Zima była paskudna, potem mieliśmy bardzo ładną i słoneczną wiosnę, a lato ? jak widzę ? będzie równie paskudne i pochmurne co i zima... Cały czerwiec wiało i lało, potem na przełomie czerwca i lipca na dwa tygodnie z hakiem się wypogodziło, a teraz znowu leje i nie zamierza przestać... Masakra...abeille pisze:Loki, piękna jesień niestety dalej i coraz bardziej jesienna.
Odwrotnie, Abeille, odwrotnie. To ziemniak należy do rodziny psiankowatych. Ba! Powiem więcej, ziemniak JEST psianką (nazwa botaniczna to ?psianka ziemniak?, a po łacinie Solanum tuberosum) ? jest więc bliskim kuzynem psianki jaśminowatej (Solanum jasminoides).abeille pisze: Ponoć psianka jest z rodziny ziemniaków.
Myślę, że na razie jeśli chodzi o rośliny wieloletnie, zadowolę się moimi dwoma powojnikami. ;-) No i albicją wyhodowaną z nasionek.abeille pisze: Wiesz coś o tym? A może by tak piękną psiankę na balkom? Ta biała jest śliczna i by Ci pasowała do pnączy.
Swoją drogą pamiętam, że kiedyś jako dziecko posadziłem na balkonie w skrzynce ziemniaki ? i bardzo mi się podobały ich kwiatuszki potem. :-P :-P :-P
A to mnie trochę dziwi? Trzmiele to owady społeczne, żyją w koloniach z królową na czele ? i nawet jeśli ich życie społeczne jest bujne i bogate i nawet rodzone córki potrafią czasem królową-matkę zabić ? to zasadniczo nie prowadzą samotnego trybu życia i na noc wracają do gniazda...abeille pisze: (...) Do tego przylatuje dużo trzmieli. To lawenda je najbardziej zwabia. Często spędzaja nockę na kłosach i budzą się
z pierwszymi promieniami słońca co osusza ich delikatne skrzydła. Ten przysiadł na murku bo mu cieplej.
Pozdrawiam!
LOKI