Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Tak Aga, mam to samo odczucie, wychodzę przed dom ale nie czuję mrozu, choć powietrze rześkie. no, całą noc będę tak chodzić, bo kurier dowiózł mi właśnie 8 prac magisterskich do recenzji, a jutro dzieci mają obrony, o 11-tej, czyli muszę tam dojechać, blisko 200 km stąd. Czyli...nie mam co liczyć na spanie dzisiejszej nocy.Dobrze, że e-mail istnieje i mam tu dostęp. Jutro rano recenzje muszą być na biurkach promotorów. Czy zdążę? Muszę!.
Donoszę, że przymrozku nie było, dzwoniłam do sąsiada naprzeciwko mojej dziąłki (artysta rzeźbiarz, też pomidorowo zakręcony), mówił, że czerwienią się na mojej działce i pomidory i papryki. Może jutro tam wpadnę, dziś nie da rady. Idzie ocieplenie, to chyba mogę je sobie spokojnie zostawić na polu, jak myślicie? Tyle mam jeszcze zielonych, niektóre całkiem dorodne.
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i ja odetchnęłam z ulgą-przymrozków u nas nie było,ale o piątej rano było 3 stopnie.Na krzakach mam jeszcze dużo pięknych,zielonych pomidorów.Na Albenga XCopia wiszą 3 takie po 70-80 dkg,podobnie na 37 od Kozuli.A Italiant Giant ma duzo owocow.
Jestem wreszcie niedaleko mojej "pomidorowej plantacji", na samej działce jeszcze nie byłam ale niedaleko od niej mam w tej chwili 13 st. na plusie. A Krecik właśnie zapowiadał ciepłą polską jesień i babie lato. Uszy do góry!.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2010, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zmrożone wierzchnie liście, na owocach nie zauważyłam zmian a na krzakach jeszcze około 4 wiader zielonych ładnych pomidorów, zapowiadają ocieplenie i zastanawiam się czy je jeszcze zostawić, czy zerwać i ułożyć w cieplejszym pomieszczeniu co radzicie?[
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Ja bym rwał bo w dzień i owszem temperatura ale noce mogą przynieść niespodziankę z zmrożony pomidor się rozlatuje.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 50p
- Od: 28 cze 2012, o 08:58
OPISY ODMIAN POMIDORÓW +foto-wybieramy na następny sezon
Witajcie
opisujecie różne odmiany pomidorów więc może ktoś słyszał o pomidorach "hellfrucht" mam właśnie takie pomidorki i są bardzo dobre niepozorne wielkością ale za to w smaku są dobre nasiona były w lidlu i stad je mam. Pierwsze starcie z uprawą pomidorów więc kompletny laik jestem stąd moje pytanie czy ktoś słyszał o takiej odmianie?
opisujecie różne odmiany pomidorów więc może ktoś słyszał o pomidorach "hellfrucht" mam właśnie takie pomidorki i są bardzo dobre niepozorne wielkością ale za to w smaku są dobre nasiona były w lidlu i stad je mam. Pierwsze starcie z uprawą pomidorów więc kompletny laik jestem stąd moje pytanie czy ktoś słyszał o takiej odmianie?
Justyna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Dzastek12, jasne że ktoś słyszał, bo w Lidlu mnóstwo ludzi kupuje nasionka, przeważnie nie ma z nimi problemów.
Bardzo szybko mi wzeszły, roślinki były bardzo ładne, do czasu aż mi mój kotek nie wykotłował tacy z nimi z parapetu, no i było po zawodach.
Potem już nie dosiewałam, bo stwierdziłam że i tak będę miała za dużo sadzonek.
Ale w przyszłym sezonie znowu spróbuję.
Bardzo szybko mi wzeszły, roślinki były bardzo ładne, do czasu aż mi mój kotek nie wykotłował tacy z nimi z parapetu, no i było po zawodach.
Potem już nie dosiewałam, bo stwierdziłam że i tak będę miała za dużo sadzonek.
Ale w przyszłym sezonie znowu spróbuję.
Pozdrawiam, Agata.
u mnie do końca szału pomidorowego jeszcze daleko, pomidory 'od ogrodnika' wspaniale się spisują, obrodziły fantastycznie, i muszę przyznać, że same zalety ma ta 'jakaś' stara odmiana. Te na parapecie nie są 'ustawione' do zdjęcia jak to większość osób prezentuje one po prostu takie są http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6258&hilit
Monia to daj więcej tego "Ogrodnika", S. Velikana czy koktajlówki na akcję bo jak na razie to jakoś cieniutko. No Brzoskwinka sypnęła nasionkami.
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monika, masz taki szeroki ten parapet? Chyba że to zdjęcie jest w poprzek zrobione...
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Ja to w tym roku takie widoki to tylko warzywniaku miałem
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
oxalis ale jesteś bystra ja mam takie szerokie parapety
Na akcję nie dam w tym roku bo to moje subiektywne zdanie o nim. Musi przejść weryfikację przez doświadczonego i obiektywnego fachowca od pomidorów i się okaże.
GRANIU ja w akcji nie uczestniczę...zostaję przy sprawdzonych u mnie odmianach i z resztą ograniczam ilość krzaków...bo to wszystko i tak mnie przerasta czasowo. Nie posadzę krzaków dla kilku smakowo cudownych owoców z tzw nowości wymagających ogromu pracy i czasu.
90% to będą 'od ogrodnika' i jakieś pojedyncze krzaki wczesnego sybiraka, tego pomarańczowego na zdjęciu (bezimienny późny, smakowo dla mnie słodki kartofel, ale rodzina się upiera):
i dwóch odmian, których nasiona dostałam - czy u mnie będą bezproblemowe to się okaże.
Koktajlówki z warzywniaka wylatują, będą tylko ozdobą ogródkową..no może jedną posadzę...ale nie 5 bo to obłęd jakiś
Na akcję nie dam w tym roku bo to moje subiektywne zdanie o nim. Musi przejść weryfikację przez doświadczonego i obiektywnego fachowca od pomidorów i się okaże.
GRANIU ja w akcji nie uczestniczę...zostaję przy sprawdzonych u mnie odmianach i z resztą ograniczam ilość krzaków...bo to wszystko i tak mnie przerasta czasowo. Nie posadzę krzaków dla kilku smakowo cudownych owoców z tzw nowości wymagających ogromu pracy i czasu.
90% to będą 'od ogrodnika' i jakieś pojedyncze krzaki wczesnego sybiraka, tego pomarańczowego na zdjęciu (bezimienny późny, smakowo dla mnie słodki kartofel, ale rodzina się upiera):
i dwóch odmian, których nasiona dostałam - czy u mnie będą bezproblemowe to się okaże.
Koktajlówki z warzywniaka wylatują, będą tylko ozdobą ogródkową..no może jedną posadzę...ale nie 5 bo to obłęd jakiś