Potrawy Wigilijne
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
U mnie oczywiście barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kalejdoskop ryb: karp smażony, ryba w occie, sandacz w galarecie, ryba po grecku, ryba po japońsku, do tego dwa rodzaje śledzi, postna kapusta z suszonymi grzybami, sałatka jarzynowa, kutia. Sałatka jarzynowa dla tych, co ryby niekoniecznie lubią.
Pozdrawiam, Kasia
-
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Na równi i do Łomży i do Ostrołęki.
Re: Potrawy Wigilijne
MiCz pisze:U mnie barszcz z uszkami i grzybowa z łazankami i jak u romy333, jemy także w święta. Obowiązkowo jest też karp podsmażony na patelni i dochodzący w piekarniku, inne ryby smażone,pierogi z kapustą i grzybami i kluski z makiem. Inne dania są zmienne i na zamówienie rodzinki
barjed5251 jak robisz zupę makową?
Zupa makowa.Mak moczę na noc.cedze i kręce z trzy razy przez maszynke,az bedzie biały teraz to trudno,bo mak x pochodzenia i jest oporny na przemiał).gotuję wodę i wkładam mak .dodaję cukru do smaku),zapach migdałowy i rodzynki .Troszkę wanili.Podgotuje troszkę i gotowe.Zalewam lazanki.Mak podobnie jak do łazanek na sucho ,a tu zupa mokra.Róznica taka, ze podaję to w wazie.W moim regionie to pospolite danie wigilijne,pod tą postacią.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
Kluski z makiem, kasza gryczana z suszkami (gruszka, jabłko, morela, rodzynki, śliwa, wysładzane wisienki, pierogi z jabłkami/owocami mrożonymi/owocami z kompotu...,Olago pisze:Szanowni Państwo, poszukuje pomysłów na potrawy wigilijne bez ryb, grzybów, majonezu i barszczu Dziecko mi się takie dziwne trafiło, płci męskiej, duże już, a na wigilie jadało właściwie tylko pierogi z kapustą mojej teściowej. Teraz pierogi zje w pierwszy dzień świąt, a ja nie wiem, co wymyśleć na kolację
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Potrawy Wigilijne
A gołąbki z kaszą gryczaną ?
Do sparzonych liści (może być kapusta włoska) wsypujesz suchą kaszę gryczaną. Może być wymieszana z duszona cebulą i grzybami.
Gęsiarkę wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi. Układać ściśle gołąbki, Warstwę gołąbków przysypać włoszczyzną w plastrach z przyprawami i powtarzać warstwy w zależności od wielości gołąbków i gara. Przykryć liśćmi. Zalać wywarem z warzyw lub grzybowym. Wstawić do zimnego piekarnika, jak osiągnie 200 st. zmniejszyć do 150 i zostawić na godzinę. To potrawa mojej babci z Lubelszczyzny.
Do sparzonych liści (może być kapusta włoska) wsypujesz suchą kaszę gryczaną. Może być wymieszana z duszona cebulą i grzybami.
Gęsiarkę wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi. Układać ściśle gołąbki, Warstwę gołąbków przysypać włoszczyzną w plastrach z przyprawami i powtarzać warstwy w zależności od wielości gołąbków i gara. Przykryć liśćmi. Zalać wywarem z warzyw lub grzybowym. Wstawić do zimnego piekarnika, jak osiągnie 200 st. zmniejszyć do 150 i zostawić na godzinę. To potrawa mojej babci z Lubelszczyzny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Trochę jak gołąbki po lwowsku,ale tam gotowali kaszę na sypko (al dente).Mam wątpliwości,czy sucha kasza (nawet z grzybami i cebulą) zawinięta ściśle w liście kapusty ma szanse się ugotować.
Potrawa z okolic Szczebrzeszyna-piróg z kaszą gryczaną i serem białym.Można na ciepło,zaraz po upieczeniu,na zimno i odsmażony na maśle-super.
Potrawa z okolic Szczebrzeszyna-piróg z kaszą gryczaną i serem białym.Można na ciepło,zaraz po upieczeniu,na zimno i odsmażony na maśle-super.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Potrawy Wigilijne
Ja robiłam kiedyś gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami(+ cebulka smażona + jajka). Ale ryż był ugotowany na miękko. Do tego sos grzybowy.
Dobre było!
Dobre było!
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Potrawy Wigilijne
Kasza sucha na pewno, bo na poczastku robilam z gotowanej i potem dopytałam.
Ja nawet między normalne mięsne gołąbki wkładam kilka takich kaszowych.
Gołąbki kaszowe układane ściśle w garnku, żeby się nie rozwijały, ale kasza w samym pakieciku musi mieć trochę miejsca do napęcznienia. Wywaru jest tak na 2 palce nad liśćmi kapusty, to pięknie się wchłonie. To się dość długo robi. Oczywiście kasza w kapuście robi się spoista i nasiąka aromatem wywaru i warzyw. Solę wywar, nie kaszę. Babcia chyba jeszcze przed włożeniem do garnka obsmażała pakieciki z kapusty (pamiętam te przyrumienienia na liściach), ale ja nigdy tego nie próbowałam. A dziś nie ma mi kto opowiedzieć.
Próbowałam z pęczakiem - rozsypuje się i potrzebuje więcej czasu i wody. Choć wychodzi pyszny. Pęczak raczej obgotowany i koniecznie z dodatkami (cebula, pieczarki). Innych kasz nie próbowałam, ale myślę, że drobniejsze jęczmienne też się sprawdzą. No, ale to nie będzie już danie wigilijne tej rodziny.
-- 12 gru 2014, o 21:02 --
kaLo, moja babcia też to robiła. Z odrobiną mięty. Ale nie na Wigilię.
Ja nawet między normalne mięsne gołąbki wkładam kilka takich kaszowych.
Gołąbki kaszowe układane ściśle w garnku, żeby się nie rozwijały, ale kasza w samym pakieciku musi mieć trochę miejsca do napęcznienia. Wywaru jest tak na 2 palce nad liśćmi kapusty, to pięknie się wchłonie. To się dość długo robi. Oczywiście kasza w kapuście robi się spoista i nasiąka aromatem wywaru i warzyw. Solę wywar, nie kaszę. Babcia chyba jeszcze przed włożeniem do garnka obsmażała pakieciki z kapusty (pamiętam te przyrumienienia na liściach), ale ja nigdy tego nie próbowałam. A dziś nie ma mi kto opowiedzieć.
Próbowałam z pęczakiem - rozsypuje się i potrzebuje więcej czasu i wody. Choć wychodzi pyszny. Pęczak raczej obgotowany i koniecznie z dodatkami (cebula, pieczarki). Innych kasz nie próbowałam, ale myślę, że drobniejsze jęczmienne też się sprawdzą. No, ale to nie będzie już danie wigilijne tej rodziny.
-- 12 gru 2014, o 21:02 --
kaLo, moja babcia też to robiła. Z odrobiną mięty. Ale nie na Wigilię.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Potrawy Wigilijne
Olago, jeśli dziecię stroni od ryb nie z powodów ideologicznych, ale ości, to może rolada z karpia gotowana w płótnie. Ja na 3 karpie daję 1 dużą celulę, 1 seler jak pięść i 1 dużą pietruchę, ale mielone surowe razem z karpiem. Resztę składników znajdziesz w przepisach, tylko zazwyczaj podają gotowane warzywa.
To samo "ciasto" można smażyć.
To samo "ciasto" można smażyć.
Re: Potrawy Wigilijne
Z zainteresowaniem czytam Wasze pomysły:)
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Moja wigilijne potrawy już wiszą spisane na sporządzonej liście w kuchni ,ustalałam z moimi panami a więc musi być nieparzysta liczba
- barszcz z uszkami
-groch z kapustą ( tego jak najwięcej bo wcinają całe święta ,a nie może zabraknąć )
-śledź w śmietanie + ziemniaki
- pierogi z serem i kapusta z grzybami
- ryba po grecku (filet z dorsza)
- ryba w warzywach (filet z dorsza)
- ryba w zalewie octowej (szczupak)
-śledzie marynowane ( w sosie pomidorowym , oraz w sosie grzybowym
-karp,łosoś -smażony na maśle
-pstrąg pieczony w folii
-karp pieczony w śmietanie (wspaniały od liski)
a to już poza sporządzoną listą
deser -sałatka owocowa ,ciasta ,kompot z suszonych owoców
a następnie wjazd pieszo spacerkiem na pasterkę
- barszcz z uszkami
-groch z kapustą ( tego jak najwięcej bo wcinają całe święta ,a nie może zabraknąć )
-śledź w śmietanie + ziemniaki
- pierogi z serem i kapusta z grzybami
- ryba po grecku (filet z dorsza)
- ryba w warzywach (filet z dorsza)
- ryba w zalewie octowej (szczupak)
-śledzie marynowane ( w sosie pomidorowym , oraz w sosie grzybowym
-karp,łosoś -smażony na maśle
-pstrąg pieczony w folii
-karp pieczony w śmietanie (wspaniały od liski)
a to już poza sporządzoną listą
deser -sałatka owocowa ,ciasta ,kompot z suszonych owoców
a następnie wjazd pieszo spacerkiem na pasterkę
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Pszenica na kutię to pszenica obtłuczona a nie pęczak (pęczak to kasza jęczmienna) - taką używa się u mnie w domu. Zupa z suszu to kompot z makaronem (np. łazanki), u koleżanki nazywa się to polewką.Baryczka pisze:Świetny wątek- przyda się, bo to będą moje pierwsze święta z Mężem. Dziękuję!
U nas od lat na Wigilię przygotowuje się kutię-
składniki dodajemy zwykle "na oko":
- gotowana pszenica "pęczak",
- gotowany, mielony trzykrotnie mak ( ten z puszek jest zbyt słodki),
- miód,
- bakalie- orzechy włoskie, laskowe drobno siekane; suszone śliwki, morele, figi, skórki pomarańczowe drobniutko krojone, rodzynki,
- aromat do ciast np. migdałowy.
Czy ma ktoś z Was sprawdzony przepis na zupę z suszonych owoców? Mąż ponoć taką uwielbia, a u mnie w domu czegoś takiego nie jadamy. Może podrzucicie przepis?
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Też robię, kupiłam jeszcze 4 dodatkowe foremki z firmy http://jaarpoznan.com.pl/pl/wyroby/?cat ... &detail=13.Ewelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"
Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
Proszę się częstować:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Śledzie w curry po norwesku
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
Beata