Ogródek Pszczółki cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Pszczółki cz. 6

Post »

abeille pisze:Loki, piękna jesień niestety dalej i coraz bardziej jesienna.
Szlag mnie już trafia. Zima była paskudna, potem mieliśmy bardzo ładną i słoneczną wiosnę, a lato ? jak widzę ? będzie równie paskudne i pochmurne co i zima... Cały czerwiec wiało i lało, potem na przełomie czerwca i lipca na dwa tygodnie z hakiem się wypogodziło, a teraz znowu leje i nie zamierza przestać... Masakra...
abeille pisze: Ponoć psianka jest z rodziny ziemniaków.
Odwrotnie, Abeille, odwrotnie. To ziemniak należy do rodziny psiankowatych. Ba! Powiem więcej, ziemniak JEST psianką (nazwa botaniczna to ?psianka ziemniak?, a po łacinie Solanum tuberosum) ? jest więc bliskim kuzynem psianki jaśminowatej (Solanum jasminoides).
abeille pisze: Wiesz coś o tym? A może by tak piękną psiankę na balkom? Ta biała jest śliczna i by Ci pasowała do pnączy.
Myślę, że na razie jeśli chodzi o rośliny wieloletnie, zadowolę się moimi dwoma powojnikami. ;-) No i albicją wyhodowaną z nasionek.

Swoją drogą pamiętam, że kiedyś jako dziecko posadziłem na balkonie w skrzynce ziemniaki ? i bardzo mi się podobały ich kwiatuszki potem. :-P :-P :-P
abeille pisze: (...) Do tego przylatuje dużo trzmieli. To lawenda je najbardziej zwabia. Często spędzaja nockę na kłosach i budzą się
z pierwszymi promieniami słońca co osusza ich delikatne skrzydła. Ten przysiadł na murku bo mu cieplej.
A to mnie trochę dziwi? Trzmiele to owady społeczne, żyją w koloniach z królową na czele ? i nawet jeśli ich życie społeczne jest bujne i bogate i nawet rodzone córki potrafią czasem królową-matkę zabić ? to zasadniczo nie prowadzą samotnego trybu życia i na noc wracają do gniazda...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu jeżówka śliczna, trzmiel też.
Lubię te owady i w tym roku mam ich w ogrodzie sporo.
Nie wiem tylko czy maja u mnie gniazdo czy gdzieś indziej.
Muszę zapytać Lokiego czy można ich zaprosić do siebie, żeby zrobiły takie gniazdo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu , ładne początki rudbeki 'Goldstrum', to też moje ulubione rośliny życzę ładniejszej pogody , moze wkrótce ;:196
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
U Ciebie Wiesiu zawsze piękne fotki można pooglądać, a na nich często egzotyczne - jak dla mnie - rośliny ;:63
Piękne kwitną Twoje agapanty ;:138
U mnie pogoda w kratkę, ale leń wakacyjny mnie nie opuszcza ;:7
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? jak zainstalujesz gdzieś w ogródku domek dla trzmieli, to mogą w nowym sezonie przylecieć i w nim zamieszkać. Domek dla trzmieli w praktyce powinien być zainstalowaną w jakimś utsronnym i zacienionym miejscu niewielką drewnianą skrzynką z odpowiednim otworkiem. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu zawsze zachwycam się u ciebie jeżówkami....są prześliczne, nabieram na nie coraz większej ochoty :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie bardzo porannie ;:7

Joluś, a może to były rudbeckie jednoroczne, jeśli Cię opuściły tej zimy?

Loki, no widzisz, psianka to takie ozdobne ziemniaki, a ipomoea batata też jest z tej samej ziemniakowatej rodziny
czy nie? No bo do jedzenia się nadaje, choć szczerze mówiąc ja ją wolę w skrzynce z kwiatami ;:108
A poobserwowałam jeszcze raz trzmiele i codziennie jest kilka co nocują na kłosach lawendy. Nie wiem czemu, może
są zmęczone a droga do ula pewnie daleka. Znajduję też od czasu do czasu trupki trzmieli pod lawendą. Te to na pewno
nie miały sił by dolecieć do ula.

Grażynko, fajny pomysł na taki domek dla trzmieli. To bardzo przyjazne zwierzątka nie tak jak osy co się panoszą
na milinach.

Beatko, na lepszą aurę niestety się nie zapowiada ;:223 w najbliższym czasie. Ale połowa lata jeszcze przed nami
więc nie tracę nadzieji ;:65

Aga, trzeba od czasu do czasu poleniuchować, to dobrze robi na samopoczucie. A kiedy jest najlepszy czas na
leniuchowanie jeśli nie latem? Jak tam szkocka pogoda się miewa? To chyba od Was lecą do nas te deszcze i chmurzyska?

Aguś, jeżówki są prześliczne i długo bardzo kwitną jak na byliny. I do tego teraz jest tyle różnych odmian że tylko
wybierać.
Uściski dla miłych gości :wit

Wczoraj padało cały dzień. Pochmurna pogoda, szarówka i listopadowa aura graniczy z depresją jeśli nas dotyka pod
koniec lipca. Nic się nie chce, nawet pobuszować na forum czy wyjść do ogródka. Zresztą to drugie prawie niemożliwe.
Po wielu deszczowych dniach nareszcie wczorajszego wieczora chmury wyglądały jakby chciały kiedyś nas opuścić choć
na trochę. Jest krztyna nadzieji że te deszcze kiedyś się wreszcie skończą.
Takie było niebo wczoraj wieczorem. Drobniutki promyk słonka dodał nadzieji która długo nie trwała.

Obrazek

Obrazek

Nocą prawie się wypogodziło

Obrazek

I nawet wejście do domu poweselało po tych deszczach

Obrazek

Ale od rana znów szarówka ;:223
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Pszczółko pstryknęłaś widoczki super, u nas pada deszczyk ale taki znośny - zapowiadają jednak pogorszenie się pogody jak widzę u Ciebie też, wczoraj była cudowna pogoda wpadłam z rewizytą do naszej Sasanki w Kołobrzegu ogród bajka, dziewczyny jak wy to robicie w takich stosunkowo małych ogródkach eksponujecie tyle pomysłów i każda roślinka promienieje ze szczęścia,
Jeżówki jednak są bardzo dekoracyjne, nawet jak przekwitają to są dostojne.

;:3 ;:3 ;:3
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Widoczki noce śliczne :D u Ciebie naprawdę jest cudowanie nie ważne że po parasolem ;:47
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? W kwestii batata: ależ nie, zupełnie nie, batat, czy też fachowo wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas) nie jest z rodziny psiankowatych (Solanaceae), lecz powojowatych (Convolvulaceae) ? zresztą jak sama nazwa wskazuje, zalicza się do tegoż samego rodzaju wilec (Ipomoea) co chociażby tak popularny w ogrodach wilec purpurowy (Ipomoea purpurea) czy trójbarwny (Ipomoea tricolor). Kwiatki zresztą też ma bardzo typowe dla swojego rodzaju i swojej rodziny ? pod warunkiem, że komuś się uda doczekać kwitnienia.

W sumie osobiście całkiem lubię batata jako warzywo. Jako rośliny ozdobnej jeszcze nie próbowałem go uprawiać, będę musiał to zmienić w końcu. ;-)

Tak się zastanawiam czy te nocujące na lawendzie trzmiele to nie są czasem trutnie (samce)... No i zgadzałoby się, że znajdujesz potem ich trupki ? bo też i samce u trzmieli, jak to u wszystkich błonkówek społecznych, żyją bardzo krótko, bo ich jedyną rolą jest przekazanie genów dalej.

Hmm... Nie stwierdziłem, żeby osy były specjalnie agresywne, już niejedna w życiu na mnie przysiadła i niejedną gołymi rękami z mieszkania wynosiłem, jak wleciała i nie umiała wylecieć, aczkolwiek fakt, że na pewno są nieco mniej łagodne niż poczciwe trzmiele. ;-)

Co do pogody ? jedna moja kumpela na facebooku wkleiła coś takiego:
INSTALLATION DE L'ETE.....
?????????????????????????????
Progression de l'installation: 44% L'installation a échoué. Erreur 404: saison introuvable. La saison que vous recherchez peut avoir été supprimée, ou renommée, ou est temporairement indisponible. Essayez ? nouveau plus tard
Bardzo trafne moim zdaniem. :;230

Pozdrawiam serdecznie !
LOKI
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wiesiu, aura nas nie rozpieszcza tego lata :wink: ale roślinki nasze jakoś sobie radzą zakwitają jedne po drugich , szkoda że czasami na bardzo krótko i np.ja ,że ogródka nie mam w pobliżu nie zdążę ich zobaczyć :? /mam na myśli szczególnie młodziutkie liliowce/.Ale lato jeszcze potrwa więc zdążymy się jeszcze troszkę nacieszyć ...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, ;:196 ten zachód słońca wróżył chyba dobrą pogodę. ?
Może jesteś w ogródku ?

Miłego dnia i słoneczka Ci życzę ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co tu słychać w pięknym ogródku? O depresji wspominasz? Oj Wiesiu, Wiesiu, weź się w garść. Raz jest słońce, raz deszcz - wszystko jest potrzebne, nie ma rady. Ja przedwczoraj pierwszy raz w życiu widziałam burzę gradową. Grad owszem, widywałam, ale burzy z piorunami i trzaskiem lodowych kulek o dach to jeszcze nie przeżyłam. Nie powiem, było interesująco. Na szczęście zdarzyło się to nie w moim ogrodzie, ale podczas wyjazdu na weekend.
Zdjęcie wejścia do domu wyszło ci super.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”